Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza warka:

 

WARKA 196 Weissbier 12,5°Blg – 12,0 IBU – 45l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,6 kg

Słód karmelowy Caraaroma® Weyermann – 0,1 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,2 kg

 

Zacieranie:

33l wody do zacierania

 

44°C – 15 min

64°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C, do uzyskania 53l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 25g Perle 5,5% A-A

20 min – 20g Perle 5,5% A-A

 

 

Drożdże:

Mauribrew Weiss

 

Drożdże uwodnione i przekręcone przez 12h na mieszadle z 2,5l brzeczki. Zadane w 11°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 197 English Pale Ale 12,1°Blg – 35,0IBU – 45l

 

Skład:

Słód pale ale (CastleMalting Belgia) – 8 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,55 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,1 kg

Płatki jęczmienne – 0,25 kg

 

Zacieranie:

30l wody do zacierania

54°C – 10 min

64°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

32l wody 76°C, do uzyskania 53l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 15g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A

30 min – 35g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A

10 min – 50g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A

0 min – 100g Fuggle 2012 (UK) 4,8 % A-A (dodane przy 75°C podczas chłodzenia)

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

Zacieranie – 20g Gips piwowarski

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Drożdże uwodnione i przekręcone przez 12h na mieszadle z 2,5l brzeczki. Zadane w 17°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże:

Safale S-04

 

Drożdże uwodnione i przekręcone przez 12h na mieszadle z 2,5l brzeczki. Zadane w 17°C

 

W jakiej temperaturze Ci to fermentuje? Piłem kiedyś Twojego bittera na S-04 i był świetny, a moje na tych drożdżach zawsze jakieś cierpkie wychodzą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże:

Safale S-04

 

Drożdże uwodnione i przekręcone przez 12h na mieszadle z 2,5l brzeczki. Zadane w 17°C

 

W jakiej temperaturze Ci to fermentuje? Piłem kiedyś Twojego bittera na S-04 i był świetny, a moje na tych drożdżach zawsze jakieś cierpkie wychodzą.

 

Nie przekraczać 18°C, najlepiej 16-17°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 195 American Pale Ale 12°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar Ekstrakt końcowy 3,4°Blg

WARKA 196 Weissbier 12,5°Blg przeniosłem do chłodnego 3-4°C bez przelewania. Zeszło do 3,8°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

WARKA 198 American Pale Ale 1/2 12,5°Blg – 35,7IBU – 45l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 7,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg

Słód karmelowy 50 czerwony (Strzegom) – 1 kg

 

Zacieranie:

33l wody do zacierania

 

54°C – 10 min

64°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

60 min – 10g Magnum 14,5% A-A

20 min – 5g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A

10 min – 50g Simcoe 2012 (USA) 13,2 % A-A

0 min – 100g Mosaic TM 2012 (USA) 12 % A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa

 

WARKA 199 American Pale Ale 2/2 12,5°Blg – 35,7IBU – 45l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 7,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg

Słód karmelowy 50 czerwony (Strzegom) – 1 kg

 

Zacieranie:

33l wody do zacierania

 

54°C – 10 min

64°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

60 min – 10g Magnum 14,5% A-A

20 min – 5g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A

10 min – 50g Simcoe 2012 (USA) 13,2 % A-A

0 min – 100g Mosaic TM 2012 (USA) 12 % A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa

 

Fermentacja w 17°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te drożdże to tak nie najlepiej wybrałeś.

 

Piwo do wypicia, a nie na konkurs ;) I to w jeden wieczór :)

Taką gęstwę miałem, więc szkoda żeby się zmarnowała.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Noi stało się, Warka 200 :tort: warzono 5.07 :)

 

WARKA 200 New Zealand IPA 14,6°Blg – 43,5IBU – 45l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 5,5 kg

Słód pale ale CastleMalting Belgia – 2 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg

Słód Carapils® Weyermann® – 0,85 kg

 

Ryż - 3 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

(w tym skleikowany ryż w 10l wody - 5min - 100°C)

 

54°C – 10 min

64°C – 40 min

72°C – 30 min

76°C –

 

Wysładzanie:

31l wody 76°C, do uzyskania 55l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

