sabbr Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Mam następujący problem. Mam 4 warki na burzliwej, w różnym stopniu zaawansowania, na różnych drożdżach. Utrzymuję w pokoju, w temp. 16-19* - zakręcone ogrzewanie, lekkie rozszczelnianie okna. Wyjechałem na święta, wracam - temp. w pomieszczeniu 8 stopni. Co ciekawe, porter na US-05, nastawiony 22.12 - wesoło bulka, pozostałe też utrzymują ciśnienie w fermentatorze, choć nie bulkają. W jakiej temperaturze, w powyższej sytuacji, utrzymywać teraz warki? Czy pierwotne 16-19, czy też niższe, np. okolice 14-15? Czy zamieszać energiczne fermentatorami, aby podnieść opadłe przez temperaturę drożdże? Albo zamieszać po otwarciu chochlą, czy mieszanie jest zbędne? Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja bym liniowo podnosił temperaturę do tych 19 stopni, a nawet i wyżej. Tam już pewnie większość została zjedzona (kilka dni burzliwa była w normalnej temperaturze), ale przy takiej temperaturze górniaki raczej smacznie śpią. sabbr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się