Patryk.B Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Niedawno dokonałem drugiego starcia z zacieraniem i znowu mi coś dziwnego wyszło. Klarowność z wężyka super, ale do sedna. Wszystko robione zgodnie z wskazówkami gdzie gęstość brzeczki miała być 15,5 BLG a mi wyszło 18BLG i aż się zastanowiłem czy mi przypadkiem cię cukromierz nie zepsuł. Słody : słód pale ale Weyermann® 2, 6 kg, Carared® 0, 2 kg, słód karmelowy jasny Carapils® 0, 2 kg, jest to zestaw z BA American IPA. W A i przy okazji czym można zdezynfekować butelki i sprzęt , ale czymś dostępnym w sklepach i aptekach? Bo mi dziecko całe 100g oxi one w sedes wysypało. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 się zastanowiłem czy mi przypadkiem cię cukromierz nie zepsuł. Wlej do menzurki wodę o temp 20°C, areometr powinien wskazywać 0°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzek Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ostatnio po raz pierwszy użyłem Beersmith'a - wskazał, że powinienem uzyskać 28l brzeczki 15oBlg a wyszło 30l 17oBlg Nie mogłem już rozcieńczyć bo bym nie zmieścił do fermentora. Możesz sprawdzić areometr w wodzie, a poźniej w np. 10% roztworze cukru czy się wszystko zgadza. Może znajdziesz nadwęglan sodu w sklepie z chemią gospodarczą albo można zrobić 70% roztwór etanolu ze spirytusu (spożywczego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 No wyszło mi że działa dobrze ten cukromierz. Zastanawiam się czy mi drożdże z tym poradzą, a jak poradzą to dość mocne to wyjdzie bo pewnie ponad 7 %. Nie mam akurat w zapasie chmielu to bym do chmielił na zimno na cichej i przy rozlewie do butelek rozcieńczył, bo tak jak rozcieńczę to może być wodniste i wyprane ze smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ilu litrowa ta warka? 3kg i 18ka 20l ... W to wiary dac nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Zawsze możesz dolać wody i rozcieńczyć, będziesz miał więcej piwa. Tylko jeszcze pytanie kiedy zadałeś drożdże? A i przy okazji czym można zdezynfekować butelki i sprzęt , ale czymś dostępnym w sklepach i aptekach? Bo mi dziecko całe 100g oxi one w sedes wysypało. Jak jeszcze masz otwarty oszołom, biedronkę bądź coś takiego to kup sobie jakiś oxi (wybielacz do ubrań, tylko granulki), popatrz na skład i w niektórych jest czysty środek w postaci nadwęglanu sodu bądź podchloryn sodu, bez dodatków. Wiem że takowe są w realu i oszołomie. Jak nie to Ci zostaje spirytus (możesz go rozcieńczyć do ok. 75%) i dokładne pokrycie każdej powierzchni czynnej, najlepiej spryskać (ale to drogi biznes i mało bezpieczny). Ilu litrowa ta warka? 3kg i 18ka 20l ... W to wiary dac nie mogę Wygląda na 10l Edytowane 24 Grudnia 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ilu litrowa ta warka? 3kg i 18ka 20l ... W to wiary dac nie mogę Na 10 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Warka pewnie 10 litrowa lub mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 25 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Dokładnie to 11,5litra wyszło a według założeń BA na 10l miało mieć 15,5blg. Cukromierz działa dobrze bo już sprawdziłem ale ta zawartość cukru dziwnie wysoka wyszła, a drożdże zadane w około 24st. C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się