vettis Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Muszę się pochwalić, jaki moja luba upiekła chlebek ostatnio z wysłodzin z Dunkelweizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) 15 WARKA - Urodzinowa Pilsner Bohemski 25 litrów 15 °Blg Skład: Słód Pilzneński - 6 kg Słód Carapils - 0,4 kg Słód Carared ? 0,1 kg Słód Zakwaszający - 0,12 kg Chmiel Marynka (szyszka) ? 40g Chmiel Lubelski (szyszka) ? 30g Wyeast 2001 Urquell Lager ? 50 ml Zasyp: 6,6 kg - pilzneński - 6 kg - carapils ? 0,4 kg - carared ? 0,1 kg - zakwaszający - 0,12 kg Zacieranie: - słód do 20 litrów wody o temp. 45 st.C - 53 st.C - 15 min - 63 st.C - 20 min dekokt 1/3 podgrzana do 72 st.C - 10 min dekokt podgrzany do wrzenia - 20 min - reszta w 63-62 st.C dekokt przelewany do zacieru głównego - temperatura ustalona 71 st.C - podgrzane do 73 st. C - 40 min - 75 st.C i filtracja Wysładzanie: - do 29 litrów Gotowanie - 90 min Chmielenie: - 20 g marynka (granulat) ? po 30 min - 20 g marynka (granulat) ? po 60 min - 30 g lubelski (granulat) ? po 90 min Wyszło: 25 litrów, 15 Blg Schłodzone do 22 st.C Przy okazji zabutelkowany Dunkelweizen, wyszło 55 butelek, zapowiada się naprawdę dobre piwo Drugi Dunkelweizen przelany na cichą, zszedł do 4 °Blg Edytowane 16 Grudnia 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 4 zdjęcia z wczorajszego warzenia 15 WARKA - 15 °Blg Między innymi brzeczka przednia i przyszły kolorek przy początku filtracji. Odpuszczone około 4 l. potem już czyściutkie leciało. Ostatnie zdjęcie - widok piwa po 12 godz. od zadania drożdży. Pytanie, czy już schładzać do 9-10 °C ? Obecnie temp. 19 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Oznaki rozpoczęcia fermentacji są już bardzo wyraźne. Mogłeś już zacząć schładzać jakiś czas temu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Oznaki rozpoczęcia fermentacji są już bardzo wyraźne. Mogłeś już zacząć schładzać jakiś czas temu... Spałem To mój pierwszy Lager, dlatego pytam. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Heh. Zanim napisałem tego posta, najpierw zerknąłem na godzinę o której Ty zamieściłeś swojego. Podtrzymuje więc, że schładzać mogłeś zacząć wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) Fermentacja burzliwa w trakcie, temperatura 11°C Wrócę z pracy to postaram się jeszcze zbić do 9-10 °C Edytowane 7 Grudnia 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truska Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager ostro się wzięły do pracy. Fermentacja przy 10°C Trochę się zdziwiłem po otwarciu fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truska Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 nie ukrywam że ja też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) Wczoraj uwarzona kolejna wareczka WARKA 16 RED IRISH ALE (28 l) 16 °Blg Słody: - słód pale ale Weyermann - 5 kg - słód monachijski Typ I Weyermann - 1 kg - słód Carared? - 0,5 kg - słód karmelowy ciemny Caraaroma? Weyermann 0.2 kg - słód melanoidynowy Weyermann (Niemcy) ? 0,5 kg Chmiel: - chmiel aromatyczny Lubelski (granulat) - 50 g - chmiel goryczkowy Marynka (granulat) ? 10 g - mech irlandzki ? 7 g Drożdże: - drożdże Safale S-04 11,5 g, Zacieranie: 21 l wody - 55°C 52°C - 20 minut 66°C - 40 minut 72°C - 30 minut 78°C i filtracja Gotowanie: 60 min Chmielenie: W 30 min - chmielenie goryczkowy 10 g i aromatyczny 30 g W 50 min ? aromatyczny 20g Fermentacja w trakcie 20 °C Edytowane 13 Grudnia 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 W czwartek został zabutelkowany drugi Dukelweizen będzie w sam raz na sylwestra zwłaszcza taka 1,5 litrowa flacha Rodzina w komplecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Warka 15 Pilsner zszedł z 15°Blg do 4 °Blg po 11 dniach. I nie wiem co robić, myślę przelać już na cichą, chyba że poczekać jeszcze? Moim zdaniem 4 Blg to dobry wynik, choć piana się unosi jeszcze na powierzchni. W każdym razie smakuję wyśmienicie jak na takie młode piwo. Jestem zaskoczony i bardzo zadowolony ze smaku i koloru oraz zapachu Drożdże się dobrze spisały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Warka 15 Pilsner zszedł z 15°Blg do 4 °Blg po 11 dniach. I nie wiem co robić, myślę przelać już na cichą, chyba że poczekać jeszcze? Moim zdaniem 4 Blg to dobry wynik, choć piana się unosi jeszcze na powierzchni.W każdym razie smakuję wyśmienicie jak na takie młode piwo. Jestem zaskoczony