vettis Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 196 Weissbier 12,5°Blg – 12,0 IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 5 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,6 kg Słód karmelowy Caraaroma® Weyermann – 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,2 kg Zacieranie: 33l wody do zacierania 44°C – 15 min 64°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 30l wody 76°C, do uzyskania 53l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 25g Perle 5,5% A-A 20 min – 20g Perle 5,5% A-A Drożdże: Mauribrew Weiss Drożdże uwodnione i przekręcone przez 12h na mieszadle z 2,5l brzeczki. Zadane w 11°C Edytowane 4 Maja 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Wczorajsza warka: WARKA 197 English Pale Ale 12,1°Blg – 35,0IBU – 45l Skład: Słód pale ale (CastleMalting Belgia) – 8 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,55 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,1 kg Płatki jęczmienne – 0,25 kg Zacieranie: 30l wody do zacierania 54°C – 10 min 64°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 32l wody 76°C, do uzyskania 53l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 15g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A 30 min – 35g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A 10 min – 50g East Kent Golding 2012 (UK) 6,4 % A-A 0 min – 100g Fuggle 2012 (UK) 4,8 % A-A (dodane przy 75°C podczas chłodzenia) Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Zacieranie – 20g Gips piwowarski Drożdże: Safale S-04 Drożdże uwodnione i przekręcone przez 12h na mieszadle z 2,5l brzeczki. Zadane w 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 WARKA 195 American Pale Ale 12°Blg przelana na cichą 6.05. Zeszło do 3,8°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Drożdże: Safale S-04 Drożdże uwodnione i przekręcone przez 12h na mieszadle z 2,5l brzeczki. Zadane w 17°C W jakiej temperaturze Ci to fermentuje? Piłem kiedyś Twojego bittera na S-04 i był świetny, a moje na tych drożdżach zawsze jakieś cierpkie wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Drożdże: Safale S-04 Drożdże uwodnione i przekręcone przez 12h na mieszadle z 2,5l brzeczki. Zadane w 17°C W jakiej temperaturze Ci to fermentuje? Piłem kiedyś Twojego bittera na S-04 i był świetny, a moje na tych drożdżach zawsze jakieś cierpkie wychodzą. Nie przekraczać 18°C, najlepiej 16-17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 No ja właśnie teraz fermentuję Bittera S-kami w temp 15-16°C, zobaczymy co z tego wyjdzie bo ostatnia warka (18-20°C) była mocno estrowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 W takiej właśnie wychodziło mi cierpkie, myślałem że to z powodu za niskiej temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) WARKA 195 American Pale Ale 12°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar Ekstrakt końcowy 3,4°Blg WARKA 196 Weissbier 12,5°Blg przeniosłem do chłodnego 3-4°C bez przelewania. Zeszło do 3,8°Blg Edytowane 13 Maja 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 WARKA 196 Weissbier 12,5°Blg rozlana do 3 kegów 3x3*Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 WARKA 197 English Pale Ale 12,1°Blg przelana 21.05 na cichą. Zeszło do 3,4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 WARKA 197 English Pale Ale 12,1°Blg rozlana do 3 kegów 2x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 WARKA 198 American Pale Ale 1/2 12,5°Blg – 35,7IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 7,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 1 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg Słód karmelowy 50 czerwony (Strzegom) – 1 kg Zacieranie: 33l wody do zacierania 54°C – 10 min 64°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 30l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 60 min – 10g Magnum 14,5% A-A 20 min – 5g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A 10 min – 50g Simcoe 2012 (USA) 13,2 % A-A 0 min – 100g Mosaic TM 2012 (USA) 12 % A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: S-04 - gęstwa WARKA 199 American Pale Ale 2/2 12,5°Blg – 35,7IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 7,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 1 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg Słód karmelowy 50 czerwony (Strzegom) – 1 kg Zacieranie: 33l wody do zacierania 54°C – 10 min 64°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 30l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 60 min – 10g Magnum 14,5% A-A 20 min – 5g Zeus / Columbus 2012 (USA) 16,6 % A-A 10 min – 50g Simcoe 2012 (USA) 13,2 % A-A 0 min – 100g Mosaic TM 2012 (USA) 12 % A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: S-04 - gęstwa Fermentacja w 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Te drożdże to tak nie najlepiej wybrałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Te drożdże to tak nie najlepiej wybrałeś. Piwo do wypicia, a nie na konkurs I to w jeden wieczór Taką gęstwę miałem, więc szkoda żeby się zmarnowała. