Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Ja tylko wspomniałem o tym, co może być, a piwowar zrobi co będzie chciał. Jego sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Wracając do tematu. Przyszedł refraktometr. Zmierzyłem. Wskazuje 10 BRIX. Fermentacja mocno zwolniła. Około 1 Bulga na 2 minuty. Dzisiaj mija 7 dzień fermentacji. Jakie rady? Ja tylko nieśmiało zapytam - czy przeliczyłeś pomiar z refraktometru? Nie znam się zbytnio na tym, ale z tego, co kilka razy gdzieś przelotnie czytałem, to należy wprowadzić korektę pomiaru bodajże z uwagi na zawarty w piwie alkohol. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Przeciez wyraznie napisał, ze WSKAZUJE to jasne jest ze nie przeliczał ;-) Kolega ThoriN ma racje. Jeśli jeszcze nie przeliczyłeś odczytu z refraktometru to zrób to i podaj nam. Chociaż w Twoim przypadku z tego co widzę to i tak to wiele nie da, bo nie masz pewności ile blg miała Twoja AIPA przed zadaniem drożdży. Tak więc przeliczanie to tylko domysły. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) do usunięcia... Edytowane 14 Stycznia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się