Xotern Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Witajcie, chciałbym zrobić coś na wzór stouta (nawet za dużo powiedziane) jednak nie trzymając się zbytnio ram stylu, nazwijmy to eksperymentem. Głównie mam problem z : -doborem ilości ciemnych słodów, nie chce czuć spalenizny ("paloność" - tak) -wybraniem momentu ich wrzucenia do zacierania (czytałem że to zależy od nas, ale tak jak wyżej, nie chce przesadzić): *po pierwszych 10 minutach *po 35 minutach *ostatnie 10 minut? -przewidzeniem barwy piwa (kalkulator pokazuje tylko 31EBC) - mogę dodać więcej ciemnych ale jak wyżej. Surowców domówić już nie mogę, jedyne co mam innego do dyspozycji to chmiele (inne amerykańce) i 300g Cara Gold A może w ogóle to nie ma sensu? Tutaj podstawowe informacje: Słody: Pilzneński 2kg Pale ale 1kg Monachijski 1kg Płatki jęczmienne 0,3kg Pszenica Chocolate 0,25kg Pale Chocolate 0,25kg Chmiel: Magnum 25g Citra 15g Zacieranie: Do 12l wody w temp. 69°C wsypać słody jasne. 65°C przez 60 minut do negatywnej próby jodowej. Teraz (po 60min.) dodać słody ciemne na 15 minut czy dodać je wcześniej w 20 minucie czy w 30/45 minucie? Kolejnie do 78°C na 10 minut. Wysładzanie ok. 12l wody o temp. 80°C. Gotowanie: Magnum - od początku gotowania 60 min. Citra - na ostatnie 10 minut. Drożdże US-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Wrzuć całe 0,5kg na początku zacierania i chmiel daj tylko na goryczkę.Ogólnie to palony jęczmień by się przydał do stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Będzie przesadą jak dodam 0,5kg pszenicy chocolate i 0,5kg chocolate pale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Pale chocolate ma chyba coś koło 400 EBC, więc ci dużo ciemnego koloru nie da. Lepiej daj te pół kilo czekoladowej pszenicy. Od początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Jednak zmiany: Udało mi się domówić Carafe III, dać jej z 200g na ostatnie 10 minut jak np. palony jęczmień, chociaż w sumie w smaku ona zbytnio nie zmienia więc może wcześniej? Czyli 0,25kg pale chocolate, 0,25-0,5kg czekoladowej pszenicy od początku i potem w zależności od barwy ok. 0,2kg Carafy III ? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Xotern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie. Pół kilo czekopszenicy i carafe od początku zacierania. Jasny czekoladowy sobie daruj, zostaw do porteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Czyli wszystko jasne, dzięki za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się