60 min – 15g Magnum - GER (granulat)13% A-A

30 min – 20g Simcoe - USA (granulat) 13,2% A-A

20 min – 50g Wakatu - NZ (granulat) 7,4% A-A

10 min – 50g Kohatu - NZ (granulat) 6,8% A-A

0 min – 100g Motueka - NZ (granulat) 7,2% A-A (dodane podczas chłodzenia w temp. 75°C)

 

Inne:

15 min – 12g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-04 - gęstwa

 

 

Warka 201 warzona 10.07

 

WARKA 201 American Pale Ale 12,5°Blg – 39,0IBU – 45l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 7,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 1,5 kg

Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,3 kg

Słód karmelowy 50 czerwony (Strzegom) – 0,6 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg

 

Zacieranie:

33l wody do zacierania

 

54°C – 10 min

64°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

30l wody 76°C, do uzyskania 55l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

60 min – 10g Magnum (GER) 13% A-A

20 min – 50g Citra 100g - (USA) 13,6% A-A

10 min – 20g Simcoe 2012 (USA) 13,2 % A-A

0 min – 100g Mosaic TM 2012 (USA) 12 % A-A (dodane podczas chłodzenia w temp. 75°C)

 

Inne:

15 min – 12g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

S-04 - starter - 2l

 

 

I tak o to browar na 200 warkę sprawił sobie nowe chłodzenie do browaru. Pierwsze próby chłodzenia na samej wodzie wypadły pomyślnie. Wracam za to z powrotem do chmielenia w torbie. I rozpatruję opcję wsadzenia dodatkowego filtra miedzy pompę a wymiennik. Ale to zobaczymy czy będzie konieczne. Pierwsze próby chłodzenia warki w przyszłym tyg. Wymiennik 30KW, pompa z pralki ARDO.

Dzięki Wiktor za pomoc w wyborze podzespołów :beer:

 

2zyvnk5.jpg

33c59h5.jpg

2ptt3jd.jpg

19r281.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 202 Witbier 11,5°Blg – 14,4IBU – 28l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 3 kg

Słód Carapils® Weyermann® – 0,2 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Inne:

pszenica – 2,4 kg

płatki owsiane – 0,5 kg

 

Kolendra - 20g

Curacao - 13g

skórki słodkiej pomarańczy - 10g

skórka pomarańczy - 33g

skórka cytryny - 10g

 

Zacieranie:

Pszenica i płatki skleikowane w 9 l wody

22l wody do zacierania

 

54°C – 20 min

64°C – 50 min

72°C – 20 min

76°C –

 

Wysładzanie:

wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Sybilla 6,5% A-A

30 min – 10g Perle 5,5% A-A

 

15 min – 10g Kolendra

15 min – 10g skórki słodkiej pomarańczy

 

5 min – 10g Kolendra

5 min – 13g curacao

5 min – 33g skórka pomarańczy

5 min – 10g skórka cytryny

 

Drożdże:

Brewferm Blanche - gęstwa

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 203 American Pale Ale 12,5°Blg – 46,0IBU – 45l

 

Skład:

Słód pilzneński (Czechy) – 7,5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 2,5 kg

Słód karmelowy jasny Carared® Weyermann – 0,5 kg

Zacieranie:

33l wody do zacierania

54°C – 10 min

64°C – 40 min

72°C – 20 min

76°C –

Wysładzanie:

30l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

Chmielenie:

70 min – 10g Magnum (GER) 13% A-A

30 min – 10g Magnum (GER) 13% A-A

20 min – 50g Kohatu (NZ) Chmiel granulat 6,8% A-A

10 min – 50g Citra 100g - (USA) 13,6% A-A

0 min – 100g Mosaic TM 2012 (USA) 12 % A-A

Inne:

15 min – 12g Mech Irlandzki

Drożdże:

S-04 - gęstwa

 

Schłodziłem przez wymiennik w 20 min z 100°C do 19°C przy użyciu wody 90l. Jak dojdę do wprawy to myślę, że uda mi się jeszcze ograniczyć zużycie wody. Ale jest git! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Łukasz, a jaką masz temperaturę wody? Strasznie szybko Ci to poszło tym bardziej, że zszedłeś do 19 stopni.

 

~12°C Jak chłodzę to wyłączam hydrofor, tak żeby woda płynęła wolniej, a całą średnicą rurek. Chłodzenie jest wtedy wydajniejsze, to już zauważyłem przy chłodnicy zanurzeniowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.