Rafek00 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Witam, od dłuższego czasu posiadam młynek żarnowy Zelmera, sprawuje się bardzo fajnie, ale jedno spędza mi sen z powiek - czas mielenia. Standardowe 4 kg dochodzi nawet do 45 minut, jak nie dłużej. Dlatego też pytam bardziej technicznych użytkowników, czy da radę jakoś przerobić napęd - np. pod wiertarkę, jak popularne śrutowniki ręczne? Wrzucam pierwszy lepszy link do zdjęcie, jak wygląda taki młynek: http://www.google.pl...start=0&ndsp=25 Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędruś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 zmień maszynkę , na większą moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Śrutować możesz na raty, przez ileśtam dni np po kilkanaście minut załatwisz cały worek Do przypraw, kawy itp mam zamiar kupić przystawkę ale na pewno bym nie przerabiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 To coś nie tak u mnie mieli ok.1.5min/kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 To coś nie tak u mnie mieli ok.1.5min/kg. Bo czas mielenia w dużym stopniu zależy od grubości śrutu . Ja czasami dość drobno mielę , i faktycznie trochu czasu to zajmuję , ale niema tragedii . Moc akurat w tym przypadku nie ma znaczenia , mam najmocniejszy Zelmer i jak ustawi się na miałko to trwa dość długo . Na pewno by szło szybciej jak by sznek nie przepuszczał ziarna na boki , kiedyś próbowałem pomóc od góry dociskając ziarno i było widać znaczące przyspieszenie mielenia . Ale to wszystko z plastyku i można coś tam uszkodzić . Mnie tam wystarczy jak jest . Mielę porcje po około 7kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 To coś nie tak u mnie mieli ok.1.5min/kg. Bo czas mielenia w dużym stopniu zależy od grubości śrutu . Ja czasami dość drobno mielę , i faktycznie trochu czasu to zajmuję , ale niema tragedii . Moc akurat w tym przypadku nie ma znaczenia , mam najmocniejszy Zelmer i jak ustawi się na miałko to trwa dość długo . Na pewno by szło szybciej jak by sznek nie przepuszczał ziarna na boki , kiedyś próbowałem pomóc od góry dociskając ziarno i było widać znaczące przyspieszenie mielenia . Ale to wszystko z plastyku i można coś tam uszkodzić . Mnie tam wystarczy jak jest . Mielę porcje po około 7kg I ile trwa mielenie 7kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 W przypadku niepowodzenia przeróbki można kupić żarno w agd, kosztuje prawie tyle samo co cała przystawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 I ile trwa mielenie 7kg? 35-50min , tak jak pisałem mielę dość miałko , i przed mieleniem spryskuję słód wodą żeby łuska była jak najmniej naruszona . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się