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Następna warka to bedzie cos specjalnego? Bo to będzie nr 200 brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Następna warka to bedzie cos specjalnego? Bo to będzie nr 200 brawo Myślę, ale na razie nie mam pomysłu do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 4.06 WARKA 198 American Pale Ale 1/2 12,5°Blg, WARKA 199 American Pale Ale 2/2 12,5°Blg rozlane do 6 kegów 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 (edytowane) Noi stało się, Warka 200 warzono 5.07 WARKA 200 New Zealand IPA 14,6°Blg – 43,5IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 5,5 kg Słód pale ale CastleMalting Belgia – 2 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,5 kg Słód Carapils® Weyermann® – 0,85 kg Ryż - 3 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania (w tym skleikowany ryż w 10l wody - 5min - 100°C) 54°C – 10 min 64°C – 40 min 72°C – 30 min 76°C – Wysładzanie: 31l wody 76°C, do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 60 min – 15g Magnum - GER (granulat)13% A-A 30 min – 20g Simcoe - USA (granulat) 13,2% A-A 20 min – 50g Wakatu - NZ (granulat) 7,4% A-A 10 min – 50g Kohatu - NZ (granulat) 6,8% A-A 0 min – 100g Motueka - NZ (granulat) 7,2% A-A (dodane podczas chłodzenia w temp. 75°C) Inne: 15 min – 12g Mech Irlandzki Drożdże: S-04 - gęstwa Warka 201 warzona 10.07 WARKA 201 American Pale Ale 12,5°Blg – 39,0IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 7,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 1,5 kg Słód pszeniczny jasny Strzegom (Polska) – 0,3 kg Słód karmelowy 50 czerwony (Strzegom) – 0,6 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg Zacieranie: 33l wody do zacierania 54°C – 10 min 64°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 30l wody 76°C, do uzyskania 55l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 60 min – 10g Magnum (GER) 13% A-A 20 min – 50g Citra 100g - (USA) 13,6% A-A 10 min – 20g Simcoe 2012 (USA) 13,2 % A-A 0 min – 100g Mosaic TM 2012 (USA) 12 % A-A (dodane podczas chłodzenia w temp. 75°C) Inne: 15 min – 12g Mech Irlandzki Drożdże: S-04 - starter - 2l I tak o to browar na 200 warkę sprawił sobie nowe chłodzenie do browaru. Pierwsze próby chłodzenia na samej wodzie wypadły pomyślnie. Wracam za to z powrotem do chmielenia w torbie. I rozpatruję opcję wsadzenia dodatkowego filtra miedzy pompę a wymiennik. Ale to zobaczymy czy będzie konieczne. Pierwsze próby chłodzenia warki w przyszłym tyg. Wymiennik 30KW, pompa z pralki ARDO. Dzięki Wiktor za pomoc w wyborze podzespołów Edytowane 12 Lipca 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) WARKA 202 Witbier 11,5°Blg – 14,4IBU – 28l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 3 kg Słód Carapils® Weyermann® – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg Inne: pszenica – 2,4 kg płatki owsiane – 0,5 kg Kolendra - 20g Curacao - 13g skórki słodkiej pomarańczy - 10g skórka pomarańczy - 33g skórka cytryny - 10g Zacieranie: Pszenica i płatki skleikowane w 9 l wody 22l wody do zacierania 54°C – 20 min 64°C – 50 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Sybilla 6,5% A-A 30 min – 10g Perle 5,5% A-A 15 min – 10g Kolendra 15 min – 10g skórki słodkiej pomarańczy 5 min – 10g Kolendra 5 min – 13g curacao 5 min – 33g skórka pomarańczy 5 min – 10g skórka cytryny Drożdże: Brewferm Blanche - gęstwa Edytowane 16 Lipca 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 WARKA 200 New Zealand IPA 14,6°Blg przelana na cichą 14.07 zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 WARKA 200 New Zealand IPA 14,6°Blg przelana na cichą 14.07 zeszło do 3,5°Blg Coś tam będziesz chmielił na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 WARKA 200 New Zealand IPA 14,6°Blg przelana na cichą 14.07 zeszło do 3,5°Blg Coś tam będziesz chmielił na zimno? Coś tam by pasowało sypnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 WARKA 203 American Pale Ale 12,5°Blg – 46,0IBU – 45l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 7,5 kg Słód monachijski (Czechy) – 2,5 kg Słód karmelowy jasny Carared® Weyermann – 0,5 kg Zacieranie: 33l wody do zacierania 54°C – 10 min 64°C – 40 min 72°C – 20 min 76°C – Wysładzanie: 30l wody 76°C, do uzyskania 54l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 70 min – 10g Magnum (GER) 13% A-A 30 min – 10g Magnum (GER) 13% A-A 20 min – 50g Kohatu (NZ) Chmiel granulat 6,8% A-A 10 min – 50g Citra 100g - (USA) 13,6% A-A 0 min – 100g Mosaic TM 2012 (USA) 12 % A-A Inne: 15 min – 12g Mech Irlandzki Drożdże: S-04 - gęstwa Schłodziłem przez wymiennik w 20 min z 100°C do 19°C przy użyciu wody 90l. Jak dojdę do wprawy to myślę, że uda mi się jeszcze ograniczyć zużycie wody. Ale jest git! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2014 Łukasz, a jaką masz temperaturę wody? Strasznie szybko Ci to poszło tym bardziej, że zszedłeś do 19 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Łukasz, a jaką masz temperaturę wody? Strasznie szybko Ci to poszło tym bardziej, że zszedłeś do 19 stopni. ~12°C Jak chłodzę to wyłączam hydrofor, tak żeby woda płynęła wolniej, a całą średnicą rurek. Chłodzenie jest wtedy wydajniejsze, to już zauważyłem przy chłodnicy zanurzeniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się