Skocz do zawartości

wędzonka w piwie


Rekomendowane odpowiedzi

Powitać! A który polecacie do a'la grodzisz? zrobiłem już jednego,na 100% weyermann grodziski, ale smakuje tylko mi...co ma swoje dobre strony! wyszło całkowicie mętne, stoi cały czas w zimnym ale wyklarowane tylko kilka centymetrów w butelce. Z tym że robione na Danstar Nottingham,  fermentowane w 15C, chmielone Lomikiem, "jedzie" całkowicie oscypkiem,czy jak to określa moja Żonka "metką". Ale piłem już a'la grodziskie z Pinty bodajże i smakowało bardzo podobnie, więc chyba tak mam być, tylko to wyklarowanie, czy wystarczy żelatyna ,karuk, itp. czy po prostu jakiś błąd w zacieraniu,filtrowaniu,wysładzaniu?  

 

http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=380207

Też mi wyszło błoto na nim, ale to zależy też w bardzo dużym stopniu od tego jakich drożdży użyjesz. Jak zależy Ci na klarowności to żelatyna i po sprawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Powitać! A który polecacie do a'la grodzisz? zrobiłem już jednego,na 100% weyermann grodziski, ale smakuje tylko mi...co ma swoje dobre strony! wyszło całkowicie mętne, stoi cały czas w zimnym ale wyklarowane tylko kilka centymetrów w butelce. Z tym że robione na Danstar Nottingham,  fermentowane w 15C, chmielone Lomikiem, "jedzie" całkowicie oscypkiem,czy jak to określa moja Żonka "metką". Ale piłem już a'la grodziskie z Pinty bodajże i smakowało bardzo podobnie, więc chyba tak mam być, tylko to wyklarowanie, czy wystarczy żelatyna ,karuk, itp. czy po prostu jakiś błąd w zacieraniu,filtrowaniu,wysładzaniu?  

 

http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=380207

Też mi wyszło błoto na nim, ale to zależy też w bardzo dużym stopniu od tego jakich drożdży użyjesz. Jak zależy Ci na klarowności to żelatyna i po sprawie.

 

Dzeki ! teraz zrobię na FM51 i zobaczymy co się będzie działo, najwyżej zawsze będzie czas na żelatynę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do portera bałtyckiego dodałem 300g wędzonych śliwek (na 15 L), efekt mocno wędzony prawie jak smoła , po roku wędzonka trochę spadła, jak ktoś lubi mocną wędzonkę polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.