ajc333 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam. Który sposób będzie bardziej odpowiedni na dochmielenie granulatem fermentującej już brzeczki, aby uniknąć ewentualnych zakażeń: czy wrzucenie 50 gramów granulatu np. w wyparzonej pończosze do fermentora, czy zlewając na cichą dodać herbaty chmielowej? Drugie pytanie: czy gotując brzeczkę dodać do niej granulat luzem i gotować dalej, potem to przecedzać przed dodaniem do fermentora, czy przecedzać podczas zlewania do drugiego fermentora, czy ewentualnie dodać herbatę chmielową do fermentora przed zamknięciem? Tabletki, o której czytałem nie chciałbym stosować. Który z tych sposobów wydobędzie najwięcej walorów z granulatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Walorów czyli chodzi ci o wydobycie jak najwięcej aromatu czy goryczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Faktycznie nie pomyślałem, że tu może być różnica. To którym sposobem wydowywać gorycz, a którym aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzwagierMinazuki Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Wszystko zależny co chcesz osiągnąć, jeśli na goryczkę to do gotowania jeżeli na aromat to bardziej chmielenie na zimno. I zależy jakiego chmielu chcesz użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tak w skrócie. Im dłużej gotujesz chmiel tym więcej z niego masz goryczki a mniej aromatu. Więc jeśli zamierzasz dodawać herbatkę pp fermentacji to tylko w celu podbicia goryczki. Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej aromatu a co za tym idzie jak najmniej goryczki to dodawaj chmiel pod koniec gotowania i na zimno. Najlepiej wsypując i tu i tu luzem. Po gotowaniu dekantujesz wężykiem zznad osadu a po chmieleniu na zimno tez wężem ale z założoną pończochą ( najlepiej nową na przykład taka stopka ) na WYLOT wężyka. Trzeba tam zrobić taki woreczek żeby chmiel się w tym zbierał bo inaczej się zapcha. Chmielenie na zimno od 3 do 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 W takim razie, mając około 2 tygodni brzeczkę na burzliwej, wrzucić jeszsze do niej luzem chmiel na aromat, czy bezpieczniej dodać do zlanej na cichą i potrzymać te kilka dni przed rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 czy bezpieczniej dodać do zlanej na cichą i potrzymać te kilka dni przed rozlewem? IMO, bezpieczniej BTW, po 2 tyg. cicha to już się chyba też skończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 W takim razie, mając około 2 tygodni brzeczkę na burzliwej, wrzucić jeszsze do niej luzem chmiel na aromat, czy bezpieczniej dodać do zlanej na cichą i potrzymać te kilka dni przed rozlewem? Burzliwa fermentacja jest wtedy, gdy piwo pracuje "burzliwie" - piana i w miarę intensywne wydzielanie CO2, tzw. cicha to okres, kiedy widoczne objawy fermentacji ustają (zazwyczaj nie ma piany- choć pewne drożdże pozostawiają pianę, mimo iż fermentacja się skończyła i raczej "nie bulka"). W skrócie, gdy drożdże przerobiły już prawie cały cukier i dojadają resztki, to wtedy nazywamy to cichą. Niezależnie od tego czy oddzielisz piwo od drożdży i przelejesz je do kolejnego pojemnika to ten proces i tak będzie zachodził. Jeśli nie zamierzasz zbierać gęstwy do nie oddzielaj piwa od drożdży, tylko jeden więcej manewr, podczas którego może się zakazić piwo. Jeśli chcesz zbierać gęstwę to możesz zlać na cichą, choć nie jest to konieczne, zawsze możesz się pogodzić, że drożdże będziesz miał zanieczyszczone chmielem, albo możesz po prostu przemyć gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajc333 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w tym temacie i jak to mówią - do dzieła.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się