QQRQ Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 WARKA # 14 RIS Produkty: słód pale ale STRZEGOM - 9 kg słód pszeniczny karmelowy - 1,5 kg Carafa SPECIAL III - 1,0 kg cukier Muscavado - 1 kg Chmiel: Magnum (11,2 aa) - 50 g - 60 min Lubelski (5,5 aa)- 50 g - 5 min + chłodzenie. Drożdze: 5-dniowa gęstwa T-58 - ok. 170 ml IBU obliczeniowe: 80 Ekstrakt planowany: 24 BLG Warzenie: 34 Litry wody zagrzane do 75 stopni. Wsypane słody. Godzina zacierania, mieszane co 10 min. Zle zaplanowałem zacieranie i filtrację. Zacierałem w garze 50L i wszystko się zmieściło, ale kadź filtracyjną mam 40L i to co zostało w grze musiałem przefiltrować przez prześcieradło. Brzeczki przedniej odebrałem 17L (BLG 18), gotowałem 60 min.Chmieliłem w muślinowych woreczkach. Pod koniec gotowanie dodałem cukier. Po gotowaniu wyszło 16l (BLG 27). Chłodziłem w wannie z zimną wodą przez całą noc. Rano przelałem do fermentora, dolałem 2 litry zimnej wody. Przelałem całość do drugiego fermentora i zadałem drożdże. Chłodzenie fermentora: 48h - 2 pety co 12h; 48h - 2 pety co 24h; 48h - 1 pet co 24h, reszta w temperaturze pokojowej (ok. 22 stopnie) Planuje fermentować 30 dni. Następnie przelać w butelki z dodatkiem 2g cukru i odstawić na dwa miesiące. Data zacierania: 06.12.2015 Warzone: 06.12.2015 Przelane do fermentora: 07.12.2015 rano (18L) BLG końcowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Warka #15 Coffee Stout Składniki: Reszta brzeczki z warzenia RIS. Zacier wysładzany 17 wody. Chmiel: Magnum (11,2 aa) 50g - 25 min Saaz (3,6 aa) 50g - 10 min + chłodzenie Drożdze: 6-dniowa gęstwa M07 - ok. 100 ml. Przebieg warzenia: Po odebraniu brzeczki przedniej na RISa, dolałem do kadzi filtracyjnej 17L wody o temp. 80stopni. Odebrałem 25l brzeczki. Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Chłodzenie: 24h - 2 pety co 12h; 24h 1 pet co 12h; 24h 1 pet co 24h, reszta w temperaturze 22 stopnie. Fermentacja burzliwa: 10 dni; fermentacja cicha: 10 dni + 100g kawy w ziarnach na 5 dni. Data zacierania: 6.12.2015 Data warzenia: 7.12.2015 Przelane do fermentora: 8.12.2015 (22L o BLG 16) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #16 American Wheat Składniki: Pale Ale Strzegom 2,5 kg Pszeniczny Strzegom 2,5 kg Chmiel: Cascade (6,7 aa) 25g - 30 min Cascade (6,7 aa) 25g - 15 min Lemon drop (4,6 aa) 50g - 5 min Hop stand - 25 min Mech irlandzki 10g - 10 min Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody zacierane w 65 stopniach (temp początkowa) przez 75 min. Bez podgrzewania. Temperatura końcowa 60 stopni. Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem. Filtracja stanęła, zamieszałem wszystko w fermentorze i zlałem 12,5L, dolałem 15L wody o temp 80 stopni i zamieszałem całość. Wysładzałem do 27L. Gotowanie 60 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało 23,5 L o BLG: 12 Wydajność: 60% Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą. Data zacierania: 27.01.2016 Data warzenia: 27.01.2016 Przelane do fermentora: 28.01.2016 (21,5L) Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane 17.02.2016 (40 x 0,5L z 3g glukozy) BLG końcowe: 2 Edytowane 22 Lutego 2016 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Warka # 17 IPA Składniki: Pale Ale Strzegom 5,5 kg Pszeniczny Strzegom 0,5 kg Chmiel: Magnum (11,2aa) 20g - 60 min Cascade (6,7 aa) 20g - 5 min SImcoe (11,4 aa) 20g - 5 min Mosaic (12 aa) 20g - 5 min Hop stand - 20 min Na zimno: Cascade (6,7 aa) 20g - 3 dni SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni Mech irlandzki 10g - 10 min Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 24L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 2h45m Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem. Wysłodzone: 28,5L Gotowanie 60 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało 23,8 L o BLG: 15BLG Wydajność: 63% Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą. Data zacierania: 21.02.2016 Data warzenia: 21.02.2016 Przelane do fermentora: 22.02.2016 Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: 22.03.2016 BLG końcowe: 2 36 x 0,5L z 3g cukru Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka # 18 APA Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Pszeniczny Strzegom 0,5 kg Karmelowy 150 0,5 kg Chmiel: Cascade (6,7 aa) 20g - 5 min SImcoe (11,4 aa) 20g - 5 min