Jacu Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie aby uwarzyć Black IPA np. na polskich chmielach. Wczoraj piłem Noc Kupały i naprawde to piwo "robi robote". Na stronie browaru Perun znalazlem nastepujące informacje: Słody: podstawowe jęczmienne, karmelowy, barwiące, jęczmień palony. Chmiele: Iunga, Sybilla. Drożdże: US05. Czy ma ktoś pomysł jak "sklonować" to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 noc kupały to nie black ipa tylko FES szukaj receptury na foreign extra stout (oraz czym się różni od black ipa) - dopasuj ją do surowców z etykiety - dopasuj ją do własnych surowców uwarz piwo a jak się będzie bardzo różniło od oryginału poproś kolegę bzium1986 o pomoc - jest właścicielem i głównym piwowarem w browarze perun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Myślę że jak zapytasz piwowara to Ci odpowie. Nie wiem czy tutaj bawi, na pewno mirkuje na wykopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 noc kupały to nie black ipa tylko FES szukaj receptury na foreign extra stout (oraz czym się różni od black ipa) - dopasuj ją do surowców z etykiety - dopasuj ją do własnych surowców uwarz piwo a jak się będzie bardzo różniło od oryginału poproś kolegę bzium1986 o pomoc - jest właścicielem i głównym piwowarem w browarze perun A piłeś to piwo? To jest praktycznie black ipa tylko podpisane jako fes. Co do tematu masz podane słody i chmiele to już połowa sukcesu. Kolejność słodów jest pewnie równoznaczna z ilością w zasypie więc trzeba to jakoś sensownie dopasować do blg i litrów warki jaką chcesz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 tak - piłem to piwo i wg mnie to nie jest black ipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Najłatwiej zapytać na comiesięcznym spotkaniu mazowieckiego PSPD w Browarmii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 FES czy Black IPA. Wszystko jedno. To piwko bardzo mi smakuje. Lubie stouty i lubie aromat chmielu. Spróbuje skontatkować się z autorem receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Czy ma ktoś pomysł jak "sklonować" to piwo? Hm, Noc Kupały była wzorowana na #25 Mild Stout "Konkursowe" z Domowego Browaru Broguziec. 4kg pilzneński 500g pszeniczny 800g monachijski I 200g caramunich I 150g caramunich III 150g czekoladowy 400 100g czekoladowy pszeniczny 85g jęczmień palony 400g płatki owsiane błyskawiczne Zacieranie: 62C - 30' 72C - 40' (na ostatnie 5' dodany czekoladowy pszeniczny i palony) 78C Chmielenie: 60min - 35g Marynka (30g Iunga będzie OK) 10min - 30g Lubelski Drożdże London Ale III, 2pokolenie. 22l, ok. 14,5blg [uuu, jaka słaba wydajność... - przyp. autora] Jedno z piw, które zaniosłem coderowi do oceny. Po raz pierwszy byłem oceniany przez profesjonalistę i zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Ocenę opublikował tutaj: http://www.piwo.org/...k-stout-145-blg Receptura Nocy Kupały nieco się różni od oryginału, dodałem więcej jęczmienia palonego (przeliczając na 25l byłoby to 130g), drożdże to US05, sposób zacierania się zmienił (wymogi technologiczne browaru), parę drobiazgów w zasypie. No i chmielenie na zimno. Na 25l warkę: 60g Iunga 60g Sybilla Aromat chmielowy przykrył paloność i powstały wątpliwości, co do stylu. Efekt zaiste był ciekawy, ale powtarzając recepturę w domu bez chmielenia na zimno - wyszedł wyraźny i przyzwoity FES. I tego będę się trzymał pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2015 przez bzium1986 zgoda, krzysiaczek, MagicznyJanusz i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się