bary Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) karczmarz- 3,4 kg pszeniczny 2,1 pilznenski 0,55 monachijski 0,15 wiedenski przerwa 45 st. 15 minut przerwa 62 st. 10 minut dodane specialb 0,25 kg abbey 0,2 kg karmelowy ciemny 0,15 kg czekoladowy ciemny 0,05 przerwa w 72st. 1 godzina i wygrzew chmielenie 20gr marynka drozdze wb-06 Jesli masz jeszcze jakies dodatkowe pytania to śmiało. Cieszymy się , że smakowało. Na zdrowie Pozdrawiamy Edytowane 20 Lipca 2015 przez bary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Zaniosłem: 2 x https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/11781858_888699004542748_4996471118398854253_n.jpg?oh=b0c452f2d3cfe1b0f06b13eeda42a408&oe=560FE185 Dybidzban 2015 - America Wunderbar Kolor: bardzo jasne, coś w stylu summer ale (w końcu słód pilzneński i jasna puszka) Piana: ładna, trwała Wysycenie: wysokie Aromat: grejpfrut Goryczka: słaba, niewyczuwalna Smak: Bardzo wytrawne, troszkę kwaskowe (pewnie przez wysycenie), sesyjne - jedyny mankament to brak goryczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Przemek Młynarczyk - "America Wheat - Citra" Kolor: bardzo jasny, opalizujący Piana: drobno pęcherzykowa, trwała - bardzo dobra Wysycenie: średnie, jak dla mnie "w punkt" Aromat: po prostu Citra Goryczka: lekka, niezalegająca , mogła by być wyższa (przynajmniej dla mnie) Smak: lekkie, lekko cytrynowe. Bardzo pijalne, długo w teku nie przebywało. Udane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolsport Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Milo sie czyta pozytywne opinie o swoim piwie polecam jeszcze brown portera. Tez wyszedl super i powinien jeszcze lezec w depozycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 QV birra - Choco Stout Kolor: czarny, klarowny Piana: niska, drobno pęcherzykowa, dosyć trwała Wysycenie: niskie - na stout w sam raz Aromat: kakao, kawa, nutka likieru wiśniowego Goryczka: niezalegająca, wyczuwalna. Smak: pełny. Czuć było kawę, kakao, laktozę. Piwo zdecydowanie degustacyjne. Warka trzynasta nie przyniosła pecha. mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bary Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Radosław Wąsala- DOUBLE RICE NEW ZEALAND IPA Kolor: złoty, piwo zmętnione Piana: średnio wysoka , średniopecherzykowa, bardzo trwała, podczas picia zostaje ładna koronka Wysycenie: średnie- moim zdaniem w punkt Aromat: bardzo ładny, słodkie owoce, czuc tez słody karmelowe, alkohol wyczuwalny Goryczka: wysoka, ale nie za wysoka, niezalegająca- Smak: Piwo bardzo udane, słodowoś dobrze zbalansowana gorycza.w smaku również wyczuwalne słodkie owoce, karmel, nuty ciasteczkowe, ale również alkohol. Generalnie piwo bardzo mi smakowało, podobnie jak i moim dwóm kolegom. Bardzo udana IIPA. Jedyny minus to alkoholowosc. Mimo tego chętnie bym powtórzył Dziękuje za możliwośc spróbowania. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez bary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Matkus - AIPA Kolor: pomarańczowy, opalizujący Piana: trwała, małe i średnie oczka Wysycenie: średnie Aromat: amerykańskie chmiele, przyjemny, trochę karmelu. Szkoda, że piwo miało już 9 miesięcy. Goryczka: wysoka - niestety ściągająca, garbnikowa (uczucie jak po mocnej zimnej herbacie). Na etykiecie 180IBU. Smak: przyjemy, chmielowo-słodowy. Udane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Browar Amberozja - "Walking on a flashlight beam" Kolor: metne (nalewane z osadem), zachodzace slonce Piana: trwala, srednio obfita Wysycenie: srednie, przyjemne Aromat: bardzo ciekawy, slodki, nie potrafie go nazwac - pewnie to te sorachi ace i mango Goryczka: wysoka, nie zalegajaca, bardzo dobrze pasowala do reszty Smak: nie bylem nigdy w azji, ale jakos to piwo mi sie z nia kojazy. Piwo bardzo pijalne a jednoczesnie zlozone i pelne w smaku. Bardzo ciekawe doznanie. Chetnie wypil bym jeszcze kilka butelek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Jacad - Belgian Special AleKolor: opalizujący bursztynPiana: baaardzo obfita (przy nalewaniu do teku z góry zrobiła się sama piana), trwałaWysycenie: lekko przegazowaneAromat: średnio ostry, pieprzowy, alkoholowy, lekko owocowyGoryczka: na pierwszy plan wychodziła gorycz alkoholu, nie za niska nie za wysokaSmak: jak to belg - kwaskowaty, wytrawny, alkoholowy. Piwo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Bary - AIPA Kolor: jasny bursztyn, mętne Piana: obfita, drobno i średnio pęcherzykowa, trwała Wysycenie: srednie, świetnie pasowało Aromat: ameryka - kwiatki, żywica, grejfrut. Lekko słodkawy. Bardzo przyjemny. Goryczka: wysoka, nie zalegajaca Smak: raczej wytrawne, chmielowy, akcent karmelu. Bardzo udane piwo. Bary - SMASH Galaxy Kolor: jasne, opalizujące Piana: obfita, drobno i średnio pęcherzykowa, trwała Wysycenie: odpowiednie Aromat: słodki, owoce tropikalne Goryczka: wysoka, przyjemna Smak: pijalne, orzeżwiające, wytrwane, mało karmelowe Bary - Wit Kolor: bardzo jasne, lekko opalizujące, klarowne Piana: początkowo obfita i ładna, jednak szybko zaczeła się dziurawić i opadła całkowicie Wysycenie: wysokie Aromat: goździki, kolendra, drożdze belgijskie Goryczka: niska, pasująca do całości Smak: kwaskowate, wytrawne, wodniste jak to witbier Bary - Barley wine Kolor: rude, opalizujące Piana: prawie brak Wysycenie: bardzo niskie, mimo wszystko raczej w stylu Aromat: przyjemny, słodki, toffi. Szkoda że nie nachmielony amerykańskimi chmielami (no ale w nazwie nie ma "american") Goryczka: średnia Smak: ciężkie, karmelowe, deserowe. Alkohol wyczówalny, rozgrzewający. Piwo raczej na jesień i zimę. Brytyjskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Rozumiem że depozyt nadal działa ? Jutro może uda mi się podskoczyć i wrzucę Milk Stouta, Casscadian i może Witbiera. Będę pierwszy raz z tego korzystać, rozumiem że jak w sklepie spytam się o depozyt piwny to już mnie tam odpowiednio pokierują co i jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatKus Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Rozumiem że depozyt nadal działa ? Jutro może uda mi się podskoczyć i wrzucę Milk Stouta, Casscadian i może Witbiera. Będę pierwszy raz z tego korzystać, rozumiem że jak w sklepie spytam się o depozyt piwny to już mnie tam odpowiednio pokierują co i jak ? Tak, depozyt nadal działa. Ostatnio ciut mniej prężnie ze względu na porę roku, ale skrzynka w sklepie stoi i obsługa na pewno ci ją wskaże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Ok, dzięki. Jak czas pozwoli to jutro tam zawitam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Udało mi się dziś zawitać i wymieniłem 3 piwka. Zostawiłem: - Cascadian Dark Ale - Milk Stout - Witbier Wziąłem - New Zeland Hops - Familienbrauerei Schnura Trochę przegazowane, po otwarciu zaczęło uciekać powoli z butelki. Po nalaniu obfita ładna piana. Zalegająca na ściankach ale w miarę szybko zniknęła prawie w całości. Kolor jasny złoty, bardzo mętne, 0 przejrzystości. Widać drobinki pływające (chmielone na zimno ?) Goryczka jak dla mnie dobra nie za mała nie za duża, trochę zalegająca. Nie czuć alkoholu w smaku. - Doppelbock - Familienbrauerei Schnura - Bohemian Pilsner - QV Birra Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez mk77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Familienbrauerei Schnura Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udało mi się dziś zawitać i wymieniłem 3 piwka. Zostawiłem: - Cascadian Dark Ale - Milk Stout - Witbier Wziąłem - New Zeland Hops - Familienbrauerei Schnura Trochę przegazowane, po otwarciu zaczęło uciekać powoli z butelki. Po nalaniu obfita ładna piana. Zalegająca na ściankach ale w miarę szybko zniknęła prawie w całości. Kolor jasny złoty, bardzo mętne, 0 przejrzystości. Widać drobinki pływające (chmielone na zimno ?) Goryczka jak dla mnie dobra nie za mała nie za duża, trochę zalegająca. Nie czuć alkoholu w smaku. - Doppelbock - Familienbrauerei Schnura - Bohemian Pilsner - QV Birra @ mk77 Dzieki za Recenzje tak piwo bylo chmielone za zimno. byla to 1 warka jaka warzylem z chmieleniem na zimno ciagle sie uczymy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Familienbrauerei Schnura Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) @ Malinowy Bier Piwo bylo robione z resztek taki experyment zeby nie marnowac brzeczki z tego co zostalo po Doppelbock #19 na pocztaku mialo 5blg dolalem 2,5l syropu malinowego 2l bardzo mocnej herbaty malinowej z 20 torebek 5l wody przegotowanej z 20g chmielu marynka Celem mialo byc Piwko dla mojej Pani ktora nie przepada za piwem ;/ Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez Familienbrauerei