Mosaic (12 aa) 20g - 5 min Hop stand - 20 min Na zimno: Cascade (6,7 aa) 20g - 3 dni SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni Mech irlandzki 10g - 10 min Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 21L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 2h Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem, wysładzanie 15L wody. Wysłodzone: 31L Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29,5L BLG: 12 BLG Wydajność: 62% Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą. Data zacierania: 19.04.2016 Data warzenia: 20.04.2016 rano Przelane do fermentora: 20.04.2016 wieczór (25L BLG12) Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: 12.05.2015 (45 x 0,5L z 3g cukru) BLG końcowe: 1,5 Edytowane 14 Września 2016 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Warka # 19 APA Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Pszeniczny Strzegom 0,5 kg Karmelowy 150 0,5 kg Chmiel: Magnum (11,2 aa) 30g - 20 min Hop stand - 20 min Na zimno: Cascade (6,7 aa) 20g - 3 dni SImcoe (11,4 aa) 20g - 3 dni Mosaic (12 aa) 20g - 3 dni Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 18L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1h30m Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z fałszywym dnem (sitko IKEA) i oplotem, wysładzanie 15L wody. Wysłodzone: 32L Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 30,5L BLG: 12,5 BLG Wydajność: 67 % Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą. Data zacierania: 27.04.2016 wieczór Data warzenia: 28.04.2016 wieczór Przelane do fermentora: 29.04.2016 wieczór Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: BLG końcowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka # 20 Składniki: Pale Ale Strzegom 6,5 kg Pszeniczny Strzegom 1 kg Chmiel: Magnum (13 aa) 50g - 25 min Na zimno: Williamate (5,2 aa) 50g - 3 dni Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 20L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1h Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z oplotem, wysładzanie 20L wody. Wysłodzone: 32L Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29L o BLG 15,5. Wydajność 63,6 % Chłodzenie przez noc i przedpołudnie w wannie z zimną wodą. Data zacierania: 28.07.2016 wieczór Data warzenia: 28.07.2016 wieczór Przelane do fermentora: 29.07.2016 południe (26,5L) Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: 31.08.2016 (42 x 0,5 z 4g cukru w syropie 20ml/butelkę) BLG końcowe: 3 Edytowane 14 Września 2016 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Warka # 21 CITRA PALE ALE Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Pszeniczny Strzegom 1 kg Chmiel: Magnum (13 aa) 50g - 0 min Citra (13,5 aa) 30g - 0 min HOPSTAND 30 min Na zimno: CITRA (13,5 aa) 70g - 3 dni Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 15L wody o temp. 70stopni. Zacieranie: 1,2h. Wygrzew do 75 stopni. Filtracja z oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody. Wysłodzone: 33L Gotowanie 45 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 29,5L o BLG 12. Wydajność 62% Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (3 razy wymieniana woda).. Data zacierania: 13.09.2016 wieczór Data warzenia: 13.09.2016 wieczór Przelane do fermentora: 14.09.2016 (poszło 26 L) Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: BLG końcowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 KU PRZESTRODZE!! Obliczyłem sobie w PPPP, że aby uzyskać pożądaną temperaturę zacieru muszą wrzucić słody do wody o temperaturze 70 stopni. Ale nie wziąłem pod uwagę, że układ gar + taboret gazowy SAHARA + zacier ma swoją bezwładność cieplną. Oraz tego, że warunki tegorocznego września są odmienne od innych miesięcy w sezonie warzelniczym (zazwyczaj warzę w temperaturze 18-20 stopni, a aktualnie mam w pomieszczeniu "browaru" 25 stopni). Efekt jest taki, że zacier skoczył do temperatury ponad 75 stopni, co ubiło większość enzymów, a efekt tego po chłodzeniu jest taki: https://lh3.googleusercontent.com/qMc4VzvvYxEwbjcHZpzWx_7xeYN-VggrWumwuRzs2ISY6exkhwW-HINSHAKz-iy5m7wfOG6L8oYsOCQR1-30i-bIS40JqmbBKEy73U8nbJGtzQJeP1vNd4HQFIFjrcI6yP1VgS7KxORxG3fT8uMrGqduKxC_pFhVn7dtQvK0GeHQLeo0_IWoz17aaMxd176x9LGDEF4Bny5oE1KKOwwQo-SVE-fRoknOQno8yebwsDyGZOWBNfHxu6_Y2pjxGE4toJCr435b2j64-BbxEhOsBBRqFnOojnhIv7fXGMvWVq1CRfOMAJc2MCC7_Ct22WG9kZ8NOMH03QbFR73_yWeQxQNR6mfN3G8l_fZqDyPKVJsVigEyF_Pbd-W7GciRpLO-dFKD4jfcRoJhdDL0vnrTNW6mJMLp6mS3Xs0nabOxUnWnvY6D0ed-DSkAv53oADBd0SW-ykkR3iZ_BbYqQEgunH9dgKf-uGNpsWtoJz_IVW_OdAXMVtTrTthbHw4UepsAVdbDlMObcmlQsx8lJF6kVCPBHvNEBQuDTGWfMyaoyeUz2oLcvph0QFQSq4nmu-RO9BBF9tCAeMb1pAuvmOE3MZSitaGMvQqpsnMDHQmW-ZAxMKU6=w576-h767-no