zibi Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Już niedługo Święta przydałoby się coś samczego do piwa. To przepis mojej babiczki która pocharzi z Tarnowa. - SZYNKA GOTOWANA- Marynata: -Sól (1 łyżka Stołowa najlepiej morska lub gruboziarnista) -Pierz w ziarnkach (1 łyżka ) -Ziele Angielskie (1łyżka) -Liście Laurowe (około 5 dużych lub według uznania) -Owoc Jałowca (kilka ziaren) To wszystko dobrze rozgnieść w Moździerzu Najlepiej nadaje się Szynka z części zwanej Kulą. Nasmarować marynatą i zostawić na 3 doby codziennie odwracając. W zimnym miejscu. Gotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody żeby po włożeniu szynka była zakryta . Szynkę wkładamy do gotującej się wody i ustawiamy palnik tak żeby woda lekko sobie pykała. Gotujemy tyle minut ile waży Szynka,tzn. jeżeli waży 120dkg to gotujemy 120 minut. Woda do gotowania powinna być wolna od chloru dlatego nie należy stosować kranówki. Żeby szynka była bardziej soczysta i aromatyczna dodajemy 100g wódki czystej. Po ugotowaniu szynkę należy odcisnąć miedzy deskami do krojenia i położyć na nich coś ciężkiego żeby odprowadzić resztki wody,do momentu ostudzenia. Smacznego ! Najlepiej Smakuje z Chrzanem lub z Buraczkami na ostro. Można też zrobić Sos Orientalny. 4 Łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mielonego imbiru pieprz i sól To wszystko dobrze wymieszać i smarować na plastry pokrojonej Szynki Smacznego ! No oczywiście buteleczka dobrego piwka:beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Po tych Twoich nocnych opowieściach w Cieszynie o tej szynce o niczym innym nie myślę. Muszę ją zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 A ja polecam taki przepis: Szynka i boczek po domowemu http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=620 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geronimo Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Już niedługo Święta przydałoby się coś samczego do piwa.To przepis mojej babiczki która pocharzi z Tarnowa. - SZYNKA GOTOWANA- Gotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody żeby po włożeniu szynka była zakryta . Szynkę wkładamy do gotującej się wody i ustawiamy palnik tak żeby woda lekko sobie pykała. Gotujemy tyle minut ile waży Szynka,tzn. jeżeli waży 120dkg to gotujemy 120 minut.: a nie przypadkiem 80 minut? ale może się mylę pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) Bez peklowania po 3 dniach masz szynkę typu "kamikadze, boski wiatr i nie ma przebacz", proponuję od razu przejść do konkurencji w jedzeniu muchomorów sromotnikowych na czas Sól peklowa kosztuje 2,50 zł za kg, to jest nadpłacenie 1,50 zł za kg względem zwykłej soli, który to 1 kg starcza na ok 50 kg mięsa - wiem, wiem w Biskupinie nie znali soli peklowej i żyli Edytowane 18 Sierpnia 2010 przez Fredd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się