vettis Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Hehe, mam jeszcze 4 opakowania, więc pasuje je jakoś zużyć Może się wyklarują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) WARKA 149 German Pils 11°Blg zszedł do 2°Blg, za bardzo słodowy, za mało goryczkowy. Smakuje jak dobry czeski pils Przelana warka do lagerowania. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 WARKA 150 Belgian Blond Ale 16°Blg przelana na cichą, zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Wczoraj uwarzyłem kolejnego Lambica według receptury z warki 100, tyle że 45l i na drugą fermentację zadam Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend zamiast Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend (Choć 3278 się świetnie spisały) Nie wiem ile dokładnie było IBU, ale szacuję, że coś koło maksymalnie 8, brzeczka po chmieleniu była mniej gorzka niż w Pszenicznych, które chmielę do 12IBU WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 5,2 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann® – 0,3 kg Pszenica – 4 kg Inne: Płatki dębowe (średnio opiekane, dodane na cichą) – 70g Zacieranie: 45°C - 15 min 55°C - 15 min 65°C - 40 min 72°C - 15 min 76°C - 5 min Wysładzanie: Wodą o temp. 88°C do objętości 52l Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 100g Hallertauer Tradition – szyszka A-A (tydzień suszony w temperaturze 20~70°C) Drożdże: Burzliwa – S33 Cicha – Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend W planach mam do paru litrów dodać truskawek, tak jak do poprzedniego Lambica, jak i również w tym roku spróbować zrobić z dodatkiem czarnej porzeczki. Oczywiście część z wiśniami, Krieka nie możne zabraknąć Brzeczkę 45l zadałem uwodnioną saszetką S33 w temperaturze 25°C, brzeczkę napowietrzyłem pierwszy raz pompką akwarystyczną, fajna sprawa po 8 godzinach fermentacja w pełni. Temperatura 20°C. andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Kupuje sobie taką pompkę od jakiegoś czasu i kupić nie mogę. Masz tam jakiś filtr czy tak po prostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Kupuje sobie taką pompkę od jakiegoś czasu i kupić nie mogę. Masz tam jakiś filtr czy tak po prostu? W tej pompce powietrze jest zasysane od spodu pompki i tam jest założony bawełniany filtr wymienny, miałem dokupić do wężyka, ale jak zauważyłem nie trzeba, bo jest w pompce. Polecam taką pompkę, kamień i wężyk dezynfekuje się bez problemu, tak jak wężyki do rozlewu. Koszt nie wielki, a świetna sprawa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) W typowych fermentorach +/-30l problemem jest wyłażąca piana. Kiedyś stosowałem pompkę ale zrezygnowałem na rzecz kołysania zamkniętym fermentorem rzez 5 minut. Edytowane 2 Lutego 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Wczoraj uwarzyłem WARKA 153 Czeski Pils 10,5°Blg, dzisiaj rano po napowietrzeniu zadałem drożdżami Wyeast Propagator 2278 Czech pils w temperaturze 10,5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 WARKA 151 American Lager 12°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Dzisiaj przelałem na cichą WARKA 152 Lambic 12,5°Blg, zeszło do 4°Blg 45 litrów przyszłego Lambica powędrowało do balona z dodatkiem 70g płatków dębowych, średnio opiekanych. Zadałem saszetką robaczków Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 WARKA 150 Belgian Blond Ale 16°Blg rozlana do 20x0,5l 7g/1l i jednego kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Wczoraj uwarzyłem: WARKA 154 American Pilsner 11,5°Blg–20IBU–50l Skład: Słody: Słód pilzneński – 7,3 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,15 kg Inne: Ryż biały – 2 kg Zacieranie: 30l wody zacierania 53°C – 15 min 63°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Columbus 16,5% A-A (szyszka) 20 min – 10g Aramis 8,9% A-A (szyszka) 10 min – 20g Columbus 16,5% A-A (szyszka) 5 min – 30g Aramis 8,9% A-A (szyszka) Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: S-23 – gęstwa Zadałem dzisiaj rano drożdże w temperaturze 13°C. Bardzo mi się spodobał aromat chmielu Aramis, taki Saaz tylko bardziej intensywniejszy zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Nie piszesz jak kleikowałes ryż. Tak w ogóle to troche mało go dałeś. Będziesz miał "niepożądany aromat słodowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Nie piszesz jak kleikowałes ryż. Tak w ogóle to troche mało go dałeś. Będziesz miał "niepożądany aromat słodowy" Gotowałem go przez około 5-10min, ryż to chyba najcięższy surowiec do przygotowania zanim doda się go do zacieru, trzeba go chwilę pogotować. Nie śrutowałem, dodałem go w całości, ale był mocno rozgotowany. Nie trzymałem się jakoś specjalnie w tym piwie BJCP. Chciałem sobie zrobić lekkie piwo, typowo