michal1910g Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Witam! 28 grudnia uważyłem "ejla" o początkowym BLG = 13,5. Zadałem dwutygodniowe drożdże z gęstwy po stoucie. Fermentacja ruszyła bez problemów. Po dwóch tygodniach postanowiłem przelać na cichą, choć ku mojemu zaskoczeniu BLG spadło tylko do 7.5. Mimo to przelałem, a gęstwę zebrałem do słoika. Dziś jest już 4 dzień na cichej i dalej jest 7.5 BLG. Z Beer Smith wynika, że powinno zejść jeszcze 2.5 BLG co i tak moim zdaniem trochę dużo. Zastanawiam się co zrobić. Czy zrobić może mały starter z tej gęstwy i wlać spowrotem czy czekać i w razie czego zabutelkować bez dodawania cukru do refermentacji - tak na wszelki wypadek? Co sugerujecie? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Przy kolejnej warce zrób test FFT, będziesz wiedział jaka jest ostateczna fermentowalność brzeczki. Co do tego piwa, możesz spróbować podnieść lekko temperaturę, żeby ożywić drożdże (chociaż ja bym je zostawił w spokoju). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Sprawdź czy z balingometrem wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Niewątpliwie test byłby pomocny. Będę pamiętał następnym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Balingometr jest sprawdzony na kilka sposobów. 100% sprawny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Możesz odebrać piwa do słoika i zaszczepić piekarskimi. Jak ruszą to musisz chyba zaszczepić nowymi drożdżami piwo. Po jakim piwie jest gęstwa? Mocno zmasakrowane drożdże mogą niedofermentowywać piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Niewątpliwie test byłby pomocny. Będę pamiętał następnym razem Test FFT możesz nadal zrobić, serdecznie to polecam. Jakby wyszło z testu mniej niż 7.5Blg (a jestem pewien że tak będzie), przenieś fermentor w cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 W jakiej temperaturze piwo fermentowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ok dzięki za porady, odleję zaraz trochę piwa i zrobię test. Fermentacja odbywa się w temperaturze ok 20 - 21C. Gęstwa jest po dry stout 15 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Co to znaczy ze spławik sprawdzony na kilka sposobów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Witam Mam podobny problem, ale z piwem z brewkitu coopers IPA. Początkowe blg 11, temp. fermentacji 19-21°C. 13.01 postawiłem piwo na burzliwą, ruszyło z kopyta po paru godzinach. Brzeczka była bardzo mocno napowietrzona. Wczoraj piwo jeszcze fermentowało w miarę normalnie, Dziś kiedy się obudziłem temperatura spadło do około 17-18°C i fermentacja zatrzymała się. Mimo podniesienia temperatury do póki co 20°C z fermentacja dalej stoi. Po sprawdzeniu cukromierzem wychodzi na to, że piwo odfermentowało do 2,5-3 blg. Chciałbym się dowiedzieć do ilu blg powinno zejść takie piwo, czy zlewać je już na cichą i czy spadek temperatury nie był na tyle niekorzystny dla drożdży, które teraz nie dadzą rady przerobić reszty cukrów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ogólnie cukromierze mam 2, mimo to jednak co jakiś czas robię takie próby: - pomiar w czystej wodzie o temp. 20C - przybliżony pomiar w wodzie z rozpuszczonym cukrem - pomiar w wyższych temperaturach i skalowanie według Beer Smith Myślę, że to rozwiewa jakiekolwiek wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Do ModyCHOW Już spokojnie możesz dawać na cichą i nie oczekuj, że BLG zejdzie do zera jak np. wino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) michal1910g dzięki wielkie. Że nie zejdzie do zera to wiem, ale według ogólnej instrukcji coopers'a powinno zejść do 1blg. Generalnie nie martwi mnie 3blg, bo piwo przynajmniej nie jest wodniste i ma trochę ciała. Dziś spiłem próbkę i muszę powiedzieć, że nie wyczuwam niczego niepokojącego - wręcz przeciwnie. Bardziej boję się o granaty. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez ModyCHOW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 ja bym przynajmniej dwa tygodnie trzymał bez zaglądania. Później sprawdzenie blg w odstępie 3-4 dni, jak bez zmian to w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) michal1910g dzięki wielkie. Że nie zejdzie do zera to wiem, ale według ogólnej instrukcji coopers'a powinno zejść do 1blg. Generalnie nie martwi mnie 3blg, bo piwo przynajmniej nie jest wodniste i ma trochę ciała. Dziś spiłem próbkę i muszę powiedzieć, że nie wyczuwam niczego niepokojącego - wręcz przeciwnie. Bardziej boję się o granaty. Po co chcesz zlewać? Tym bardziej po 4 dniach?! Ja bym zostawił jeszcze na 2tyg i w butelki. Do ModyCHOW Już spokojnie możesz dawać na cichą i nie oczekuj, że BLG zejdzie do zera jak np. wino. A takie rady to jakaś pomyłka. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się