Skocz do zawartości

AIPA - niska temperatura fermentacji


Dominiko

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do tematu. Przyszedł refraktometr. Zmierzyłem. Wskazuje 10 BRIX. Fermentacja mocno zwolniła. Około 1 Bulga na 2 minuty. Dzisiaj mija 7 dzień fermentacji.

 

Jakie rady?

Ja tylko nieśmiało zapytam - czy przeliczyłeś pomiar z refraktometru? :) Nie znam się zbytnio na tym, ale z tego, co kilka razy gdzieś przelotnie czytałem, to należy wprowadzić korektę pomiaru bodajże z uwagi na zawarty w piwie alkohol.

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeciez wyraznie napisał, ze WSKAZUJE to jasne jest ze nie przeliczał ;-)

 

Kolega ThoriN ma racje. Jeśli jeszcze nie przeliczyłeś odczytu z refraktometru to zrób to i podaj nam.

 

Chociaż w Twoim przypadku z tego co widzę to i tak to wiele nie da, bo nie masz pewności ile blg miała Twoja AIPA przed zadaniem drożdży. Tak więc przeliczanie to tylko domysły.

Edytowane przez PawelH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.