vettis Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 WARKA 217 English Pale Ale 11,7°Blg – 38IBU rozlana do 2 petainerów 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 WARKA 218 Pilsner - Single Hop Herkules 12,0°Blg – 44IBU – 50l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,3°Blg. Jestem miło zaskoczony tym piwem. Chmiel Herkules jako single hop, bardzo fajnie się spisał. Receptura do powtórzenia bez korekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 WARKA 190 Flanders Red Ale/ Red Ale 12,5° poszła do balona z dodtakiem Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend. reszta poszła do lagerowania jako Red Ale. Zeszło do 3°Blg WARKA 190 Flanders Red Ale 12,5°Blg - 19IBU rozlana do 28x0,5l 5g/1l po prawie roku cichej z dodatkiem Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend. Zeszło do 2,5°Blg, w smaku czuć karmel i czekoladę mieszające się z kwaskowatymi posmakami. Do tego uzupełnieniem są owocowe nuty. Kolor idealnie klarowny. Nie jest jakoś masakrycznie końskie i kwaskowe, co mnie cieszy. Zobaczymy za jakiś czas. Dostało teraz trochę tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Piszę sie na testowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 WARKA 219 Munich Helles 12,3°Blg – 21IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8,6 kg Słód monachijski (Sufflet) – 0,8 kg Słód Carmel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg Słód Caramunich I Weyermann® – 0,05 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania (Kwas fosforowy 15ml) 54°C - 10min 63°C - 20min Odebrana 1/3 zacieru Gotowanie 10 min 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Magnum 2013 13% A-A 30 min – 20g Magnum 2013 13% A-A 5 min – 70g Perle 2014 5% A-A (szyszka) Inne: 20 min – BIERSOL 20ml Drożdże: W-34/70 - gęstwa II 0,7l Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 BIERSOL 20ml Lepsze od mchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 BIERSOL 20ml Lepsze od mchu? Czy ja wiem, jakoś wole mech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 WARKA 218 Pilsner - Single Hop Herkules 12,0°Blg – 44IBU – 50l rozlana do 2 petainerów, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 12°Blg i 44IBU... ślinianki mi się skręcają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Jak Ci się hop stopper spisuje? Oddziela ładnie chmieliny i przełom? Nie zatyka się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 12°Blg i 44IBU... ślinianki mi się skręcają Warka na pewno do powtórzenia. Więc będziesz miał okazje spróbować. Bardzo fajnie się spisał Herkules, jako podbudowa jest trochę karmelu, więc równoważy goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Jak Ci się hop stopper spisuje? Oddziela ładnie chmieliny i przełom? Nie zatyka się? Jestem zadowolony, spisuje się bardzo dobrze. Do wymiennika trafia klarowna brzeczka. Edytowane 24 Lutego 2015 przez vettis bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedź. Chcę sobie coś podobnego zmajstrować i szukam informacji czy warto, jak widać warto:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 WARKA 220 Saison 13,5°Blg – 26,0IBU – 26l Skład: Słód pilzneński (Czechy) – 4 kg Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg Słód pszeniczny (Czechy) – 1 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg Słód karmelowy jasny Caraamber® Weyermann – 0,1 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma® Weyermann – 0,2 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,15 kg Zacieranie: 21l wody do zacierania (Kwas fosforowy 1ml) 5,4 pH 68°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 21l wody 76°C z dodatkiem 2ml kwasu fosforowego do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Marynka 9,5 % A-A 15 min – 15g Saaz 3,6 % A-A 5 min – 25g Saaz 3,6 % A-A Inne: 20 min – 20g Curacao 15 min – 5g Mech Irlandzki 5 min – 10g Curacao Drożdże: Danstar Belle Saison - uwodnione Drożdże zadane w 17°C, fermentacja w 17-25°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 WARKA 219 Munich Helles 12,3°Blg – 21IBU – 50l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Wczorajsza warka: WARKA 221 Polotmave 13,4°Blg – 37,9IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 7 kg Słód monachijski (Sufflet) – 3,2 kg Słód Carmel Pils (Bestmalz) – 0,4 kg Słód Caraaroma® Weyermann® – 0,1 kg Słód karmelowy 600 Strzegom (Polska) – 0,2 kg Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,15 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania (Kwas fosforowy 8ml) 5,6 pH 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20 min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C z dodatkiem 7ml kwasu fosforowego, do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 30g Premiant 2013 8,5% A-A 30 min – 40g Premiant 2013 8,5%A-A 15 min – 30g Sladek 2012 5% A-A 5 min – 40g Sladek 2012 5% A-A 5 min – 30g Saaz 2014 3,6% A-A 0 min – 130g Saaz 2014 3,6% A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's - starter 2,5l+2l Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Zacieranie: 35l wody do zacierania (Kwas fosforowy 8ml) 5,6 pH Nastawiasz pH wody do zacierania? To nie jest dobre podejście. Po wrzuceniu słodów pH znacznie spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Zacieranie: 35l wody do zacierania (Kwas fosforowy 8ml) 5,6 pH Nastawiasz pH wody do zacierania? To nie jest dobre podejście. Po wrzuceniu słodów pH znacznie spadnie. To jest pH po wrzuceniu słodów, próbka pobrana po 10-15min zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 To ok. Nie było to jasno napisane. Jakie stężenie tego kwasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 To ok. Nie było to jasno napisane. Jakie stężenie tego kwasu? 75% http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/dodatki-piwowarskie/266-kwas-fosforowy-75-250ml.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 WARKA 220 Saison 13,5°Blg – 26,0IBU – 26l przelana na cichą. Zeszło tylko do 2,4°Blg na Danstar Belle Saison z czego jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 WARKA 219 Munich Helles 12,3°Blg – 21IBU – 50l rozlana do 20x0,5l 7g/1l i 2 kegów petainer/pepsi 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 WARKA 221 Polotmave 13,4°Blg – 37,9IBU – 50l przelana do lagerowania. Zeszło do 4°Blg. Do piątku w 13,5°C, a potem do okolic 2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) WARKA 222 Pilsner - Single Hop Herkules II 11,9°Blg – 44IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 7,8kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,4 kg Słód Carmel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg Słód Caramunich I Weyermann® – 0,2 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania (Kwas fosforowy 10ml) 53°C - 10min 63°C - 40min 72°C - 20min 76°C - Po 15min zacierania - 5,6 pH Wysładzanie: 34l wody 76°C (10ml kwasu fosforowego, 5,8pH) do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 10g Herkules 2014 (szyszka) 30 min – 20g Herkules 2014 (szyszka) 10 min – 40g Herkules 2014 (szyszka) 0 min – 150g Herkules 2014 (szyszka) Drożdże: BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's - gęstwa 0,8l Drożdże zadane w 12,5°C, fermentacja w 11,8°C Edytowane 28 Marca 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 WARKA 220 Saison 13,5°Blg – 26,0IBU – 26l rozlana do 20x0,5l 8g/1l i do jednego kega pepsi 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się