Jump to content

DOPPELBOCK - moja receptura


pako1

Recommended Posts

Po spotkaniu w Cieszynie i skosztowaniu mojego Koźlaka, kilku piwowarów poprosiło mnie o recepturę.

Spełniając ich prośbę zamieszczam ją tutaj :) :)

 

 

Oto receptura na mojego Koźlaka Dubeltowego.

 

Surowce:

 

Pilzneński Weyerman - 3,5 kg

Monachijski I -//- - 1,7 kg

Melanoidynowy - 1,0 kg

Caramunisch II - 0,5 kg

Carafa II - 0,05 kg

 

Marynka gr. 8,5% AK - 25 gr

Lubelski gr. 3,5% AK - 25 gr

 

Mech Irlandzki 1 łyżeczka

 

Woda z kranu (skład nieznany)

 

Drożdże Saflager S-23 gęstwa około 0,5 L

 

Zacieranie:

 

Woda 17 L 54°C + wszystkie słody

52°C - 5 min

64-61°C - 45 min

+ 3 L wrzątku i podgrzać do 73°C

73-70°C - 45 min

76°C przerwa 20 min na ułożenie złoża i filtracja

 

brzeczka przednia 21,5°Blg

 

Wysładzanie około17 L na 4 razy temp. 76-78°C

Uzyskano około 22L 18 °Blg +cienkusz 10L 5°Blg

 

Gotowanie 85 min

 

15 min Marynka 25 gr

60 min Lubelski 25 gr

70 min Mech Irl.(rechydratyzowany w 200 ml wrzątku przez 1 godz)

85 min koniec - przerwa 25 min i chłodzenie

po chłodzeniu zamieszano i po 60 min dekantacja

 

wyszło 19L 20°Blg

 

Drożdże zadano w temp. 18 °C po 12 godz temp. 14°C i piana na 4 cm

 

Fermentacja burzliwa w temp 10°C przez 15 dni

Cicha w temp 10-10,5°C przez 24 dni

 

Po fermentacji zeszło do 5°Blg

 

Do refermentacji 100 gr glukozy w 0,5 L wody

 

 

Receptura ta została opracowana przeze mnie po przeczytaniu

kilku receptur na koźlaki.

 

Życzę udanego warzenia i smacznego piwka :) :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki jeszcze raz za podzielenie się recepturą na to smakowite piwko.

Jest już uwzględnione w moich planach.

Napisz może ile leżakowalo i w jakich warunkach (przed Cieszynem).

+

Link to comment
Share on other sites

Napisz może ile leżakowalo i w jakich warunkach (przed Cieszynem).

+

Koźlak był uwarzony 24.02.2009r , a rozlany do butelek 3.04.2009r

czyli leżakował 6 miesięcy.

Temperatura początkowo około 10-11°C ,a w lecie wzrosła maksymalnie do 19°C , obecnie 15-16°C i spada :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.