beo Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Mam pytanie jakie efekty da świeżo starta skórka z mandarynki? I czy warto dodawać zamiast skórki z pomarańczy? Ewentualnie czy dodać różne rodzaje skórek (np. pomarańcza, cytryna, mandarynki)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Widzę, że Mikołaj obdarował Cię mandarynkami i chcesz zagospodarować resztki. Sprytna bestia. Wg mnie mandarynki mają mało tych olejków eterycznych. Pomarańcze czuć godzinami dość intensywnie a w mandarynkach jakoś tego nie czuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Dobra mandarynka potrafi być bardzo intensywna w aromacie, aczkolwiek zazwyczaj aromatyczny jest sam owoc bez skórki. Jeśli miałbym użyć mandarynki, to użyłbym miąższu, albo całych cząstek razem z sokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Całych cząstek użyłem kiedyś do wina, białe blonki dały gorycz jak albedo. Ja uzylbym czystego soku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 nie no,potrzyj jedną rękę skórką z mandarynki ,a drugą samą mandarynką i powąchaj za jakiś czas ,oczywiście że aromat jest w skórce i to znacznie więcej kup sobie mandarynki w puszce takie w zalewie i zobacz jak paskudnie smakują nie wspominając o braku charakterystycznego aromatu jak przy obieraniu świeżej z limonką/limetką trzeba uważać bo daje fajny aromat ale łatwo i szybko z nim przedobrzyć ,w piwie na szczęście mi się nie udało,ale w daniach azjatyckich kilka razy i bardzo nie fajnie się to jadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Skórka mandarynki, o ile sama mandarynka jest dojrzała i smaczna, daje świetny aromat po wysuszeniu. Nalew na suszonych skórkach jest wyśmienity, zwłaszcza w aromacie. Jeśli bym ją dodawał to właśnie suszoną, pod koniec gotowania, na jakieś 5 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się