vettis Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 WARKA 175 Polskie Ale 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło tylko do 4,5°Blg. 33IBU przy takim plato dużo nie czuć. Piwo wyszło troszkę mdłe. Kolejne będzie min. 40IBU.drożdże ogólnie ok, choć wydawały się, że będą bardziej pracowite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 WARKA 174 Altbier 12°Blg rozlana do 3 kegów 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 WARKA 177 Irish Red Ale 13,5°Blg – 21,2IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 3,25 kg Słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg Słód karmelowy Carabelge® Weyermann® – 0,3 kg Słód karmelowy ciemny Special B – 0,15 kg Jęczmień prażony Strzegom – 0,08 kg Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Zacieranie: 55°C - 10min 63°C - 40min 72°C - 20min 76°C - 23l wody do zacierania Wysładzanie: 25 l wody 76°C, do uzyskania 41l brzeczki (5l przed chmieleniem pozyskane na startery) Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Aurora (Super Styrian) 9,5%A-A 15 min – 20g Aurora (Super Styrian) 9,5%A-A Drożdże: Mangrove Jack's- Workhorse Beer Yeast – gęstwa 0,3l Drożdże zadane w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Zamawiam butelke IRA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 WARKA 175 Polskie Ale 12°Blg rozlana do 20x0,5l 5g/1l i 1 kega 4x3Bar W końcu się zmobilizowałem i rozlałem jakieś piwo do butelek Jak posiedziało trochę w niskiej temperaturze, to nawet fajne piwo wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Wczorajsza warka, na potrzeby rozmnożenia drożdży do RISa WARKA 178 Scottish Ale 80 12°Blg – 23,8IBU – 45l Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 4,7 kg Słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg Słód pszeniczny Weyermann® – 0,3 kg Słód karmelowy Cara 50 EBC CastleMaltingBelgia – 0,4 kg Jęczmień prażony Strzegom – 0,1 kg Zacieranie: 30l wody do zacierania 54°C – 10 min 63°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 32l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 30g East Kent Golding (Szyszka) 6,5 % A-A 20 min – 40g East Kent Golding (Szyszka) 6,5 % A-A 10 min – 50g Fuggles (Szyszka) 5,3 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 10g Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale ACTIVATOR – starter 2,2l Drożdże zadane dzisiaj w temp. 16°C Edytowane 12 Października 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 WARKA 176 Marcowe 13 °Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 WARKA 177 Irish Red Ale 13,5°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 WARKA 176 Marcowe 13 °Blg rozlana do 2 keg 3x3Bar i 20x0,5l 6g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 WARKA 177 Irish Red Ale 13,5°Blg rozlana do 20x0,5l 4g/1l i jednego kega 2x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 WARKA 178 Scottish Ale 80 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło dużo, do 1°Blg, za to ładną gęstwę zebrałem na wspólne warzenie RISa Made In Rabka przez MŁOT-a w sobotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Wczorajsza warka: WARKA 179 Marcowe II 13,5°Blg – 25,5IBU – 43l Skład: Słody: słód pilzneński (Czechy) – 4,8 kg słód monachijski (Czechy) – 4,5 kg słód karmelowy jasny Carahell® – 0,34 kg słód zakwaszający Weyermann® – 0,065 kg Zacieranie: 30l do zacierania 55°C - 10min 65°C - 30min 72°C - 30min 76°C – Wysładzanie: 32l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 14,5% A-A 20 min – 30g Sybilla 6,5% A-A Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager – gęstwa 0,5l Drożdże zadane dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Wczorajsze warzenie: WARKA 180 Foreign Extra Stout 17°Blg – 60IBU – 25l Skład: Słód pale ale Weyermann® – 4 kg Słód monachijski (Czechy) – 1,5 kg Słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg Słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,3 kg Jęczmień prażony Strzegom – 0,35 kg Płatki jęczmienne – 0,6 kg Płatki owsiane – 0,2 kg Płatki orkiszowe – 0,2 kg Zacieranie: 20l wody do zacierania 68°C – 90 min 76°C – Wysładzanie: 23l wody 76°C, do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 20g Magnum 14,5% A-A 40 min – 20g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A 20 min – 25g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A Inne: 15 min – 5g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale – starter 2l na mieszadle Drożdże zadane dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj: WARKA 181 Saison 13,5°Blg – 23,4IBU – 26l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 3,8 kg Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg