Skocz do zawartości

Whisky Stout - prośba o ocenę receptury


halski

Rekomendowane odpowiedzi

Zostało mi trochę surowców i pomyślałem, że mogę uwarzyć z tego niewielką warkę Whisky Stouta.

 

Oto mój pomysł:

Ekstrakt: 12 blg

16,8 litra (tak wylicza Brewtarget)

 

2 kg pale ale Strzegom (47%)

1,6 kg - Bruntal whisky (niestety, nie mam więcej) (37%)

300 g jęczmień prażony Strzegom (7%)

250 g Czekladowy 400 (6%)

150 g karmelowy 600 (3%)

 

Chmiele:

25g Iunga 60 min

20 g Chinook na cichą

 

Drożdże:

US-04

 

Zacieranie: ok. 65 stopni

Jestem początkujący, więc byłbym wdzięczny na wskazanie błędów.

Edytowane przez halski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W McStoucie było chyba mniej słodu whisky, 30% ma Smokey Joe

Edit: widzę że masz Bruntala, on nie jest hardkorowy. Ogólnie mi się do końca nie komponuje wędzonka (zarówno drewniana jak i torfowa) z amerykańskimi chmielami, ale to jest mój gust.

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smokey Joe dla mnie mógłby być znacznie bardziej wędzony, więc nie boje się tego Bruntala. Gdybym miał go więcej to strzelałbym w zasyp 50:50. Z amerykańskiego chyba rzeczywiście mogę zrezygnować. Drożdże S:04.

Edytowane przez halski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.