Skocz do zawartości

Milk Stout - receptura


Zohan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję po Świętach uwarzyć Sweet Stouta. Po przejrzeniu dostepnych receptur i dostępnych mi słodów wyszło mi coś takiego:

Zasyp:

4,0 kg Pale Ale Strzegom,

0,75 kg Karmelowy jasny Strzegom

0,5 pszeniczny Strzegom

0,5 płatki owsiane błyskawiczne

0,35 jęczmień palony Strzegom

0,25 czekoladowy 1200 Strzegom

 

dodatki : laktoza 0,5- 0,75 kg ( dodana pod koniec gotowania)

 

Zacieranie:w 18 litrach wody 68oC - przez 60 minut

podgrzanie do 78o C

wysładzanie do uzyskania ok 25l.

 

Chmielenie: 25 gram Marynki na 60 minut

25 gram Lubelskiego na 20 minut

 

Drożdże: Safale S-04

Celuję w 22 litry i Blg ok 15 stopni. Ma być treściwie, słodko, mlecznie i czekoladowo :)

 

Pytania:

1 Czy jęczmień palony i słód czekoladowy zacierać czy dodać na koniec po negatywnej probie jodowej, przed mash outem? Czy może czkoladę zacierać a jęczmień palony dać na koniec zacierania?

2. Ile dać tej laktozy żeby była wyczuwalna ale żeby nie wyszedł ulepek? :)

3. Czy jest sens bawienia się w ten lubelski w 20 minucie w piwie w którym chmiel nie odgrywa znaczącej roli?

Jako nowicjusz będę wdzięczny za wszystkie sugestie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj !

Ja własnie poczyniłem Sweet Stouta z przepisu Jacentego "Rubinowy Porter". Wyszło mi 24 litry 16 blg i kolor bardzo czarny. Do warzenia zastosowałem jeszcze mech irlandzki uwodniony i dodany na 15' do gotowania i laktozę 0,25 kg na ostatnią minute gotowania. Dodałem 25g Marynki na 60' i powtórzyłem 25g Marynki na 10'

Przepis Jacentego znajdziesz tu http://www.piwo.org/...browar +jacenty a przewy zacierania możesz zostawić te, albo zrobic jak ja zastosowałem:

18 l woda - 70°C

68°C - 30' słody jasne

72°C - 30' i po ujemnej próbie dodac ciemne słody

76°C - 10' wygrzew

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.