Schnura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pryxfus Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Dzień Dobry Dopiero teraz odkryłem ten wątek i przeczytałem o co chodzi przy wymianie. Zostawiłem jakiś czas temu dwa piwa w Retro, ale nie pamiętam już jakie w zamian więc wybaczcie Dziś zostawiłem:- Witbier,- AIPA (15, 5 chmieli), wziąłem:- Witbier (QPR),- Vienna Lager (Familienbrauerei Schnura). W fermentorze AIPA 17, podrzucę na wymianę gdzieś za miesiąc z kawałkiem. Pozdrawiam Edytowane 8 Września 2015 przez Pryxfus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Familienbrauerei Schnura Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 zostawilem 5 swoich ostatnich piw Wziolem AIPA (15, 5 chmieli), troche ucieka z butelki po otwarciu w aramacie mandarynka cytrusy grapefruit fajnie:) piana obfita drobna dlugo sie utrzymuje oblepia szklo kolor bursztynowy klarowne minimalne drobinki od chmielu nie przezroczyste po chwile delikatnie czuc jakas farbe ale za badzo nie przeszkasza goryczka fajna w sam raz ogolem 4/5 Fajne piwko jak na 4 warke to rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Familienbrauerei Schnura Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Radosław Wąsala- Imperial Habanero Hefeweizen Kolor: złoty, piwo zmętnione Piana: średnio wysoka , grube pecherze , nie trawala znikla po 3 min znikla Wysycenie: srednie Aromat: czuc tylko te papryczki chmiel cascade tu jest zmarnowacny wcale go nie czuc Goryczka: wysoka, ale od papryczek, troche gryzie w gardle Smak: Piwo troche za bardzo experementowane jak dla mnie to kombinacja hefeweizen i papryczek nie pasuje podobnie jak w aromacie czuc tylko te papryczki Generalnie piwo mi nie smakowala ale moim kolegom bardzi smakowało Fajne piwko z tego wyszlo niestey nie moj gust. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czgr Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Witajcie. 20 butelek 330ml. oddam w dobre ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Witajcie. 20 butelek 330ml. oddam w dobre ręce. Jestem chętny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatKus Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 RIS, by Jarad.Piwo wziąłem z depozytu już dawno, ale leżało w lodówce do dziś. Przy otwieraniu niestety mocno wykipiało. Z butelki 0,33 około połowę niestety musiałem zetrzeć z podłogi i stołu Jak więc już napisałem, piana obfita ale dość szybko opada. Dość klarowne, choć pływa sporo farfocli drożdżowych, które zapewne wzbiły się przy okazji gashingu. W aromacie czuć przede wszystkim palone słody, wyczuwalny także alkohol (ale w granicach normy jak na styl). Dość słodkie, gęste, karmelowe, palone smaki zostają na podniebieniu dość długo, chociaż pojawiają się dopiero po odejściu pozostałych smaków. Goryczka średnia do niskiej (jak na RISa). Alkohol wyczuwalny, grzeje lekko w przełyk, ale nie jest nachalny ani przeszkadzający, w RISie to jak najbardziej dopuszczalna ilość. Po gashingu spodziewałem się jakiejś małej infekcji i kwaśności, ale nic takiego nie występuje. Generalnie dobry RIS, smakuje zarówno mi, jak i mojej Kasi. Szkoda, że aż tyle wykipiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Familienbrauerei Schnura Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 dodalem we wtorek 3 swoje piwa jakos mala frekfencja jest w opolu sa tam jeszcze piwa ktore dodawalem pol roku temu:( troche mnie to martwi bo wg. mnie sa lezakowane za cieplo i stad moze byc gashing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatKus Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Wrzuciłem dzisiaj 3 piwa - 2x coś, co początkowo miało być Barley Wine, potem dorzucałem wszelkie resztki, jakie miałem i wyszło coś chyba bliżej RISa, oraz 1x RIS już nie najnowszy, trochę odleżany. Fakt, trochę mała rotacja. Ale z mojej strony całe lato nie warzyłem, to i nic nie przynosiłem, więc i nic nie zabierałem, i podejrzewam, że nie tylko u mnie to tak wygląda. Może teraz się coś bardziej ruszy znów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ja może jeszcze w tym tygodniu coś wrzucę do depozytu. Wydaje mi się, że jak ktoś zauważy, że jego piwa stoją w depozycie zbyt długo, to powinien w miarę możliwości wymienić je na świeże, by oszczędzić przykrej niespodzianki komuś innemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi