El Magico Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Hej, dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem, ale już mi się podoba kiedy przekopuję forum i wiki. W sumie dużo podobieństw z moim innym hobby, wyrobem i wędzeniem mięska. Pytanie jest następujące: W jakiej temperaturze przeprowadzić fermentację brewkitowego pilsenera jeśli producent zaleca od ok 20 stopni, a pilsener to piwko dolnej fermentacji ? Załączone drożdże nie dają żadnej informacji, bo nic na opakowaniu nie jest napisane, a z tego co wyczytałem na forum, to najpewniej "górniaki". Czy postąpić zgodnie z zaleceniem producenta i zrobić pilsneropodobnego eijla, czy mimo wszystko zejść z temperaturą w dół i w konsekwencji dłużej fermentować ( producent zaleca 10 dni ). Zastanawiam się jednak, że skoro to mogą być górniaki, to może nie wystartują ? Co radzicie, choć jak wielokrotnie tu wyczytałem i tak pierwsze smakuje dobrze, bo pierwsze :-). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Nie zaczną pracy bo to są drożdże górnej fermentacji wiec jak dasz im taką temp to pójdą spać. Albo zaopatrz się w porządne drożdże do lagerów ( pamiętaj ze musisz mieć warunki na to jeśli chodzi o temperatury ) albo użyj tych z zestawu i fermentuje w temp od 16 do 18. Możesz pomyśleć tez o zamianie cukru na ekstrakt słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Chyba się domyślam od kogo ten brewkit . Tu poczytaj http://blog.homebrewing.pl/?tag=czeski-pilzner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Magico Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Nie zaczną pracy bo to są drożdże górnej fermentacji wiec jak dasz im taką temp to pójdą spać. Albo zaopatrz się w porządne drożdże do lagerów ( pamiętaj ze musisz mieć warunki na to jeśli chodzi o temperatury ) albo użyj tych z zestawu i fermentuje w temp od 16 do 18. Możesz pomyśleć tez o zamianie cukru na ekstrakt słodowy. Tak też się spodziewałem. Pierwszego kita zamierzam zrobić z ulepszaczem, kolejne już z płynnym ekstraktem słodowym, tylko po to, żeby sprawdzić różnicę. Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Magico Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Chyba się domyślam od kogo ten brewkit . Tu poczytaj http://blog.homebrew...=czeski-pilzner Tak właśnie zamierzam zrobić przy kolejnych razach, a na razie od podstaw do szkoły marsz , żeby wyrobić sobie kilka niezbędnych nawyków, no i mieć skalę porównawczą. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się