Oskaliber Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Powitać! A który polecacie do a'la grodzisz? zrobiłem już jednego,na 100% weyermann grodziski, ale smakuje tylko mi...co ma swoje dobre strony! wyszło całkowicie mętne, stoi cały czas w zimnym ale wyklarowane tylko kilka centymetrów w butelce. Z tym że robione na Danstar Nottingham, fermentowane w 15C, chmielone Lomikiem, "jedzie" całkowicie oscypkiem,czy jak to określa moja Żonka "metką". Ale piłem już a'la grodziskie z Pinty bodajże i smakowało bardzo podobnie, więc chyba tak mam być, tylko to wyklarowanie, czy wystarczy żelatyna ,karuk, itp. czy po prostu jakiś błąd w zacieraniu,filtrowaniu,wysładzaniu? http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=380207 Też mi wyszło błoto na nim, ale to zależy też w bardzo dużym stopniu od tego jakich drożdży użyjesz. Jak zależy Ci na klarowności to żelatyna i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Powitać! A który polecacie do a'la grodzisz? zrobiłem już jednego,na 100% weyermann grodziski, ale smakuje tylko mi...co ma swoje dobre strony! wyszło całkowicie mętne, stoi cały czas w zimnym ale wyklarowane tylko kilka centymetrów w butelce. Z tym że robione na Danstar Nottingham, fermentowane w 15C, chmielone Lomikiem, "jedzie" całkowicie oscypkiem,czy jak to określa moja Żonka "metką". Ale piłem już a'la grodziskie z Pinty bodajże i smakowało bardzo podobnie, więc chyba tak mam być, tylko to wyklarowanie, czy wystarczy żelatyna ,karuk, itp. czy po prostu jakiś błąd w zacieraniu,filtrowaniu,wysładzaniu? http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotomłyński/?p=380207 Też mi wyszło błoto na nim, ale to zależy też w bardzo dużym stopniu od tego jakich drożdży użyjesz. Jak zależy Ci na klarowności to żelatyna i po sprawie. Dzeki ! teraz zrobię na FM51 i zobaczymy co się będzie działo, najwyżej zawsze będzie czas na żelatynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 No mi właśnie na FM51 wyszło błoto. Ale żelatyna daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Do portera bałtyckiego dodałem 300g wędzonych śliwek (na 15 L), efekt mocno wędzony prawie jak smoła , po roku wędzonka trochę spadła, jak ktoś lubi mocną wędzonkę polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się