do wypicia Po podniesieniu do 72°C, po 5 min próba jodowa wyszła ok. Edit: Kocurku, a ty to się nie wybierasz w tym roku na ferie do Stryszawy? Edytowane 17 Lutego 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 WARKA 151 American Lager 12°Blg zeszła do 2°Blg. Rozlana do 20x0,5l 6g/1l i jednego kega 3x3bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Edit: Kocurku, a ty to się nie wybierasz w tym roku na ferie do Stryszawy? No niestety ja nie mam ferii. Semestr już się zaczął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Wczoraj uwarzyłem: WARKA 155 Marcowe 12,5°Blg – 23,5IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Optima) – 3 kg Słód monachijski (Czechy) - 2,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I - 0,15 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 15g Magnum 12,3% A-A 20 min - 20g Hallertau Hersbrucker (DE) 4,3 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: W34/70 Zadałem drożdżami dzisiaj rano w temperaturze 11°C podwójnym starterem W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 WARKA 149 German Pils 11°Blg rozlana do 20x0,5l 3g/1l i jednego kega 4x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 WARKA 154 American Pilsner 11,5°Blg–20IBU–50l przelana do lagerowania. Ekstrakt 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 WARKA 153 Czeski Pils 10,5°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 1,5°Blg Jak miało 3°Blg było zajebiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 WARKA 154 American Pilsner 11,5°Blg rozlana do 20x0,5l 4g/1l i 2 kegów 4x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Wczoraj uwarzyłem warkę 156 i 157 w sumie 78l piwa. Drożdże zadałem dzisiaj rano. WARKA 156 Czeski Pils II 10,5°Blg – 29,5IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Bruntal) – 4,2 kg Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg Słód karmelowy Carapils® Weyermann – 0,3 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Zacieranie: 55°C - 10min. 64°C - 20min. Odebrana 1/3 zacieru 72°C - 20 min. dekokt Gotowanie 10 min. 72°C - 25 min 76°C - 5 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 38l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min - 20g Premiant 7,5% A-A 60 min - 20g Saaz 3,5% A-A 10 min - 20g Saaz 3,5% A-A 0 min - 30g Saaz 3,5% A-A Drożdże: Wyeast Propagator 2278 Czech pils - gęstwa WARKA 157 Pils Bohemski 12,5°Blg – 40IBU – 50l Skład: Słody: Słód pilzneński (Optima) – 8 kg Słód monachijski (Czechy) – 2 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,15 kg Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Zacieranie: 54°C – 10 min 63°C – 40 min 72°C – 30 min 76°C – 5 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min - 30g Magnum 12,3% A-A 30 min - 40g Premiant 7,5% A-A 20 min - 30g Saaz 3,8% A-A 10 min - 40g Saaz 3,8% A-A 0 min - 50g Saaz 3,8% A-A Drożdże: Wyeast Propagator 2278 Czech pils – gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 WARKA 155 Marcowe 12,5°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Wczorajsza warka: WARKA 158 Marcowe II 12,5°Blg – 23,5IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Optima) – 3 kg Słód monachijski (Czechy) – 2,8 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,05 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 15g Magnum 12,3% A-A 20 min - 15g Hallertauer Tradition 5,4% A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: W34/70 – gęstwa I Zadałem dzisiaj rano gęstwę W34/70 w temperaturze 11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Wczoraj uwarzyłem: WARKA 159 Belgian Specialty Ale 14°Blg–16,5IBU–26l Skład: Słody: Słód pilzneński (Optima) – 4,15 kg Słód monachijski typ I (Czechy) – 0,8 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann® – 0,8 kg Słód AbbeyMalt® Weyermann – 0,5 kg Słód karmelowy Carabelge® Weyermann® – 0,3 kg Inne: Mech Irlandzki – 7g Curacao – 20g Skórka słodkiej pomarańczy – 20g Kolendra – 15g Zacieranie: 24l wody zacierania 68°C – 90 min 76°C – Wysładzanie: Wodą o temp. 76°C do objętości 34l Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g East Kent Goldings - szyszki 6,0% A-A 20 min – 15g East Kent Goldings - szyszki 6,0% A-A 10 min – 20g Styrian Goldings - szyszki 4,6% A-A 15 min – 7g Mech Irlandzki 15 min – 5g Kolendra + 5g Curacao + 10g skórka słodkiej pomarańczy 5 min – 10g kolendra + 15g Curacao + 10g skórka słodkiej pomarańczy Drożdże: Wyeast 3789-PC Trap Blend – starter 2l Jestem ciekaw efektu z pracy tych drożdży, zawierają dzikie drożdże Brettanomyces. Słyszałem również, że są dość leniwe, przynajmniej na początku. Patrząc na starter to faktycznie nie palą się do pracy. Pracują, ale powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się