soochy1 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Uważyłem dosyć mocne piwo, 22BLG, fermentowało 2tyg na burzliwej, zeszło do 7blg, teraz zaczyna sie drugi tydzień cichej, nie mierzyłem ile jest ale bulka wiec fermentacja ciągle w toku(burzliwa była w 16C teraz jest 20-21). pytanie czy po tak długim czasie ( przewiduje dać mu jeszcze tydzień i nachmielić na zimno,bo to będzie coś ala triple aipa) do refermentacji będe musiał dodać drożdży czy nie trzeba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Myślę, że drożdże powinny spokojnie sobie poradzić z nagazowaniem takiego piwa, po dwóch miesiącach można by się zastanawiać. Jakby nagazowanie nie szło za bardzo (np. przez dwa miesiące), to można zawsze troszkę podnieść temperaturę przechowywania (20 - 21C) i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się