Pieron Opublikowano 8 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Jak na pierwsze piwo wyszło super. Szkoda, że nie opisujesz swoich poczynań. Kolor żółty, lekko mętny. Nagazowanie jak najbardziej prawidłowe. Piana drobna, utrzymująca się na szkle, porządna czapa na powierzchni do końca. Zapach ładnie chmielowy. W smaku mocno nachmielony, po chwili znika. Bardzo przyzwoite piwo. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Jeszcze foto: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechst Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam! Dzięki Pieron za pochlebną opinię! To pale ale było moim pierwszym piwem warzonym ze słodów. Później uwarzyłem jeszcze stouta owsianego, niedawno koźlaka - wyszedł trochę zbyt mocny - 20°Blg, po burzliwej ma jakieś 7°Blg. W smaku trochę słodki, ale chyba nachmielony odpowiednio i, jak na mój amatorski gust, niezły. Teraz właśnie próbuję zrobić coś w stylu pilsnera i przy okazji mam pytanie. Jak zadajecie drożdże dolnej fermentacji? Miałem saflager w-34/70, nie wiedziałem, w jakiej tremperaturze je rehydratować. Czy wsypać je do wody 20°C, czy lepiej do zimnej ~ 15°C, czy może lepiej zrobić jakiś starter, a później dodać go do schłodzonej brzeczki? Przy koźlaku drożdże rehydratowałem w 20°C i wlałem do brzeczki ok. 20°C. Potem wstawiłem do pokoju 12°C. Przy pilsnerze rehydratowałem przy ok. 15-17°C i dodałem do brzeczki o tej samej temp. Podobno drożdże nie lubią skoków temperatury, ale czy wystartują w niskiej? Pilsner póki co jest w 'burzliwej' ale piana jest dość mała - od 8 dni taka sama - tak z 1cm. pzdr, Lech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się