Jump to content

Browar Zielonogórzanin


Recommended Posts

Witam :) Jako że nastąpiło otwarcie pierwszej butelki mojego AIPA, postanowiłem że założę temat.

#1 Czterej Muszkieterowie AIPA

Nazwa wzięła się od czterech zastosowanych chmieli.

-Ekstrakt Słodowy Jasny Bruntal 1,7 kg
-Muntons Spraymalt Medium 500g
-Cukier Trzcinowy 200g

13 litrów wody

Chmielenie:
Chinook 60' - 10g
Chinook 30' - 10g
Simcoe 10' - 10g
Citra 5' - 10g
Mosaic 5' - 10 g
Simcoe 0' - 10g
Citra 0' - 10g
Mosaic 0' - 10g

Otrzymałem 12l brzeczki 14,5 BLG

Fermentacja:
Safale US-05
Temperatura 12-14 stopni, a więc dolny zakres, spodziewałem się piwa czystego, bez zbytnio wyczuwalnych estrów.

Burzliwa 7 dni, cicha 7 dni. Na cichą wrzuciłem wszystkie chmiele jakie mi zostały, czyli po 10g każdego.

Końcowe BLG - 3,8

Do butelkowania wyszło 10,5 litra, dodałem 52 gramy glukozy w postaci syropu, starałem się aby syrop miał taki sam ekstrakt jak piwo.

Piwo zostawione do nagazowania w 14°C, otwarte po tygodniu.

Degustacja:
Zapach z butelki cytrusowy, słodki. Piwo nalewa się lekko zmętnione, ładny kolor, zostawiam resztkę z osadem na dnie. Piana tworzy się łatwo, jest drobnopęcherzykowa, gęsta. Opada średnio szybko, ładnie oblepiając szkło. Zapach ze szkła intensywny, słodki, cytrusowy. Smak również świetny, goryczka mocna, ale nie zalega, lekka słodowość, cytrusowe smaki chmielu.
1ooq6h.jpg

Podsumowanie:
Jak na pierwszą warkę jestem naprawdę zadowolony, jak tylko kupię taboret i butlę, zacznę w miarę środków finansowych warzyć częściej.

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#2 - Milk Stout

 

Był to taki trochę eksperyment, chciałem sprawdzić jak wyjdzie jeśli nie dam słodu czekoladowego :)

 

Piwo wyszło nawet ok, nagazowanie zajęło mu 3 tygodnie. 

Zapach z butelki - typowy stout, czuć paloność

Kolor - czarne, lekko zmętnione, nieprzejrzyste

Piana - Beżowa, drobno- i średniopęcherzykowa, na zdjęciu zdążyła się podziurawić, opada dość szybko.

Smak - Nagazowanie niskie, czyli świetne dla stouta. Paloność dominuje, jest goryczka ze słodów palonych i gdzieś w tle chmielowa. Dodatek laktozy sprawił że piwo jest trochę słodsze, pełniejsze, laktozę czuć na podniebieniu. 

Ogólna ocena - 6,5, tyłka nie urywa, ale jest ok

jfzpug.jpg

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

#Cydr 1

 

Cydr z jabłek od kolegi. Jabłka kwaśne. Przepuściliśmy z 55kg przez sokowirówkę i otrzymaliśmy 27l soku. Jako że to sok jabłkowy, zrobiło się dużo osadu na dnie. Odeszło 4,5l. Drożdże Ciderini Strong z dobrze znanego Biowinu. Do butelek poszło z 110g cukru dodanymi w formie syropu. Fajny, lekko musujący, dość kwaśny i lekko gorzkawy. Jeśli nie poruszy się osadu (co jest trudne) bardzo klarowny, wszystko opadło już po 2 dniach. 

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

#4 - Weizen

 

Przez przypadek wyszedł mutant. Wydajność wyszła tak duża, że finalnie piwo miało z 15 BLG. No ale wyszło świetne. Czuć goździki i banany, chociaż głównie te pierwsze, piana bardzo dobra. Razem ze znajomymi stwierdziliśmy że to cichy zabójca. Pije się świetnie, a po 2 butelkach zaczyna nieźle uderzać, czułem się jakbym pił porter. Fermentowane w 18°C w przerobionej lodówce, na drożdżach WB-06. Drożdże zeszły dość nisko i zadziwiła mnie flokulacja. Piwo zrobiło się po dwóch tygodniach bardzo klarowne, normalnie jak koncernowy lager, a drożdże stworzyły zbity osad. Nie spodziewałem się tego po nich. Kolor ciemnozłoty, po dodaniu osadu typowy dla weizenów, lekko pomarańczowy. Podsumowując - wyszedł bardzo pijalny, mocny kristallweizen. 

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

#5 - Christmas Ale

 

21°Blg na jednej saszetce S-04? Co tu może się nie udać? No ruszyły pięknie, ale niestety na koniec wyszedł alkohol. Teraz po 5 miesiącach jest już niezłe, kilka osób stwierdziło że smakuje trochę jak cola, albo że czują kardamon mimo że go nie było.


#6 - Belgian Pale Ale

 

Nawet niezłe, może trochę zbyt wytrawne. Według metryczki z konkursu kiszona kapusta, ale nigdzie tego nie było, więc może felerna butelka?

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 5 months later...

#9 - Grodziskie

 

Piwo wyszło świetne, czuć wędzonkę, goryczka bardzo przyjemna, piana sztywna i trwała, normalnie jakby ubić białko z jaja. Cały wysiłek się opłacił. Niestety nie dopilnowałem i nie wyłączyłem dodatkowej grzałki, przez co jakieś 1,5l poszło na podłogę :(

 

Receptura na jakieś 22-23L:

3kg Grodziski Weyermann

1kg Pilzneński Strzegom

 

Zacieranie - godzina w 65°C

 

Lubelski 45g - 60 min

Lubelski 15g - 10 min

 

Drożdże S-33, półtora tygodnia w 18°C

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

#10 Polskie Ale 12°Blg

 

 

Piwo na Sybilli z własnego ogrodu, z małym dodatkiem Perle. Sugerowałem się ilością alfa kwasów w chmielu z aktualnego zbioru.Wyszło nawet nawet, ale trochę za słodkie i za niska goryczka. Widać niepotrzebnie bałem się sypać więcej chmielu na goryczkę, no ale bałem się że wyjdzie niepijalne. Chmiel suszony w przykrytym kartonie na słońcu, nie było skarpety ani innych nieprzyjemnych zapachów. Trzymałem w pojemniku śniadaniowym w lodówce przez miesiąc.

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.