Pierre Celis Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Karaiby, przepiękny zakątek świata, który nie tylko może poszczycić się zapierającymi w dech piersi pejzażami, ale również ma do zaoferowania fantastyczną kuchnię oraz, co dla wielu będzie zaskoczeniem, wspaniałe piwo. Zapewne wielu z nas słyszało a może nawet piło nagrodzone na wielu konkursach doskonałe stouty z Jamajki, Puerto Rico czy też z Belize. Dziś do tego grona nieśmiało dołącza Kostaryka ze swoimi ciemnymi piwami. Idealnie w ten trend wpasowuje się kostarykański browar Bri Bri Springs Brewery. Browar założony w 2012 roku, na skraju karaibskiego miasteczka Puerto Viejo de Talamanca, odgrywa obecnie znacząca rolę w popularyzowaniu piwowarstwa na terenie Kostaryki. Dla wielu zaskoczeniem a może nawet i szokiem będzie zobaczenie w jakich warunkach przyszło funkcjonować powyższemu browarowi. Na niewielkim skrawku ziemi, na klepisku, tuż za hostelem Kaya’s Place, w którym to sprzedaje się wyłącznie ich piwo, warzy oraz fermentuje się ich piwo. Warzelnia, to tak naprawdę przerobiona 100 litrowa lodówka turystyczna, która obecnie spełnia rolę naczyń warzelnych o wybiciu 50 litrów. Zbiorniki fermentacyjne, to nic innego jak klasyczne butle na wodę oraz beczki przystosowane do przechowywania żywności. Natomiast 20 litrowe kegi do napojów służą tutaj jako zbiorniki leżakowe. Całość robi piorunujące wrażenie. Niemniejsze wrażenie robi również wybór jak i jakość tychże piw. Brown Ale (6,5% alk.), Chocolate Porter (5,5% alk.), klasyczny Barley Wine (14,0% alk.) oraz trudny do zidentyfikowania napój na bazie Imbiru i Mango, mający bagatela 16% alkoholu. Nam szczególnie do gustu przypadł Chocolate Porter. Nie wiem, czy to była sprawka rewelacyjnej pogody, czy też może pięknej plaży, przy której znajduje się firmowy lokal browaru, ale piwo po prostu zniewalało swoim profilem. Wspaniały smak ciemnej czekolady oraz przypalanych orzechów, przepięknie przeplatał się z waniliowym aromatem tegoż że piwa. Rewelacja! Koniecznie musicie ich odwiedzić! Browar w całej okazałości . Warzelnia . Pomiary czyli pełna profeska . Zbiorniki fermentacyjne . Piwne menu . Brown Ale oraz Chocolate Porter . Ginger/Mango Basi oraz Barley Wine . Wnętrze firmowej knajpy Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się