Skocz do zawartości

Dość mocno bąbluje na cichej


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. takie szybkie pytanie. Po 6 dniach burzliwej piana opadla bąblowanie zanikło blg spadlo z 12 do 3. Przelałem na cichą i młode dostało drugie życie. Piany może za dużo nie ma ale 3 dzień i przynajmniej raz na minutę bąbluje. Sam zacierałem, nie jest to pierwsze piwo. Zapach bardzo ładny. dosypywałem chmiel na zimno. w załączniku zdjęcie... Pytanie do bardziej doświadczonych, czy to normalne? w sensie takie bąblowanie dość mocne....post-10835-0-75248700-1420577665_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Normalne. CO2 uchodzi z piwa jeszcze po zakończeniu fermentacji a przyspiesza proces dodanie chmielu. Niewykluczone też, że drożdże jeszcze dojadają resztki. Przy przelewaniu piwo zawsze się trochę natlenia, co pobudza drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Normalne. CO2 uchodzi z piwa jeszcze po zakończeniu fermentacji a przyspiesza proces dodanie chmielu. Niewykluczone też, że drożdże jeszcze dojadają resztki. Przy przelewaniu piwo zawsze się trochę natlenia, co pobudza drożdże.

 

 

Dziękuję za tak szybką odpowiedź... ufff... już się bałem że jakaś bakterioza się przypałętała.... Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.