Jancewicz Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 7 godzin temu, pogo napisał: 0,5kg żytni karmelowy Nie wiem czy już korzystałeś wcześniej z tego słodu ale jest on dosyć intensywny (i specyficzny). Dałem kiedyś 0,3kg na warkę 25l (11blg) i trochę dominował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja ostatnio robiłem piwo Harcerskie korzystając z podpowiedzi tutaj http://domowybrowarmole.blogspot.com/2013/04/letnie-prawie-bezalkoholowe.html Mój przepis do BS znajdziesz w załączniku. Aktualnie piwo się fermentuje 5-ty dzień, mógłbym już je pewnie butelkować ale nie mam czasu W fermentorze mam 26 litrów i 5,75 plato. Harcerskie Amerykańskie.bsmx EDIT 2018-04-19 dzisiaj zabutelkowałem moje Harcerskie, z początkowych 7.1 brix zeszło do 4.4 brix co wg kalkulatora daje <2% alk. Myślałem, że będzie mniej. To pewnie dlatego, że słody wsypałem przy 60 st. a nie przy 75 st. oraz do warzenia użyłem wysłodzonych wysłodzin z poprzedniego piwa (na pewno to miało znaczenie bo BS2 podał mi wydajność 93% przy 2kg zasypie :O) Piwo w smaku wydaje się być ok, chmielowe, czuć pełnie jak na sikacza 6,6 blg początkowego, byle po nagazowaniu nie wyszedł sikacz jak z biedry Harcerskie Amerykańskie [6] German Leichtbier Parametry: Początkowe blg: 5.9* (OG 1.0227) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 1.7% Objętość: 25l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 1kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 40%) 0.85kg Viking Caramel 30 - Viking Malt (30 EBC, 34%) 0.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 20%) 0.15kg Viking Cookie Malt - Viking Malt (60 EBC, 6%) 10g Comet 12.2AA (14.7IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Comet 12.2AA (5.3IBU) granulat - Gotowanie 10min Zacieranie: 1 (Podgrzewanie 25min) 75°C 50min 2 (Podgrzewanie 5min) 78°C 10min Notatki: Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Jagr Info po rozlaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 @Jancewicz Korzystałem ze 2 razy, ale raczej w piwach, gdzie nie miał szans na dominację... żytnie IPA i RIS. Dałeś mi do myślenia. Chętnie bym wypróbował ten słód w piwie, gdzie ma szansę na dominację, ale nie w tym. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 20 godzin temu, pogo napisał: Aby uzyskać ° wystarczy wcisnąć lewy alt i wpisać 248. Łatwo zapamiętać, bo to kolejno: 2^1, 2^2, 2^3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się