diabollo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witam, Zlałem właśnie swoje pierwsze piwo (Koźlak Brewkit 1,7kg Gozdawa+1kg glukozy) nastawione 28.12.2014 po burzliwej na cichą 06.01.2014 (14 dni) trochę długo więc za kilka dni będę butelkować. Problemy są dwa. Wydaje mi się, że pojemnik był dokładnie zamknięty, ale fermentacji nie było widać po rurce. Pocieszył mnie fakt, że z 9 Blg zrobiło się 3-2.5 Blg Piszę w sprawie drugiego pytania, czy dobrze liczę, że do refermentacji powinienem dodać do tego piwa 150g glukozy? Przy założeniach: Bock:2.4 CO2; 23L; 24C; glukoza. Wydaje mi się trochę dużo szczególnie, że sprzedawca dołączył do zestawu tylko 100g. Może dodać tylko 100g i nie ryzykować bo trochę się boję Kożystałem z kalkulatora: http://hbd.org/cgi-b...ml?17431298#tag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 9 Blg było początkowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabollo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Z własnego doświadczenia mogę poradzić żebyś dał krakowskim targiem 125g glukozy i będziesz zadowolony. Ja z reguły na warkę około 23l daje 100g białego cukru i jest ok. pod warunkiem dobrego odfermentowania warki. diabollo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 jeśli 9 Blg było początkowe to coś tu się nie zgadza. Przy ekstrakcie 1,7kg i kilogramie glukozy Blg powinno być większe. Ile litrów wody dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabollo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Raczej odfermentowało. To się okaże przy kolejnym zlaniu za parę dni. Dlaczego zdziwiło cię 9Blg? Trochę mało pewnie. Mnie też to ździwiło bo przy winach (których już trochę zrobiłem) z 9Blg->3Blg jest alkoholu tyle co nic i boje się, że to co obiecuje producent w instrukcji: "1000g cukru/glukozy = 5,2%" jest nieosiągalne. I oczywiście dziękuję za poradę, bo w końcu z czystym sumieniem wiem ile dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabollo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dolałem do 23L tak jak było w instrukcji. Może dosypać i dofermetować jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Niestety tak będzie. Piwo będzie raczej wodniste i z koźlakiem nie będzie miało nic wspólnego, może poza kolorem i nagazowaniem niestety. Ale próbuj dalej. Naprawdę warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 to zdecydowanie za dużo wody. Koźlak powinien mieć koło 16Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Czy dosypać raczej nie chcę się wypowiadać bo nigdy tak nie robiłem. Myślę, że efekt będzie raczej kiepski ale może ktoś inny się wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 jeśli 9 Blg było początkowe to coś tu się nie zgadza. Przy ekstrakcie 1,7kg i kilogramie glukozy Blg powinno być większe Nie ma co się dziwić - dla brewkitów Gozdawy, jak dajesz 1,7 brewkita + 1,7 ekstraktu niechmielonego (Bruntal), to 12 BLG otrzymasz przy ok. 22 litrach. Ale jak robiłem z cukrem (2 warki takie miałem), to przy 21 litrach wychodziło tylko 10,5 BLG! A więc jak kolega zrobił aż 23 litry, to mogło tak być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabollo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Czyli następna warka na bazie "Amber Lager Brewkit 1,7kg Gozdawa" + 1kg ile powinna mieć Blg? I jak to regulować? Dolać do 18L sprawdzić Blg. Jeśli za dużo to dolać trochę wody, aż osiągne wskazaną przez ciebie wartość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 zrób 20 litrów i sprawdź BLG - prawdopodobnie powinno być OK. Ale osobiście nie polecam robić piwa z cukrem/glukozą - lepiej użyj ekstraktu niechmielonego w syropie (polepszacze, ekstrakty suche, glukozę i cukier możesz sobie odpuścić - jak masz tak kaleczyć sport, to kup se lepiej piwko w lidlu ) odnośnie wcześniejszego zapytania, na 23 litry 140g cukru do refermentacji nie przegazuje ci piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Czyli następna warka na bazie "Amber Lager Brewkit 1,7kg