Skocz do zawartości

refermentacja tripla


soochy1

Rekomendowane odpowiedzi

Uważyłem dosyć mocne piwo, 22BLG, fermentowało 2tyg na burzliwej, zeszło do 7blg, teraz zaczyna sie drugi tydzień cichej, nie mierzyłem ile jest ale bulka wiec fermentacja ciągle w toku(burzliwa była w 16C teraz jest 20-21). pytanie czy po tak długim czasie ( przewiduje dać mu jeszcze tydzień i nachmielić na zimno,bo to będzie coś ala triple aipa) do refermentacji będe musiał dodać drożdży czy nie trzeba ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że drożdże powinny spokojnie sobie poradzić z nagazowaniem takiego piwa, po dwóch miesiącach można by się zastanawiać. Jakby nagazowanie nie szło za bardzo (np. przez dwa miesiące), to można zawsze troszkę podnieść temperaturę przechowywania (20 - 21C) i powinno być ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.