Arielos Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Jako że nastąpiło otwarcie pierwszej butelki mojego AIPA, postanowiłem że założę temat.#1 Czterej Muszkieterowie AIPANazwa wzięła się od czterech zastosowanych chmieli.-Ekstrakt Słodowy Jasny Bruntal 1,7 kg-Muntons Spraymalt Medium 500g-Cukier Trzcinowy 200g13 litrów wodyChmielenie:Chinook 60' - 10gChinook 30' - 10gSimcoe 10' - 10gCitra 5' - 10gMosaic 5' - 10 gSimcoe 0' - 10gCitra 0' - 10gMosaic 0' - 10gOtrzymałem 12l brzeczki 14,5 BLGFermentacja:Safale US-05Temperatura 12-14 stopni, a więc dolny zakres, spodziewałem się piwa czystego, bez zbytnio wyczuwalnych estrów.Burzliwa 7 dni, cicha 7 dni. Na cichą wrzuciłem wszystkie chmiele jakie mi zostały, czyli po 10g każdego.Końcowe BLG - 3,8Do butelkowania wyszło 10,5 litra, dodałem 52 gramy glukozy w postaci syropu, starałem się aby syrop miał taki sam ekstrakt jak piwo.Piwo zostawione do nagazowania w 14°C, otwarte po tygodniu.Degustacja:Zapach z butelki cytrusowy, słodki. Piwo nalewa się lekko zmętnione, ładny kolor, zostawiam resztkę z osadem na dnie. Piana tworzy się łatwo, jest drobnopęcherzykowa, gęsta. Opada średnio szybko, ładnie oblepiając szkło. Zapach ze szkła intensywny, słodki, cytrusowy. Smak również świetny, goryczka mocna, ale nie zalega, lekka słodowość, cytrusowe smaki chmielu.Podsumowanie:Jak na pierwszą warkę jestem naprawdę zadowolony, jak tylko kupię taboret i butlę, zacznę w miarę środków finansowych warzyć częściej. Edytowane 30 Marca 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Super, powodzenia i do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) #2 - Milk Stout Był to taki trochę eksperyment, chciałem sprawdzić jak wyjdzie jeśli nie dam słodu czekoladowego Piwo wyszło nawet ok, nagazowanie zajęło mu 3 tygodnie. Zapach z butelki - typowy stout, czuć paloność Kolor - czarne, lekko zmętnione, nieprzejrzyste Piana - Beżowa, drobno- i średniopęcherzykowa, na zdjęciu zdążyła się podziurawić, opada dość szybko. Smak - Nagazowanie niskie, czyli świetne dla stouta. Paloność dominuje, jest goryczka ze słodów palonych i gdzieś w tle chmielowa. Dodatek laktozy sprawił że piwo jest trochę słodsze, pełniejsze, laktozę czuć na podniebieniu. Ogólna ocena - 6,5, tyłka nie urywa, ale jest ok Edytowane 9 Marca 2015 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 #3 - NZIPA Infekcja, wszystko w kanał. No ale człowiek uczy się na błędach, więc nauczyłem się większej higieny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) #Cydr 1 Cydr z jabłek od kolegi. Jabłka kwaśne. Przepuściliśmy z 55kg przez sokowirówkę i otrzymaliśmy 27l soku. Jako że to sok jabłkowy, zrobiło się dużo osadu na dnie. Odeszło 4,5l. Drożdże Ciderini Strong z dobrze znanego Biowinu. Do butelek poszło z 110g cukru dodanymi w formie syropu. Fajny, lekko musujący, dość kwaśny i lekko gorzkawy. Jeśli nie poruszy się osadu (co jest trudne) bardzo klarowny, wszystko opadło już po 2 dniach. Edytowane 30 Marca 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) #4 - Weizen Przez przypadek wyszedł mutant. Wydajność wyszła tak duża, że finalnie piwo miało z 15 BLG. No ale wyszło świetne. Czuć goździki i banany, chociaż głównie te pierwsze, piana bardzo dobra. Razem ze znajomymi stwierdziliśmy że to cichy zabójca. Pije się świetnie, a po 2 butelkach zaczyna nieźle uderzać, czułem się jakbym pił porter. Fermentowane w 18°C w przerobionej lodówce, na drożdżach WB-06. Drożdże zeszły dość nisko i zadziwiła mnie flokulacja. Piwo zrobiło się po dwóch tygodniach bardzo klarowne, normalnie jak koncernowy lager, a drożdże stworzyły zbity osad. Nie spodziewałem się tego po nich. Kolor ciemnozłoty, po dodaniu osadu typowy dla weizenów, lekko pomarańczowy. Podsumowując - wyszedł bardzo pijalny, mocny kristallweizen. Edytowane 11 Października 2015 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) #5 - Christmas Ale 21°Blg na jednej saszetce S-04? Co tu może się nie udać? No ruszyły pięknie, ale niestety na koniec wyszedł alkohol. Teraz po 5 miesiącach jest już niezłe, kilka osób stwierdziło że smakuje trochę jak cola, albo że czują kardamon mimo że go nie było. #6 - Belgian Pale Ale Nawet niezłe, może trochę zbyt wytrawne. Według metryczki z konkursu kiszona kapusta, ale nigdzie tego nie było, więc może felerna butelka? Edytowane 30 Marca 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 #7 - Belgian Golden Strong Ale #8 - APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) #9 - Grodziskie Piwo wyszło świetne, czuć wędzonkę, goryczka bardzo przyjemna, piana sztywna i trwała, normalnie jakby ubić białko z jaja. Cały wysiłek się opłacił. Niestety nie dopilnowałem i nie wyłączyłem dodatkowej grzałki, przez co jakieś 1,5l poszło na podłogę Receptura na jakieś 22-23L: 3kg Grodziski Weyermann 1kg Pilzneński Strzegom Zacieranie - godzina w 65°C Lubelski 45g - 60 min Lubelski 15g - 10 min Drożdże S-33, półtora tygodnia w 18°C Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 (edytowane) #10 Polskie Ale 12°Blg Piwo na Sybilli z własnego ogrodu, z małym dodatkiem Perle. Sugerowałem się ilością alfa kwasów w chmielu z aktualnego zbioru.Wyszło nawet nawet, ale trochę za słodkie i za niska goryczka. Widać niepotrzebnie bałem się sypać więcej chmielu na goryczkę, no ale bałem się że wyjdzie niepijalne. Chmiel suszony w przykrytym kartonie na słońcu, nie było skarpety ani innych nieprzyjemnych zapachów. Trzymałem w pojemniku śniadaniowym w lodówce przez miesiąc. Edytowane 22 Stycznia 2017 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się