Msciwor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Witam. Czytalem na forum ze nawet po zakonczonej fermentacji burzliwej niektore drozdze zostawiają pianę. Czy przy WPL001 do pale ale tez się to zdarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Sam sobie odpowiem. W jednym z watkow zauwazylem ze WPL001 to plynna wersja US05. I z tego co czytałem dla tych drożdży to normalne. Moze komus sie przyda ta wiedza :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Dokładnie tak, us05 to to samo co wlp001 i wyeast 1056, drożdże znane za wielką wodą jako szczep "chico". Znane są właśnie z pozostawania długo na powierzchni piwa, nawet po zakończonej fermentacji. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Mam nastawiona fermentacje od tygodnia, w 20-21 stopniach. Czy tyle czasu powinno byc ok dla tych drozdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Mam nastawiona fermentacje od tygodnia, w 20-21 stopniach. Czy tyle czasu powinno byc ok dla tych drozdzy? A co podpowiadają wskazania BLG ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Najwcześniej jutro bede wiedzial czy sie nie zmienia blg. Liczylem ze moze jest sposob bez tego :-) dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Po tygodniu to bym do piwa nie zaglądał, daj mu minimum dwa tygodnie, na pewno mu to nie zaszkodzi;) A o piwie kompletnie nic nie napisałeś, inaczej podchodzi się do grodziskiego czy lekkiej 12, a inaczej do ciężkiego stouta zacieranego na wytrawnie, zależy też ile drożdży dodałeś, i inne... Szklanej kuli tu nikt nie ma Edytowane 17 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jest to AIPA 15 blg. Planowalem tydzień burzliwej i tydzień cichej. Sugerujesz 2 tygodnie burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 2 tyg burzliwej i 2 cichej. Piwowar powinien być cierpliwy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Mam nastawiona fermentacje od tygodnia, w 20-21 stopniach. Czy tyle czasu powinno byc ok dla tych drozdzy? U mnie skończyła się właśnie fermentacja na 1056 piwa o gęstości 12,6 BLG - fakt, że zaczynam zawsze mocno z dołu jeżeli chodzi o temperaturę fermentacji, ale trwało to trochę ponad 2 tygodnie. Edytowane 3 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się