Zupa skrobiowa. Kolejną warkę zacierałem wg schematu: woda do 60 stopni > dodanie słodów > pogrzanie zacieru do 63 stopni > ustabilizowało się na 66 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Raz czy dwa zacieralem w 75c i było dobrze, raczej minimalna ilość skrobi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Jak to CI się stało, że wsypałeś słody do wody 70°C i wyszła Ci sumaryczna temperatura 75°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Bo palnik pomimo wyłączenia gazy wciąż jest gorący. A taki taboret jak SAHARA to kawał żeliwa, więc ma co grzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Cofam swoją teorię o skrobi w schłodzonej brzeczce. Druga warka taka sama mętna a zacierana w 65 stopniach. Wygląda to tak jakby przełom białkowy rozpuścił się ponownie w brzeczce, a jakaś substancja zadziałała jak emulgator. Dodatkowo na powierzchni pływają długie białe gluty. Wada wody czy może słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 15 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Warka # 22 AMARILLO PALE ALE Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Pszeniczny Strzegom 1 kg Chmiel: Magnum (11,5 aa) 40g - 0 min Amarillo (8,9 aa) 30g - 0 min HOPSTAND 30 min Na zimno: Amarillo (8,9 aa) 70g - 3 dni Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 15L wody o temp. 60stopni. Całość podgrzana do 63 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: 1 h. Filtracja z oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody. Wysłodzone: L Gotowanie 50 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 28 L o BLG 11,5 . Wydajność 56% Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (2 razy wymieniana woda). Data zacierania: 14.09.2016 wieczór Data warzenia: 14.09.2016 wieczór Przelane do fermentora: 15.09.2016 (poszło 25 L) Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: BLG końcowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Warka # 23 MOSAIC PALE ALE Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Chmiel: Magnum (11,5 aa) 30g - 1 min MOSAIC (12 aa) 30g - 1 min HOPSTAND 30 min Na zimno: MOSAIC (12 aa) 70g - 3 dni Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 15L wody o temp. 60stopni. Całość podgrzana do 63 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: 1,2 h. Filtracja z oplotem + sito z IKEI, wysładzanie 25L wody. Gotowanie 45 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 27L o BLG 10 . Wydajność 56%. (Wydajność w okolicach 60-63% osiągam tylko jak bardzo często mieszam zacier.) Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (2 razy wymieniana woda). Data zacierania: 20.09.2016 wieczór Data warzenia: 21.09.2016 rano Przelane do fermentora: 21.09.2016 wieczór (poszło 25 L) Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: BLG końcowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 (edytowane) Warka # 24 BELMA PALE ALE Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Pszeniczny Strzegom 1 kg Chmiel: Magnum (11,5 aa) 27g - 15 min Belma (9,4 aa) 30g - 0 min HOPSTAND 30 min Na zimno: Belma (9,4 aa) 70g - 5 dni Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 25L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 65 stopniach. Zacieranie: 7 h. Filtracja z oplotem, wysładzanie 15L wody temp 80. Przez błąd (skręcony wężyk) filtracja przez całą noc. : 34 L Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 32,8 L o BLG 12 . Wydajność 68,7 % Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda). Data zacierania: 06.11.2016 rano Data warzenia: 07.11.2016 rano Przelane do fermentora: 07.11.2016 wieczór (poszło 28 L) Drożdże uwodnione. Butelkowane: 06.12.2016 (53x0,5L z 4g cukru) BLG końcowe: 1 Edytowane 14 Grudnia 2016 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Warka # 25 JARRYLO PALE ALE Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Pszeniczny Strzegom - 0,5 kg Karmelowy 150 - 0,5 kg Chmiel: Magnum (11,5 aa) 30g - 15 min JARRYLO (15 aa) 30g - 0 min HOPSTAND 30 min Na zimno: JARRYLLO (15 aa) 70g - 3 dni Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 20L wody o temp. 75 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 7 h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80. Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 33 L o BLG 11. Wydajność 63 % Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda). FFT: 3,5 BLG Data zacierania: 08.12.2016 rano Data warzenia: 08.12.2016 wieczór Przelane do fermentora: 09.11.2016 rano (poszło 31 L) Drożdże uwodnione. Butelkowane: BLG końcowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Warka # 26 GRYCZANE Składniki: Pale Ale Strzegom 4 kg Słód Gryczany - 2 kg Słód owsiany - 0,5 kg Słód CARAFA SPECIAL III - 0,5 kg Miód gryczany - 1 kg Chmiel: Magnum (11,5 aa) 50g - 15 min Lubelski (3,5 aa) 50 g - 0 min Planowane IBU: 30-35 Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 20L wody o temp. 75 stopni. Ustabilizowało się na 66 stopniach. Zacieranie: przez noc. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80. Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 36 L o 13 BLG . Wydajność: 57%. Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda). Data zacierania: 19.12.2016 rano Data warzenia: 20.12.2016 wieczór Przelane do fermentora: 21.12.2016 (godzina ok. 17-tej) Drożdże uwodnione. Butelkowane: BLG końcowe: Warka # 27 ENIGMA PALE ALE Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Słód karmelowy 150 - 0,5 kg Słód pszeniczny - 0,5 kg Chmiel: Magnum (11,5 aa) 18g - 30 min Enigma (16,5 aa) 31 g - 10 min Na zimno: Enigma (16,5 aa) 69g - 3 dni przed rozlewem. Planowane IBU: 35 Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 20L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 65 stopniach. Zacieranie: 5h. Filtracja z sitem, wysładzanie 15L wody temp 80 + 5L podbicia.. Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 30 L o 14 BLG . Wydajność: 74% (4,433 kg cukru / 6 kg słodu). Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda). FFT: BLG Data zacierania: 27.12.2016 Data warzenia: 27.12.2016 wieczór Przelane do fermentora: 28.12.2016 (godzina ok. 8-mej) 26L Drożdże rozsypane na pianę.. Butelkowane: BLG końcowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Warka # 28 LUBELSKI PALE ALE Składniki: Pale Ale Strzegom 5 kg Słód pszeniczny - 0,5 kg Chmiel: Magnum (11,5 aa) 30 g - 10 min Lubelski (3,5 aa) 50 g - 10 min Na zimno: Lubelski (3,5 aa) 100g - 3 dni przed rozlewem. Planowane IBU: Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 15L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 9h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80 + 5L podbicia.. Gotowanie 30 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 33 L o BLG 11,5 . Wydajność: 72% (3,966 kg cukru / 5,5 kg słodu). Chłodzenie przez dzień w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda). Data zacierania: 15.03.2017 Data warzenia: 16.03.2017 rano Przelane do fermentora: 16.03.2017 (godzina ok. 20.30) 27,5L Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: 49 x 0,5 L (z 3 gramy cukru) BLG końcowe: 1 Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez QQRQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Warka # 29 TOPAZ PALE ALE Składniki: Pale Ale Strzegom 5,5 kg Słód pszeniczny - 0,5 kg Chmiel: Magnum (11,5 aa) 25 g - 10 min Topaz (15,5 aa) 30 g - 10 min Na zimno: Topaz (15,5 aa) 70g - 3 dni przed rozlewem. Planowane IBU: Drożdze: US-05 Przebieg warzenia: Słody wsypane do 18L wody o temp. 70 stopni. Ustabilizowało się na 68 stopniach. Zacieranie: 5h. Filtracja z sitem, wysładzanie 20L wody temp 80 + 5L podbicia.. Gotowanie 25 min. Chmielenie jak wyżej. Po gotowaniu zostało: 33,5 L o BLG 13 . Wydajność: 76 % (4,579 kg cukru / 6 kg słodu). Chłodzenie przez noc w wannie z zimną wodą (1 raz wymieniana woda). Data zacierania: 12.04.2017 Data warzenia: 12.04.2017 Przelane do fermentora: 13.04.2017 (godzina ok.8,00 ) 31 L Drożdże rozsypane na pianę. Butelkowane: BLG końcowe: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 #30 PEKKO PALE ALE #31 CITRA PALE ALE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 #32 RAKAU ALE #33 EUREKA ALE #34 ENIGMA ALE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 #35 WAIMEA PALE ALE #36 CITRA PALE ALE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się