ajc333 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Jako pierwszą warkę zrobiłem Coppers'a pszeniczne + Malt Extract Light 1,7kg - ogólnie smaczne, tylko mam wrażenie (po 1,5 tygodnia), że za mało cukru dałem do refermentacji (150g) i mniej wyczuwalna jest gorycz (może taki urok tego piwa - nie pijałem go wcześniej). Na drugi nastaw wziąłem Australian Pale Ale + Malt Extract Light 1,7kg, temperatura otoczenia 20-21 st. C. i pytanie mam następujące: który chmiel polecicie, aby otrzymać bardziej wyrazistą gorycz i czy mogę go jeszcze dodać, jak zleję wszystko do drugiego fermentora na klika dni cichej (zrobię wywar - wystudzę i dodam)? Jeśli założymy, że chcę otrzymać piwo o gęstości np. 14 BLG, to czy lepiej użyć ekstraktów słodowych w ilości jaka jest w przepisie i tylko regulować gęstość przez dolewanie wody, czy np. zrobić 23 l brzeczki, a ewentualnie po pomiarach dosłodzić całość? Czy jeśli użyłem ekstraktu w syropie, to dosładzając np. cukrem znacząco pogorszę walory smakowe? Co sądzicie o cukrze inwertowanym (z dodatkiem kwasku cytrynowego)? Czy można go użyć do brzeczki, czy tylko do refermentacji? Czy ktoś używał brewkitów Master Pint, ewentualnie jaki chmiel (np. aromatyczny)można dodać do ich wyrobów: Continental Lager, Lager klasyczny, Czech Pilsner, Pale Ale? Ewentualnie może wogóle nie zawracać sobie głowy tymi wyrobami (chociaż mają fajną cenę w zestawie) i ewentalnie jakie brewkity będą "treściwe"? Edytowane 26 Stycznia 2015 przez ajc333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Daj mniej wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Witam. no cześć. Jako pierwszą warkę zrobiłem Coppers'a pszeniczne + Malt Extract Light 1,7kg - ogólnie smaczne, tylko mam wrażenie (po 1,5 tygodnia), że za mało cukru dałem do refermentacji (150g) i mniej wyczuwalna jest gorycz (może taki urok tego piwa - nie pijałem go wcześniej). pszeniczniaki mają 10-25IBU. To nie są piwa goryczkowe. Na drugi nastaw wziąłem Australian Pale Ale + Malt Extract Light 1,7kg, temperatura otoczenia 20-21 st. C. i pytanie mam następujące: który chmiel polecicie, aby otrzymać bardziej wyrazistą gorycz i czy mogę go jeszcze dodać, jak zleję wszystko do drugiego fermentora na klika dni cichej (zrobię wywar - wystudzę i dodam)? Możesz zrobić tzw. herbatkę chmielową w celu podbicia goryczki, ale nie wiem czy jest sens. Jeśli założymy, że chcę otrzymać piwo o gęstości np. 14 BLG, to czy lepiej użyć ekstraktów słodowych w ilości jaka jest w przepisie i tylko regulować gęstość przez dolewanie wody, czy np. zrobić 23 l brzeczki, a ewentualnie po pomiarach dosłodzić całość? Czy jeśli użyłem ekstraktu w syropie, to dosładzając np. cukrem znacząco pogorszę walory smakowe? Żeby dostać 23L 14Blg to potrzebujesz jakieś 3.2kg ekstraktu. W takim wypadku faktycznie warto dochmielić na goryczkę (niekoniecznie herbatką) bo goryczka w kitach jest pewnie policzona na 10-11Blg, przy 14 może się wydawac za niska. Co sądzicie o cukrze inwertowanym (z dodatkiem kwasku cytrynowego)? Czy można go użyć do brzeczki, czy tylko do refermentacji? Stosuję i sobie chwalę, to jest klasyka angielskiego i belgijskiego piwowarstwa. Rezultaty są jednak wytrawne, stąd przepisy na angielskie pale ale często zawierają jeszcze słód karmelowy, dla podbicia pełni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Jak chcesz piwo mocno chmielone to może zamiast dochmielać lagery kup brewkit ipa albo zrób z ekstraktów niechmielonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Żeby dostać 23L 14Blg to potrzebujesz jakieś 3.2kg ekstraktu. W takim wypadku faktycznie warto dochmielić na goryczkę (niekoniecznie herbatką) bo goryczka w kitach jest pewnie policzona na 10-11Blg, przy 14 może się wydawac za niska. Goryczka zależy od stylu i raczej liczona jest na objętość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Chodziło mi o to że im wyższy ekstrakt tym wyższa goryczka wymagana żeby to zrównoważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Chodziło mi o to że im wyższy ekstrakt tym wyższa goryczka wymagana żeby to zrównoważyć. Nie koniecznie, tripel czy porter nie jest mocno goryczkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 No przecież rozmawiamy w ramach stylu. Przez dolanie wody albo dodanie ekstraktu się nagle z Australian Pale Ale tripel nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Warzenie_piwa_z_brew-kitow_-_porady_i_wskazowki&przedm=11323928&grupa_p=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się