Gozdawa" + 1kg ile powinna mieć Blg? I jak to regulować? Dolać do 18L sprawdzić Blg. Jeśli za dużo to dolać trochę wody, aż osiągne wskazaną przez ciebie wartość? Zrobiłem jedno piwo na ekstraktach z dodatkiem cukru z instrukcji i nie zdecydowałem się go powtarzać. Jeśli chcesz warzyć z ekstraktów to raczej polecałbym cukier zastąpić ekstraktem - suchym lub płynnym (ja dawałem puchy). Jeszcze o ile w wypadku piw lekkich, o których charakterze stanowi chmiel, może cukier się w miarę sprawdzi, ale przy piwach w stylu koźlaka sądzę, że nie bardzo. Mi z pilsa wyszła kupa - zarówno z powodu mojego błędu (piwo utlenione i nie w kierunku miodu, tylko kartonu przechodzącego w lekką mokrą szmatę), jak i z powodu cukru było wodniste. Na szczęście część znajomych pijała tatry i harnasie, więc trochę tego spili Jeśli w tzw. międzyczasie nie zamierzasz niczego domawiać to polecam zrobić mniejsza warkę bez dodatku cukru, albo odrobinę większą mniejsza warkę z niewielkim dodatkiem cukru np200-300g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Tak jak napisali raczej bez cukru, czyli lepiej ekstrakt suchy bądź płynny. Słowo lager jest tu kluczem. Powinieneś fermentować je w zakresie temperatur 9-12 stopni C. Przynajmniej na jakichś dobrych suchych drożdżach np. W34-70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabollo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 zrób 20 litrów i sprawdź BLG czyli ile Blg powinno być żeby było "OK"?! lepiej użyj ekstraktu niechmielonego w syropie raczej polecałbym cukier zastąpić ekstraktem - suchym lub płynnym (ja dawałem puchy) Czy chodzi wam o taki? (podaje przykład z tego sklepu bo jest blisko) http://www.sklep.piw...imator-784.html W sumie wychodzi niewiele drożej (7zł->14zł) więc mogę spróbować, bo glukozy jeszcze nie kupiłem mam tylko puszkę "Amber Lager Brewkit 1,7kg Gozdawa". I jeszcze jedna sprawa. Podana jest wartość koloru takiego ekstraktu, więc nasuwa się pytanie czy z połączenia tych kolorów nie wyjdzie... kupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) czyli ile Blg powinno być żeby było "OK"?! jakie chcesz - myślę że standardowa 12-ka będzie właśnie "OK" Czy chodzi wam o taki? no, coś w tym stylu, ale potrzeba 1,7kg - raczej takie jak masz tu: http://www.piwopiwec...ne,45,73,0.html Dodam jeszcze, że ekstrakty "Profimator", który zapodałeś, są dość "wodniste" (czy jak to nazwać?) - więc z brewkita + 1 kg profimatora będziesz miał 16 l piwa 12 BLG (mój ostatni stout gozdawy tak właśnie wyszedł z tym profimatorem) Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Syndi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabollo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) no, coś w tym stylu, ale potrzeba 1,7kg - raczej takie jak masz tu: http://www.piwopiwec...ne,45,73,0.html A coś w klepie u mnie? http://www.sklep.piw...-3-default.html np: http://www.sklep.piw...runtal-558.html i z takie zestawu mogę robić te 20-23L? Edytowane 10 Stycznia 2015 przez diabollo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 tak, Bruntal jest dobry do brewkitów - używam go do większości moich piw (była - a może dalej jest też promocja na 6 szt. - wychodziło taniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 zrób 20 litrów i sprawdź BLG czyli ile Blg powinno być żeby było "OK"?! lepiej użyj ekstraktu niechmielonego w syropie raczej polecałbym cukier zastąpić ekstraktem - suchym lub płynnym (ja dawałem puchy) Czy chodzi wam o taki? (podaje przykład z tego sklepu bo jest blisko) http://www.sklep.piw...imator-784.html W sumie wychodzi niewiele drożej (7zł->14zł) więc mogę spróbować, bo glukozy jeszcze nie kupiłem mam tylko puszkę "Amber Lager Brewkit 1,7kg Gozdawa". I jeszcze jedna sprawa. Podana jest wartość koloru takiego ekstraktu, więc nasuwa się pytanie czy z połączenia tych kolorów nie wyjdzie... kupa. Dawno temu mądrzy ludzie pisali, żeby do brewkita dodawać ekstrakt jasny, a nie ciemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się