Pierre Celis Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 W ostatnim okresie czasu przedstawiłem wam kostarykańskie browary działające po obu stronach tamtejszego wybrzeża. Dziś przyszedł czas na browar funkcjonujący w centralnej części tego kraju. Zapraszam was w okolice miasta Tilaran, gdzie przyszło działać browarowi Lake Arenal Brewery. Został założony w 2009 roku, na terenie hotelu o tej samej nazwie. Przepięknie położony hotel, z którego roztacza się zachwycający widok na tamtejsze jezioro oraz na otaczającą zewsząd dżunglę, w pełni rekompensuje trudy w dotarciu do tego miejsca. Z pewnością dodatkowym atrybutem tego miejsca jest tamtejsze piwo, wytwarzane tutaj w dwóch odmianach. Mimo, że piwa te nie reprezentowały światowego poziomu, genialnie umilały nam czas. Po dziś dzień pamiętam jak siedząc na wygodnych fotelach, trzymając jednocześnie w dłoniach zmrożone kufle wypełnione piwem, rozkoszowaliśmy się wspaniałym widokiem na dżunglę i jezioro, a jednocześnie wsłuchiwaliśmy się w cichy pomruk pracującej warzelni. W tym czasie nic lepszego nie mogłem sobie wymarzyć! Mimo, że browar ten został założony jako browar restauracyjny, ze względu na niewielką ilość gości zaglądających do tego hotelu, browar jest zmuszony dystrybuować swoje wyroby do stolicy kraju. W przeciwnym razie los browaru byłby przesądzony. Zasmucające jest to, ponieważ browar, który posiada warzelnię liczącą raptem 330 litrów oraz dwa tanki fermentacyjne i dwa zbiorniki leżakowe, które każde liczy sobie 6 hektolitrów, aby przetrwać na rynku musi wysyłać swoje piwo do miasta oddalonego o 200 kilometrów. Po cichu jednak liczę, że odwróci się od nich ta koniunktura i browar będzie mógł dedykować swoje moce produkcyjne wyłącznie dla ich firmowej restauracji. Zanim jednak nie zastąpi odbicie od dna, browar postanowił produkować wyłącznie dwa typy piw. Są nimi Pale Ale (5,0% alk.) oraz dolno-fermentacyjny dunkel (5,0% alk.). Na uznanie zasługuje fakt, że jako jedyni w tym kraju serwują swoje wyroby z tanków pośredniczących. Żaden inny browar z tego kraju do tej pory nie zdecydował się na taki ruch, co może dziwić, wszak nie od dziś wiadomo, że piwo z tanka zdecydowanie lepiej smakuje niż piwo z beczki. Reasumując. Idealne miejsce na wakacyjny wypoczynek dla osób ceniących ciszę i dobre piwo. . Tanki fermentacyjne . Tanki leżakowe . Tanki pośredniczące . Dunkel . Pale Ale oraz Dunkel . W środku dżungli wymowny kierunkowskaz. . Słońce, piwo, woda… Istny raj! Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się