dirk gently Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Receptura na 11L piwa Zasyp: 2.5kg Pale Malt (optima) 0.25kg Karmelowy 150EBC (optima) Zacieranie: 3L/kg, 60', jednotemperaturowe (68°C) Chmielenie: 15g Target 12%AA 60' 20g EKG 4.5%AA 5' Drożdże Gozdawa PAY7 Temperatura fermentacji: 21°C Cukier do refermentacji: 44g OG: 13Blg FG: 4.5Blg IBU:45 AbV: 4,6% EBC: ~20 Edytowane 26 Grudnia 2014 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Ńie za dużo slodu jak na 13 blg 11l piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 optima czyli to by było 5,5kg 13blg 22l ,przy mojej wydajności miał bym z 25L ,nie wiem jak z optimy ,nie każdy ma super wydajność ,ja mam ledwo średnią ,za to mam dużo kamienia w czajniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Szkoda by mi było czasu na robienie 11 litrów piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ńie za dużo slodu jak na 13 blg 11l piwa? Wyszła mi wydajność jakieś 68% Szkoda by mi było czasu na robienie 11 litrów piwa. Dziękuję za ten jakże konstruktywny komentarz, na szczęście nikogo nie zmuszam żeby robić warki takiej wielkości. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Ńie za dużo slodu jak na 13 blg 11l piwa? Wyszła mi wydajność jakieś 68% Niestety im mniejsza warka tym niższa wydajność. Odkąd przestałem zwracać uwagę na wydajność jestem szczęśliwszy a wydajność mam zawsze wyższą niż zakładam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Zapewne masz rację (nie potrafię powiedzieć na podstawie własnego, zbyt skromnego doświadczenia), ale dla mnie ważne jest aby wydajność była stała, a nie aby miała jakąś konkretną wartość. Dzięki temu mogę utrafić w zakładane Blg, a ewentualne dorzucenie garści dodatkowego słodu żeby zrekompensować kiepską wydajność mnie nie boli, słód jest tani. Chciałbym przy tym zaznaczyć, że mój (już świętej pamięci) balingometr zaniżał wskazania o ok 1Blg, więc pewnie w rzeczywistości moja wydajność jest nieco lepsza. Z drugiej strony dostałem litr mułu na dnie fermentora, więc zabutelkowałem tylko 10L. Tak czy owak jestem zadowolony z tych 68%, jest to więcej niż się spodziewałem. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się