Skocz do zawartości

W którym momencie mogę jeszcze dochmielić brewkit'a?


ajc333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Który sposób będzie bardziej odpowiedni na dochmielenie granulatem fermentującej już brzeczki, aby uniknąć ewentualnych zakażeń: czy wrzucenie 50 gramów granulatu np. w wyparzonej pończosze do fermentora, czy zlewając na cichą dodać herbaty chmielowej?

 

Drugie pytanie: czy gotując brzeczkę dodać do niej granulat luzem i gotować dalej, potem to przecedzać przed dodaniem do fermentora, czy przecedzać podczas zlewania do drugiego fermentora, czy ewentualnie dodać herbatę chmielową do fermentora przed zamknięciem? Tabletki, o której czytałem nie chciałbym stosować. Który z tych sposobów wydobędzie najwięcej walorów z granulatu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak w skrócie. Im dłużej gotujesz chmiel tym więcej z niego masz goryczki a mniej aromatu. Więc jeśli zamierzasz dodawać herbatkę pp fermentacji to tylko w celu podbicia goryczki. Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej aromatu a co za tym idzie jak najmniej goryczki to dodawaj chmiel pod koniec gotowania i na zimno. Najlepiej wsypując i tu i tu luzem. Po gotowaniu dekantujesz wężykiem zznad osadu a po chmieleniu na zimno tez wężem ale z założoną pończochą ( najlepiej nową :) na przykład taka stopka ) na WYLOT wężyka. Trzeba tam zrobić taki woreczek żeby chmiel się w tym zbierał bo inaczej się zapcha. Chmielenie na zimno od 3 do 5 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie, mając około 2 tygodni brzeczkę na burzliwej, wrzucić jeszsze do niej luzem chmiel na aromat, czy bezpieczniej dodać do zlanej na cichą i potrzymać te kilka dni przed rozlewem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie, mając około 2 tygodni brzeczkę na burzliwej, wrzucić jeszsze do niej luzem chmiel na aromat, czy bezpieczniej dodać do zlanej na cichą i potrzymać te kilka dni przed rozlewem?

Burzliwa fermentacja jest wtedy, gdy piwo pracuje "burzliwie" - piana i w miarę intensywne wydzielanie CO2, tzw. cicha to okres, kiedy widoczne objawy fermentacji ustają (zazwyczaj nie ma piany- choć pewne drożdże pozostawiają pianę, mimo iż fermentacja się skończyła i raczej "nie bulka"). W skrócie, gdy drożdże przerobiły już prawie cały cukier i dojadają resztki, to wtedy nazywamy to cichą. Niezależnie od tego czy oddzielisz piwo od drożdży i przelejesz je do kolejnego pojemnika to ten proces i tak będzie zachodził.

Jeśli nie zamierzasz zbierać gęstwy do nie oddzielaj piwa od drożdży, tylko jeden więcej manewr, podczas którego może się zakazić piwo. Jeśli chcesz zbierać gęstwę to możesz zlać na cichą, choć nie jest to konieczne, zawsze możesz się pogodzić, że drożdże będziesz miał zanieczyszczone chmielem, albo możesz po prostu przemyć gęstwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.