LewySierpowy Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 1. Polskie Ale 2. Polskie pszeniczne 3. AIPA - citra, chinook Link to comment Share on other sites More sharing options...
LewySierpowy Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 (edited) Warka #1 (Polskie ale) Zacieranie: 2.4kg słód plizneński Soufflet 8l wody ~3.5L/1kg Jednotemperaturowe (67st C) – 60h 76oC – 10’ Fitracja – wysładzanie Oplot + widro po glukozie woda do wysładzania około 70oC Uzyskano ~11L ~13blg – wydajność 65% Woda do wysładzania lekko zakwaszona kwaskiem cytrynowym Chmielenie Marynka 12g - 60’ Lubelski 12g - 15’ Gotowanie 70’ uzyskano ~8L 15,5 BLG Drożdże US-05 ~7g – krem Test fermentacji 0,2L + 2g drożdzy US-05 12-lis2014 blg ~3 15-lis-2014 blg ~3 – odfermentowanie 80,6% (teoretyczne 81%) Fermentacja Temp otoczenia 17oC 9-15-lis-2014 Od 15-lis-2014 temp otoczenia 20-21oC na przedpokoju na górze 22-lis-2014 zniesione do piwnicy temperatura koło 15st Butelkowanie 03.12.2014 Podsumowanie: Piwo wyszło dobre kilka pierwszych butelek było słabo nagazowanych ostatnia "pękła" 24.01.2015. W smaku lekko owocowe, "zieloność" chmielu którą odczuwałem w pierwszych piwach w ostatnim nie występowała. Smak słodowy i lekko owocowy, goryczka umiarkowana, niezalegająca przyjemna. Piana przy spokojnym laniu na około 1,5cm do końca picia została cienka błonka. Piwo ładnie się sklarowało, spokojnie można przeczytać gazetę patrząc przez nie. Stojąc w piwnicy na dnie butelki cienka warstwa drożdży. Generalnie jestem zadowolony gdyż to moja pierwsza warka w życiu i od razu z zacieraniem, chyba załapałem bakcyla. Edited February 4, 2015 by LewySierpowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
LewySierpowy Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 (edited) Warka # 2 Polskie pszeniczne Słody Słód pszeniczny Heidelberg – 1kg (55%) Słód pilzneński Soufflet – 0,6kg (33%) Słód Carapils (karmelowy) – 0,21kg (12%) Chmiel Lubelski 10g – granulat na 60’ (na delikatną goryczkę, może 45’) chmieliłem 50’ gotowania i wrzucone na jakieś min przed rozpoczęciem wrzenia. Przy gotowaniu 60’ wychodzi IBU=13 Zacieranie 45°C – 15’ 55°C – 15’ 62°C – 35’ 72°C – 30 76°C – 8’ Wysładzanie 9L 76oC Dostałem około 11L Po odparowaniu do 9L 13 BLG – wydajność 68% Filtracja wysładzanie poszło bardzo sprawnie, pewnie dzięki wyższej temperaturze zacieru i wody do wysładzania. Drożdże Test FFT 25-lis-2014 blg ~2 – drożdże WB-06 dodane może w trochę za wysokiej temperaturze – uwodnione – fermentacja ruszyła koło 17 w dniu zadania przez pierwsze półtora dnia bardzo mocno pompowało CO2. Temperatura otoczenia fermentatora ~23oC Odfermentowanie: 84,6% teoretyczne wg producenta 86% Inne: Przy wąchaniu wyziewów z fermentatora dobrze czuć banana. Wrażenie: Piwo uważam za udane - brakuje mi porównania z domowym pszenicznym. Z komercyjnych przykładów kupiłem żeby mieć rozeznanie Benedikitiner Weiss, Ciechana i Książęce Pszeniczne - dla mnie najlepszy był Ciechan potem moje, potem Benediktiner i Książęce. W smaku kwasowe i lekki goździk w tle, wysycenie dobre, goryczka ledwo odczuwalna. Piana trwała, obfita, grubo-pęcherzykowa. Zapach bananowo-ziołowy. Spodziewałem się więcej bananowego smaku ale i tak wyszło dobre piwo. Następnym razem do pszenicznego użyję kangurów i prawdopodobnie zrobię dekokcję i FWH. Edited February 4, 2015 by LewySierpowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now