Skocz do zawartości

piwo bezalkoholowe/niskoalkoholowe


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, pogo napisał:

0,5kg żytni karmelowy

 

Nie wiem czy już korzystałeś wcześniej z tego słodu ale jest on dosyć intensywny (i specyficzny). Dałem kiedyś 0,3kg na warkę 25l (11blg) i trochę dominował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio robiłem piwo Harcerskie korzystając z podpowiedzi tutaj http://domowybrowarmole.blogspot.com/2013/04/letnie-prawie-bezalkoholowe.html

 

Mój przepis do BS znajdziesz w załączniku.

Aktualnie piwo się fermentuje 5-ty dzień, mógłbym już je pewnie butelkować ale nie mam czasu ;)

 

W fermentorze mam 26 litrów i 5,75 plato.

 

Harcerskie Amerykańskie.bsmx

 

EDIT 2018-04-19

dzisiaj zabutelkowałem moje Harcerskie, z początkowych 7.1 brix zeszło do 4.4 brix co wg kalkulatora daje <2% alk.

Myślałem, że będzie mniej. To pewnie dlatego, że słody wsypałem przy 60 st. a nie przy 75 st. oraz do warzenia użyłem wysłodzonych wysłodzin z poprzedniego piwa (na pewno to miało znaczenie bo BS2 podał mi wydajność 93% przy 2kg zasypie :O)

Piwo w smaku wydaje się być ok, chmielowe, czuć pełnie jak na sikacza 6,6 blg początkowego, byle po nagazowaniu nie wyszedł sikacz jak z biedry :D

 

 

Harcerskie Amerykańskie [6]

German Leichtbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 5.9* (OG 1.0227)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 1.7%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 40%)
  2. 0.85kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 34%)
  3. 0.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 20%)
  4. 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 6%)
  5. 10g Comet 12.2AA (14.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 10g Comet 12.2AA (5.3IBU) granulat - Gotowanie 10min

 

Zacieranie:

  1. 1 (Podgrzewanie 25min) 75°C 50min
  2. 2 (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Edytowane przez Jagr
Info po rozlaniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.