Peny Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Witam zacne grono smakoszy piwnych. Mimo że od dłuższego czasu przeglądam forum dopiero pierwszy raz coś piszę. Co za tym idzie wypada się przywitać tak więc Witam. Mam już za sobą kilka warek, zarówno zestawów jak i moich autorskich. Dlatego mniej więcej wiem co i jak ze słodami natomiast jeśli chodzi o chmiele to nadal jest słabo. Dlatego planuje zrobić serię SingleHop-ów. I tutaj moje pytanie. Jak chmielić? Chodzi o to czy używać zawsze tej ilości chmielu w określonym czasie czy dążyć zawsze do tego samego IBU. Pytam o to gdyż planuje zrobić zarówno na Magnum jak i na EKG więc różnica alfa-kwasów znaczna. Z góry dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ja bym na aromat dawal po tyle samo, ewentualnie zmienial ilosc chmielu na goryczke zeby dawal to samo ibu. Wiadomo, dodatki na 15 czy 30 min różnych chmieli tez dadza rozna goryczke, ale poziom ibu bym zmienial tylko przez dodatek chmielu na fwh/60min. Jakims sposobem na szybkie poznanie smaku chmielu jest kupienie kilku neutralnych koncerniakow, mocne schlodzenie, otworzenie, wrzucenie np po 1g chmielu do butelki i zakapslowanie, a po kilku dniach rozpicie kilku butelek i zobaczenie czym sie różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Raczej do ibu, ale powinieneś się koncentrować raczej na aromacie niż na goryczce. Moim zdaniem chmielenie na goryczkę ekg "dla sztuki" ma średni sens, możesz dać magnum na goryczkę a zmienić smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Też właśnie tak myślałem z tym że nie wyczuje jaki chmiel daje jaka goryczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Jakims sposobem na szybkie poznanie smaku chmielu jest kupienie kilku neutralnych koncerniakow, mocne schlodzenie, otworzenie, wrzucenie np po 1g chmielu do butelki i zakapslowanie, a po kilku dniach rozpicie kilku butelek i zobaczenie czym sie różnią. Pierwszo słyszę, ciekawe czy ktoś to sprawdził. Kilka razy robiłem po prostu herbatkę chmielową w tym celu, może się skuszę na taki eksperyment. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Tu jest podobny eksperyment. http://piwowarzy.wroclaw.pl/testowanie-mozliwosci-chmieli-aromatycznych/ ja tak robiłem ale tylko z dzikim chmielem i wyszła mi mokra szmata i skarpety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Tu jest podobny eksperyment. http://piwowarzy.wro...-aromatycznych/ ja tak robiłem ale tylko z dzikim chmielem i wyszła mi mokra szmata i skarpety No i odechciało mi się. Wniosek po przeczytaniu ich wniosków jest jeden- takie "badanie" nie ma sensu. Moja metoda herbatek przynajmniej odpowiada prawdzie, u nich to same bzdury niewiele z rzeczywistymi walorami chmieli mające wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Też właśnie tak myślałem z tym że nie wyczuje jaki chmiel daje jaka goryczke Zależy od chmielu, ale jeśli nie planujesz nim chmielić na goryczkę (bo ma 3% AA) to nie ma sensu nim walczyć, bo tylko możesz piwo niesmaczne (i drogie) zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Też właśnie tak myślałem z tym że nie wyczuje jaki chmiel daje jaka goryczke Zależy od chmielu, ale jeśli nie planujesz nim chmielić na goryczkę (bo ma 3% AA) to nie ma sensu nim walczyć, bo tylko możesz piwo niesmaczne (i drogie) zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Rozumiem ale przecież nikt o zdrowych zmysłach 3% AA na goryczke nie da. Ale już 6,5% AA i celujac w 30 do 40 ibu jest chyba osiagalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Wiele osób i browarów chmieli pilsy Saazem na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Dziękuję za porady. Już wiem mniej więcej co i jak. Dodam tylko ze będą to piwa o 12Blg i tylko na slodzie podstawowym no moze z 0,3 kg karmelu i tyle. Mysle ze 40 ibu powinno byc ok. Czy proponujecie wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 4,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 93,7 % 0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) Słód 2 6,3 % 20,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 3 22,3 IBUs 20,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 4 14,4 IBUs 25,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 5 7,2 IBUs 35,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Chmielenie na Zimno 4,0 Dni Chmiel 6 0,0 IBUs Taką recepturę wymyśliłem co Wy na to. Wyszło 44IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 4,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) 20,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 30,0 min 20,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 15,0 min 25,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 5,0 min 35,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Chmielenie na Zimno 4,0 Taką recepturę wymyśliłem co Wy na to. Wyszło 44IBU Przepraszam tak lepiej troszkę się rozjechało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 IMO ok, ostatnio podobnie na iundze robiłem i efekt ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzius90 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Ja do Mosaic dałem: 4,7kg Pale Ale 0,1kg Pszenicy 0,1kg Karmelowego 30 i było bardzo pijalne do EKG dałem 0,3kg Karmelowego i było trochę mniej pijalne i bardziej karmelowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Ok dzieki za info. Chyba też tak zrobie. Zastapie 0,3 karmelu przenicznym w ilosci 0,2 i dam 0.1 karmelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 4,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) 20,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 30,0 min 20,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 15,0 min 25,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Gotowanie 5,0 min 35,00 g Hallertau Magnum [12,50 %] - Chmielenie na Zimno 4,0 Taką recepturę wymyśliłem co Wy na to. Wyszło 44IBU Przepraszam tak lepiej troszkę się rozjechało A co do zacierania do 60 min w 67 i wygrzew 10min. Po ostudzeniu s-05. Bedzie ok? Czy lepiej na wytrawnie zacierac w 62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się