halski Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Zostało mi trochę surowców i pomyślałem, że mogę uwarzyć z tego niewielką warkę Whisky Stouta. Oto mój pomysł: Ekstrakt: 12 blg 16,8 litra (tak wylicza Brewtarget) 2 kg pale ale Strzegom (47%) 1,6 kg - Bruntal whisky (niestety, nie mam więcej) (37%) 300 g jęczmień prażony Strzegom (7%) 250 g Czekladowy 400 (6%) 150 g karmelowy 600 (3%) Chmiele: 25g Iunga 60 min 20 g Chinook na cichą Drożdże: US-04 Zacieranie: ok. 65 stopni Jestem początkujący, więc byłbym wdzięczny na wskazanie błędów. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez halski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Aromat Chinooka będzie pasował? Chyba bym zostawił bez chmielenia na aromat, albo zmienił na Chinook 60', Iunga 0'. To piwo raczej będzie długo sie układało, aromat z cichej ucieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halski Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Chinook mi został, a piłem Masona McStout i aromacik chmielowy był przyjemny, więc chciałem też go użyć, ale bez wątpienia - uwaga słuszna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 - drożdże US-05 czy S-04? Bo nazwa jest dwuznaczna. - jak nie na cichą, to możesz na chmielenie whirpoolowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) W McStoucie było chyba mniej słodu whisky, 30% ma Smokey Joe Edit: widzę że masz Bruntala, on nie jest hardkorowy. Ogólnie mi się do końca nie komponuje wędzonka (zarówno drewniana jak i torfowa) z amerykańskimi chmielami, ale to jest mój gust. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halski Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Smokey Joe dla mnie mógłby być znacznie bardziej wędzony, więc nie boje się tego Bruntala. Gdybym miał go więcej to strzelałbym w zasyp 50:50. Z amerykańskiego chyba rzeczywiście mogę zrezygnować. Drożdże S:04. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez halski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 ja bym wywalił karmelowy a zamiast kilograma paleale dał płatki jeczmienne błysk reszta ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 ja bym wywalił karmelowy a zamiast kilograma paleale dał płatki jeczmienne błysk reszta ok No ja np. chciałem napisać żeby dołożyć płatki. Zawsze to więcej piwa wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halski Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Pale ale mam do wykorzystania własnie, więc nie chciałbym z niego rezygnować, ale dorzucę 500 g płatków błyskawicznych i wywalę karmelowy. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez halski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się