Arielos Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam! Przymierzam się do mojej drugiej warki, a 1 z zacieraniem. Posiłkując się innymi recepturami wymyśliłem coś takiego: Warka 22-23L - Pale Ale Strzegom 4 kg - Pszeniczny Jasny Bestmalz 0,4 kg - Karmelowy Strzegom 150 0,7 kg - Płatki owsiane 0,5 kg - Carafa III 0,3 kg - Palony jęczmień Strzegom 0,3 kg - Laktoza 0,7 kg -Marynka 30g 60" -Lubelski 30g 30" - Drożdże S-04 Pytania: 1. Temperatury i czasy zacierania. Niby czytałem dużo na ten temat, ale dalej nie mogę załapać o co chodzi. 2. Kiedy dodać laktozę? 3. Kiedy dodać Carafę i jęczmień palony? Z tego co wiem powinno się chyba dodać na ostatnie 20 minut zacierania. 4. Rozumiem że stosunek woda:słód powinien wynosić 3:1? Do dyspozycji mam garnek 30L na kuchence 2kW z grzałką 1000W do pomocy, na dniach zrobię filtrator z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Co do zacierania, w najprostszej wersji podgrzej wodę do 70 stopni, wsyp słód (bez palonych), dobrze wymieszaj (jak szybko wsypiesz będzie się zbrylał), zdejmij z pieca, zaizoluj jakąś kołdrą i zostaw na 90 minut. Potem dosyp palone, podgrzej (mieszając) do ok 78 stopni (mieszaj mocno, bo z góry będzie zimne a na dole przypalisz), wyłącz i odczekaj 15 minut, zacznij filtrację. Nie dawałem laktozy ale obstawiam koniec gotowania. Ja zwykle daję 15 l wody (tak na łoko ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 1.Zacieranie na słodko tak jak wyżej, wsypać słody jasne na 70 stopni, zejść do 67°C, zacierać do negatywnej próby jodowej. 2. Laktozę ostatnie 15 minut gotowania (nie podczas zacierania). 3. Słody ciemne na ostatnie 10/15 minut. 4. Na stosunek raczej nie patrze ale może się mylę warki robię na 18/20 litrów, zawsze nastawiam 12l i do tego słody, potem przy wysładzaniu dolewam wody aż wychodzący filtrat będzie miał ok. 4 blg [tylko ostudzić chociaż trochę przed pomiarem ] chociaż osobiście wysładzam raczej do objętości bo i tak garnek mam za mały by takie parametry uzyskać... niestety tracę na tym.. Ilość laktozy kto jak lubi, osobiście dodawałem 500g. Chmiel tak samo, o ile dobrze pamiętam według stylu chmiel powinien być co najwyżej lekko wyczuwalny (dodawałem 25g northdown na 60 minut) ale robimy przecież pod siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Można zacierać normalnie, 67-66. Laktozę można dodać w dowolnym momencie, nawet do roztworu do refermentacji. Dodanie na początku gotowania zmniejszy utylizację chmielu, ale nie poczujesz różnicy 2-3 ibu. Słody palone spokojnie można od początku. Jako łagodny stout świetnie wychodzi owsiano-mleczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dzięki za rady Wolę nie zepsuć pierwszej zacieranej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Spoko wodza, da się wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie, co myślicie o dodaniu płatków dębowych? Widzę że na twojbrowar.pl mają płatki sherry albo whisky. Ryzyk-fizyk, zamówienie poszło, dorzuciłem też płatki sherry, fortuna to nie jest a mogę najwyżej wykorzystać gdzie indziej. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Płatki Sherry do Milk Stouta? Wybacz, ale według mnie to te dwie rzeczy pasują do siebie jak świni siodło Chociaż nie takie rzeczy już widziałem, więc można się pewnie zdziwić ;] Edytowane 25 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Nie zepsują się jak poleżą. Wrzucisz jak będziesz robił coś do leżakowania, na przykład jakiś mocniejszy stout albo old ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tcherpaq Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Witajcie. Pierwszy raz robię Milk Stout i trochę się przeliczyłem ... Chciałem zapodać drożdże S-04 ale niestety brak, mam US-05. Jest sens to pakować czy lepiej gęstwę z S-04 po jakimś Porterze Angielskim ? Pozdrawiam tcherpaq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Jak masz świeżą gęstwę to będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tcherpaq Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Mam jedną warkę którą miałem zlewać jutro. Zleję w takim razie dzisiaj i zapodam gęstwę. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piracki Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Podepnę się pod temat gdyż mam smaka na milk stouta również. Wiem, że z puch to nie to samo ale póki co muszę się takim czymś zadowolić Plan jest taki: -nachmielony WES ciemny (lub a'la stout WES 05) 1,7kg płynny -niechmielony WES ciemny 1,7kg płynny -barwiący WES 0,5kg płynny -drożdze Safale S-04 11,5g -laktoza 500g ? - jest sens do puch dodawać? Jeśli tak to kiedy, w którym momencie? Puchy WESa zawsze gotuje 20min, może wtedy? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Przy chmieleniu laktozę daje się 15 minut przed końcem gotowania, generalnie możną ją dawać nawet na cichą bo i tak drożdze jej nie ruszą. Także pod koniec gotowania ekstraku dorzuć. Ostatnio na jakieś 23 litry piwa dałem 750 gram i w sumie jest słodkawy posmak w piwie ale bez przesady także 500 gram to może być nawet za mało. Czy jest sens to pewnie jest skoro to ma być milka stout . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piracki Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Tak też uczynię i dodam 750g (a może dać więcej?) pod koniec gotowania ekstraktu. Zastanawiam się jeszcze czy chmielić tego stouta na zimno na cichej czy olać to i zostawić go w spokoju na te 2-3tyg bez zlewania. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Piracki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) W tym stylu chmiel nie gra głównej roli także nie ma potrzeby chmialić na zimno (oczywiście możesz eksperymentowac po swojemu), zlewać na ciachą też nie musisz, S-04 mają bardzo dobrą flokulacje i nie ma problemu z klarownością. Ja ostatnio milk stouta butelkowałem po 6 dniach ale oczywiście nie polecam robić tego na oko . Poprostu te drożdze bardzo szybko fermantują i po dóch dniach miałem po fermentacji i poziom BLG się nie zmieniał. U Ciebie może być inaczej także pamiętaj o pomiarach . Tak czy inaczej myślę, że po 2 tygodniach będziesz mógł spokojnie butelkować. Edytowane 5 Lutego 2015 przez Greenboy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piracki Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Wiesz niby WB-06 też miały szybko przerobić "cukier" a tu już 10 dzień mi pszeniczne bulka aż miło. Wole zostawić na te 2 tyg spokojnej pracy drożdży a potem grzebać i mierzyć blg. Już szukam towaru po sklepach, dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ja ostatnio milk stouta butelkowałem po 6 dniach ale oczywiście nie polecam robić tego na oko Nie rób takich rzeczy, a jeśli wiesz co robisz to się tym nie chwal początkującym, bo sobie mogą krzywdę zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Spodziewałem się takich odpowiedzi ale tak jak napisałem nie robiłem tego na oko, że nie bulka czy coś tylko sprawdziałem stopień odfermentowania oraz to czy zmienia się ono w czasie. Wypiłem już trochę piw z tej warki i żadne nie jest przegazowane, nie wychodzi z butelki a tym bardziej nie wybucha. Piwo jest klarowne i smaczne także jedyna dobra rada to mierzyć blg i wszystko. Czasowe ramy jak widać mogą się mocno różnić. Sorry za offtop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ogólnie brzeczka przygotowywana z ekstraktów (zwłaszcza ciemnym) jest płytko "fermentowalna". Dodając 750 g laktozy drożdże skończą pracę pewnie w okolicy (7-8 BLG z czego 3 BLG pochodzą od laktozy). Wg mnie daje to piwo, nie słodkie, bo laktoza nie ma słodkiego smaku, ale ulepkowate, oblepiające nieprzyjemnie przełyk. Taki przynajmniej był mój Milk Stout warzony z ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piracki Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Dodałem 500g laktozy, myślę, że wystarczy. A teraz bulka jak szalone, więc niech sobie stoi. Edytowane 17 Lutego 2015 przez Piracki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Czy istnieje jakiś kalkulator, który pozwoli przeliczyć ilość laktozy na wzrost BLG? Nie chciałbym czekać tydzień aż piwo zejdzie z 7BLG, jeżeli 4BLG to sama laktoza. EDIT: Wyszukiwarka nie boli http://www.wiki.piwo.org/Laktoza http://www.piwo.org/topic/7889-laktoza/?hl=laktoza Edytowane 26 Marca 2015 przez Msciwor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 W 20kg piwa 12 Blg jest ok 2,4 kg cukru. Jak do tego dodasz 0,5kg laktozy to masz 2,9/20,5*100 czyli ok 14Blg. Nie wiem jak bardzo można się tym kierować obliczając przefermentowane piwo, niepewności i błędy pomiarowe i obliczeniowe są duże. Możesz uprościć 20l do 20kg, różnica nie jest duża w lekkich piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Ja również zamierzam uporać się z Milk Stoutem. Czy słody palone można wrzucić od razu (mam ich 0,5 kg, zasyp łącznie 4,5kg)? Jak robicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Jak chcesz mieć mocno palone piwo to tak, jak chcesz delikatnie to na koniec zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się