Pierre Celis Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Po przeszło pół roku kontraktowy Perun postanowił powrócić do warszawskiego lokalu Solec 44, miejsca gdzie odbyła się premiera debiutanckiego piwa Jasny Grom w stylu American Pale Ale. Od tamtego czasu Perun zaproponował nam jeszcze cztery piwa: Serce Dębu (American Brown Ale), Noc Kupały (Polish Extra Foreign Stout), Sabat Czarownic (Dunkelweizen) oraz Duby Smalone (Smoked Roggenbier). Tym razem światło ujrzał Orzechowy Gaj w stylu Brown Porter. Piwo uwarzone zostało w Browarze Wąsosz i piwowar Adam Czogalla przyznał się, że jeszcze nie próbował tego piwa po rozlewie. Zatem nerwy były, tym bardziej, że właśnie mi przyszło spróbować pierwszą szklankę tego piwa. Co się okazało? W aromacie intensywna orzechowość plus przyjemna czekolada. W smaku gorzka czekolada, orzech laskowy, delikatny palony finisz. Świetna treściwość, rewelacyjna pijalność. Udało się Perunowi to piwo! Ale to nie koniec. Adam poczęstował nas czwartą warką Jasnego Gromu, chmielonego na zimno….szyszkami odmian Mosaic oraz Citra. Rewelacyjny aromat owoców tropikalnych plus pyszna owocowość w smaku. Piwo względnie lekkie, z umiarkowaną ale wyczuwalną goryczką. Tak właśnie ma smakować APA! Piwa zatem okazały się świetne, miejsce raczej niekoniecznie, bo większość zgromadzonych bardziej zainteresowana była grą w gry (planszowe) niż premierą Orzechowego Gaju. Perun zatem dał świetny początek polskim premierom AD 2015 i miejmy nadzieję, że poziom zostanie utrzymany! Pełna ocena Orzechowego Gaju na Browar.biz I bonusowa wideodegustacja z piwowarem Peruna Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się