Słód pszeniczny (Czechy) – 1 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,1 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg Zacieranie: 18l wody do zacierania 52°C – wsypane słody 63°C – 50 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 23l wody 76°C, do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 17g Marynka 10 % A-A 15 min – 15g Saaz 3,8 % A-A 5 min – 15g Saaz 3,8 % A-A Inne: 20 min – 20g Curacao 15 min – 5g Mech Irlandzki 5 min – 10g Curacao 5 min – 200g Cukier Drożdże: Safbrew T-58 – uwodnione wcześniej i przekręcone przez 10h na mieszadle z 1,5l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Drożdże: ...przekręcone przez 10h na mieszadle z 1,5l brzeczki. Po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Drożdże: ...przekręcone przez 10h na mieszadle z 1,5l brzeczki. Po co? 26l -> 13,5°Blg -> 16,5°C, dla lepszego startu, ładnie się rozkreciły na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Drożdże: ...przekręcone przez 10h na mieszadle z 1,5l brzeczki. Po co? Po 5 godzinach od zadania drożdży z blow off tube wydobywa się już Co2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Dzisiejsza warka, drożdże zadam jutro. WARKA 182 Munich Dunkel 12,5°Blg – 22IBU – 40l Skład: Słody: słód pilzneński (Czechy) – 3,4 kg słód monachijski (Strzegom) – 5 kg słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,3 kg Zacieranie: 26l do zacierania 55°C - 10min 65°C - 30min 72°C - 40min 76°C – Wysładzanie: 32l wody 76°C, do uzyskania 50l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum 14,5% A-A 20 min – 20g Lubelski 3,8% A-A 10 min – 25g Lubelski 3,8% A-A Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager – gęstwa 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Wczorajsza warka, brzeczka schłodzona do temperatury 15,5°C i zadana drożdżami dzisiaj. WARKA 183 Russian Imperial Stout 24°Blg – 74,1 IBU – 25l Słody: słód pilzneński (Czechy) – 3 kg słód monachijski typ I (Strzegom) – 4 kg słód pszeniczny ciemny Weyermann® – 1 kg słód karmelowy ciemny Special B – 0,16 kg słód karmelowy Caraamber® Weyermann® – 0,5 kg słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann® – 0,5 kg Słód karmelowy monach. Caramunich® typ I Weyermann – 0,1 kg słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,4 kg słód Carafa® typ III Wayermann® – 0,1 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann® – 0,4 kg płatki jęczmienne – 0,5 kg płatki orkiszowe – 0,2 kg płatki owsiane – 0,2 kg cukier – 0,55 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 66°C – 90min 76°C – Wysładzanie: 22l wody 76°C, do uzyskania 38l brzeczki Gotowanie: 130 min Chmielenie: 90 min – 35g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A 20 min – 70g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale – gęstwa I 800ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 WARKA 179 Marcowe II 13,5°Blg przelana do lagerowania 9.11, zeszło do 4°Blg WARKA 180 Foreign Extra Stout 17°Blg przelana na cichą 16.11, zeszło do 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Fermentacja RISa w 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 WARKA 181 Saison 13,5°Blg przelana na cichą, zeszło do 4°Blg, zostawię jeszcze w ciepłym zanim pójdzie do lodówki, może jeszcze zjedzie niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 WARKA 179 Marcowe II 13,5°Blg rozlana do 2 kegów 3x3Bar i 20x0,5l 5g/1l Dwie warki: WARKA 180 Foreign Extra Stout 17°Blg WARKA 181 Saison 13,5°Blg Powędrowały do lodówki 2-4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Powoli przygotowuję Lambica do rozlewu. Dzisiaj wywaliłem owoce z lambica z czarną porzeczką z warki: WARKA 152 Lambic 12,5°Blg–8IBU–45l warzona 1.02.2013r http://www.piwo.org/...840#entry188200 http://www.piwo.org/...840#entry190040 Pod koniec roku rozleję ją do baczków 0,33l W aromacie bardzo intensywny aromat czarnej porzeczki, w smaku mocno kwaskowate, derka jest mniej intensywna z mieszanki Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend w porównaniu do Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend i jest mniej wytrawne, ale wytrawność to też może ze względu na rodzaj użytych owoców. Nie próbowałem jeszcze na tej mieszance wersji z truskawkami. Gdy dopuszczałem im powietrza aromat był fajny. Ale czarna porzeczka jest jak najbardziej ok, przed nią jeszcze długie leżakowanie w butelkach Kolor bardzo ładny, intensywny. Edytowane 23 Listopada 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Łukasz fajna fotorelacja. Muszę sie zebrać w sobie i też popełnić własnego Lambika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się