pako1 Opublikowano 7 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Po spotkaniu w Cieszynie i skosztowaniu mojego Koźlaka, kilku piwowarów poprosiło mnie o recepturę. Spełniając ich prośbę zamieszczam ją tutaj :) Oto receptura na mojego Koźlaka Dubeltowego. Surowce: Pilzneński Weyerman - 3,5 kg Monachijski I -//- - 1,7 kg Melanoidynowy - 1,0 kg Caramunisch II - 0,5 kg Carafa II - 0,05 kg Marynka gr. 8,5% AK - 25 gr Lubelski gr. 3,5% AK - 25 gr Mech Irlandzki 1 łyżeczka Woda z kranu (skład nieznany) Drożdże Saflager S-23 gęstwa około 0,5 L Zacieranie: Woda 17 L 54°C + wszystkie słody 52°C - 5 min 64-61°C - 45 min + 3 L wrzątku i podgrzać do 73°C 73-70°C - 45 min 76°C przerwa 20 min na ułożenie złoża i filtracja brzeczka przednia 21,5°Blg Wysładzanie około17 L na 4 razy temp. 76-78°C Uzyskano około 22L 18 °Blg +cienkusz 10L 5°Blg Gotowanie 85 min 15 min Marynka 25 gr 60 min Lubelski 25 gr 70 min Mech Irl.(rechydratyzowany w 200 ml wrzątku przez 1 godz) 85 min koniec - przerwa 25 min i chłodzenie po chłodzeniu zamieszano i po 60 min dekantacja wyszło 19L 20°Blg Drożdże zadano w temp. 18 °C po 12 godz temp. 14°C i piana na 4 cm Fermentacja burzliwa w temp 10°C przez 15 dni Cicha w temp 10-10,5°C przez 24 dni Po fermentacji zeszło do 5°Blg Do refermentacji 100 gr glukozy w 0,5 L wody Receptura ta została opracowana przeze mnie po przeczytaniu kilku receptur na koźlaki. Życzę udanego warzenia i smacznego piwka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Dzięki jeszcze raz za podzielenie się recepturą na to smakowite piwko. Jest już uwzględnione w moich planach. Napisz może ile leżakowalo i w jakich warunkach (przed Cieszynem). + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 8 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Napisz może ile leżakowalo i w jakich warunkach (przed Cieszynem).+ Koźlak był uwarzony 24.02.2009r , a rozlany do butelek 3.04.2009r czyli leżakował 6 miesięcy. Temperatura początkowo około 10-11°C ,a w lecie wzrosła maksymalnie do 19°C , obecnie 15-16°C i spada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się