Skocz do zawartości

chmiel na fermenatacji burzliwej.


PCzachor

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj warzylem sweet stouta z zapomniałem o wyjęciu Chmielu przed dodaniem drodzy i fermentacja. Pytanie czy to moze zaszkodzić piwu i jak ewentualnie to naprawic? Skrócić czas fermentacji burzliwej? Może wyjac troche tego chmielu jeszcze dzis?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opisz może co robiłeś, bo standardowa procedura to dekantacja brzeczki znad osadów przed fermentacją i nie da się na tym etapie zapomnieć o wyjęciu chmielu.

 

Niespecjalnie jest tu co opisywać. Należy jedynie dodać, że to było moje pierwsze piwo ze słodów :). Z całego tego podniecenia i zmęczenia, po gotowaniu i ostudzeniu po prostu przelałem wszystko do fermentora i dodałem drożdże.

Edytowane przez PCzachor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy to moze zaszkodzić piwu i jak ewentualnie to naprawic? Skrócić czas fermentacji burzliwej? Może wyjac troche tego chmielu jeszcze dzis?

Nie ruszaj, daj mu odfermentować, przy przelewaniu na cichą większości chmielin się pozbędziesz, reszta osiądzie na cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.