i bardzo zadowolony ze smaku i koloru oraz zapachu Drożdże się dobrze spisały. Przelewaj. Fermentacja główna już się zakończyła. Urquelle unoszą się na powierzchni jak dobre drożdże pszeniczne albo US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Pilsner przelany na cichą, gęstwa zebrana Aktualna temp 10 °C i będę powoli obniżał do 7-8°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) WARKA 17 Alt 16 Blg (28 l) Skład: Słód pilzneński - 2,5 kg Słód monachijski - 4 kg Słód karmelowy ciemny - 0.15kg Chmiel goryczkowy Magnum - 25g Chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) - 10 g Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie : 64 st. C - 45 min 74 st. C - 15 min Gotowanie: 75 minut Chmielenie: Po 15 minutach - 25g Magnum (granulat) + Lubelski (szyszka) - 10 g Drożdże zadane w temp. 20 C Przy okazji przetestowany filtrator z oplotu, muszę powiedzieć jestem zadowolony z przebiegu filtracji. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Wczorajsza warka ALT, S-33 szybko wzięły się do pracy. Temp. fermentacji 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Warka 16 RED IRISH ALE z 16°Blg zszedł do 5,5°Blg po 7 dniach fermentacji. Przeniosłem fermentator do cieplejszego miejsca, troszkę zamieszałem ale wątpię żeby zeszło niżej. S-04 tak mają... I nie wiem co robić. Temp 21-22 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Właśnie przelewam Warkę 16 na cichą, zeszło do 5 °Blg, może coś jeszcze dofermentuje na cichej, dam mniej do refermentacji i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Dzisiaj przed południem została zabutelkowana Warka 15 Pilsner. Wyszło 48 butelek z 15 °Blg zszedł do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 WARKA 18 Weizenbock 20 °Blg (27l) Skład: 1 kg pilzneński Weyermann? 3 kg monachijski Strzegom 5 kg pszeniczny Weyermann? 0,3 kg karmelowy jasny Litovel 0,2 kg karmelowy ciemny Strzegom 0,1 kg karmelowy ciemny Caraaroma 40 g chmiel Lubelski (granulat) Drożdże Wyeast 3056 Bavarian Wheat Zacieranie: - 20 minut w 44°C - 10 minut w 54°C - podgrzane do 63°C - 1/3 zacieru odebrana - podgrzana do 72°C przerwa 20 minut - doprowadzone do wrzenia - gotowanie 20 minut - zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C - 20 minut w 72°C Gotowanie : 120 min ( musiałem odparować trochę brzeczki ) Chmielenie: Po 60 minutach - 40 g chmiel Lubelski (granulat) Wyszło 27 l 20 °Blg + około 14 l 7 °Blg Zacieranie nie przebiegło tak jak oczekiwałem, mało sprawnie (filtrowanie na 2 kadzie) Zadane w temp 20 C po 9 godzinach jak na razie brak oznak fermentacji, nie był robiony starter Zobaczymy co to będzie, czy drożdże sobie poradzą z takim °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Fermentacja WARKI 18 - Weizenbocka ruszyła po 30 godzinach, uff Temperatura fermentacji 19 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Warka 16 przeniesiona do pomieszczenia o temp 13°C żeby na środę się ładnie sklarowała, zeszła do 4 °Blg. W środę butelkowanie. Warka 17 Alt przelana na cichą zeszło tylko do 6 Blg po 9 dniach burzliwej, myślę że do fermentuje też do 4 °Blg. temperatura 22°C później przeniosę do chłodniejszego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 (edytowane) A tak się prezentuje WARKA 13 Dunkelweizen Piana gęsta, długo się trzyma. Aromaty słodowe i drożdżowe. Lekko kwaskowate. Jak i ja i wiele osób degustujących to piwo zachwycało się smakiem. Jestem bardzo zadowolony z tej warki. Zdrowie Edytowane 27 Grudnia 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 (edytowane) Warka 19 Sylwestrowa Stary rok 2009 żegnamy taką smakową wareczką Jasne Ale 15 Blg (25l) Skład: Słody: 4 kg pilzneński Weyermann? 1,7 kg monachijski Strzegom 0,5 kg słód melanoidynowy Weyermann? 0,12 kg karmelowy jasny Karapils Litovel Chmiel: 65 g chmiel Lubelski (granulat) 20 g chmiel Marynka (granulat) Drożdże: S-33 Inne: 6g Mech Irlandzki Zacieranie: - 40 minut w 64°C - 20 minut w 72°C - podgrzane do 78°C - filtracja Gotowanie: 60 min Chmielenie: 0 min - 20g chmiel Marynka + 30g Lubelski 40 min ? 35g Lubelski Wyszło 25 l 15 Blg Drożdże zadane w temperaturze 20 °C Życzymy wszystkim szczęśliwego Nowego Roku 2010, oraz samych udanych warek. Dziękuję za wszelką pomoc jaką okazaliście mi tutaj na forum w tym roku. Do zobaczenia w przyszłym 2010 roku Edytowane 2 Marca 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się