Robler Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Witam wszystkich, po roku obserwowania forum, kompletowania sprzętu oraz przeczytaniu niezliczonej ilości artykułów, w końcu przyszedł czas na uwarzenie swojego pierwszego piwaW związku z tym prosiłbym o zweryfikowanie receptury oraz schematu zacierania oraz chmielenia. Na pierwsze piwo postanowiłem wybrać American Pale Ale. Planowana warka to 20 litrów i ok. 12 plato. Chciałbym żeby zasyp składał się z 4.5 kg słodu Pale Ale 5.5-7.5 EBC oraz 0.20 kg Pszenicznego Karmelowego 100-150 EBC obydwa ze Strzegomia. Zacieranie infuzyjne, jednotemperaturowe przez 45 min w 68 stopniach i potem podgrzanie do 76 stopni. Chmielenie: -60 min - 10 g Iungi 11% aa -30 min - 10 g Iungi 11% aa -30 min - 10 g Rakau 10,7% aa -10 min - 10 g Rakau 10,7% aa -po włączeniu palnika 20 g - Cascade 5.3% aa Być może dam jeszcze 20 g Rakau na cichą. Burzliwa 7 dni w 20 stopniach, cicha 14 dni w 18 stopniach. Czy coś budzi zastrzeżenia, jakie proponujecie zmiany, ewentualnie rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Burzliwa 7 dni w 20 stopniach, cicha 14 dni w 18 stopniach. Ja bym burzliwą też dał w 18°C, jeśli masz taką możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) jednotemperaturowe przez 45 min w 68 stopniach Nie radzę, minimum 60 minut, 90 też nie będzie źle. Poza tym niewiele bym zmieniał, może na smak dodałbym 10-20 g chmielu. Planowanie ilości dni burzliwej ma niewielki sens, to wyniknie z pomiarów. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmajster Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Według mnie mało chmielu na smak i aromat jak na APA i rakau jest nowozelandzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 W takim razie na smak dodam jeszcze, 10 g Rakau i na aromat dorzucę 10 g Cascade. CO do Rakau, to wiem, że pochodzi z NZ ale chodziło mi tu bardziej o nakreślenie co mniej więcej chcę uwarzyć, co do samego chmielu to miałem okazję pić piwko w którym został zastosowany i zrobił na mnie dość dobre wrażenie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się