LewySierpowy Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 1. Polskie Ale 2. Polskie pszeniczne 3. AIPA - citra, chinook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #1 (Polskie ale) Zacieranie: 2.4kg słód plizneński Soufflet 8l wody ~3.5L/1kg Jednotemperaturowe (67st C) – 60h 76oC – 10’ Fitracja – wysładzanie Oplot + widro po glukozie woda do wysładzania około 70oC Uzyskano ~11L ~13blg – wydajność 65% Woda do wysładzania lekko zakwaszona kwaskiem cytrynowym Chmielenie Marynka 12g - 60’ Lubelski 12g - 15’ Gotowanie 70’ uzyskano ~8L 15,5 BLG Drożdże US-05 ~7g – krem Test fermentacji 0,2L + 2g drożdzy US-05 12-lis2014 blg ~3 15-lis-2014 blg ~3 – odfermentowanie 80,6% (teoretyczne 81%) Fermentacja Temp otoczenia 17oC 9-15-lis-2014 Od 15-lis-2014 temp otoczenia 20-21oC na przedpokoju na górze 22-lis-2014 zniesione do piwnicy temperatura koło 15st Butelkowanie 03.12.2014 Podsumowanie: Piwo wyszło dobre kilka pierwszych butelek było słabo nagazowanych ostatnia "pękła" 24.01.2015. W smaku lekko owocowe, "zieloność" chmielu którą odczuwałem w pierwszych piwach w ostatnim nie występowała. Smak słodowy i lekko owocowy, goryczka umiarkowana, niezalegająca przyjemna. Piana przy spokojnym laniu na około 1,5cm do końca picia została cienka błonka. Piwo ładnie się sklarowało, spokojnie można przeczytać gazetę patrząc przez nie. Stojąc w piwnicy na dnie butelki cienka warstwa drożdży. Generalnie jestem zadowolony gdyż to moja pierwsza warka w życiu i od razu z zacieraniem, chyba załapałem bakcyla. Edytowane 4 Lutego 2015 przez LewySierpowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Warka # 2 Polskie pszeniczne Słody Słód pszeniczny Heidelberg – 1kg (55%) Słód pilzneński Soufflet – 0,6kg (33%) Słód Carapils (karmelowy) – 0,21kg (12%) Chmiel Lubelski 10g – granulat na 60’ (na delikatną goryczkę, może 45’) chmieliłem 50’ gotowania i wrzucone na jakieś min przed rozpoczęciem wrzenia. Przy gotowaniu 60’ wychodzi IBU=13 Zacieranie 45°C – 15’ 55°C – 15’ 62°C – 35’ 72°C – 30 76°C – 8’ Wysładzanie 9L 76oC Dostałem około 11L Po odparowaniu do 9L 13 BLG – wydajność 68% Filtracja wysładzanie poszło bardzo sprawnie, pewnie dzięki wyższej temperaturze zacieru i wody do wysładzania. Drożdże Test FFT 25-lis-2014 blg ~2 – drożdże WB-06 dodane może w trochę za wysokiej temperaturze – uwodnione – fermentacja ruszyła koło 17 w dniu zadania przez pierwsze półtora dnia bardzo mocno pompowało CO2. Temperatura otoczenia fermentatora ~23oC Odfermentowanie: 84,6% teoretyczne wg producenta 86% Inne: Przy wąchaniu wyziewów z fermentatora dobrze czuć banana. Wrażenie: Piwo uważam za udane - brakuje mi porównania z domowym pszenicznym. Z komercyjnych przykładów kupiłem żeby mieć rozeznanie Benedikitiner Weiss, Ciechana i Książęce Pszeniczne - dla mnie najlepszy był Ciechan potem moje, potem Benediktiner i Książęce. W smaku kwasowe i lekki goździk w tle, wysycenie dobre, goryczka ledwo odczuwalna. Piana trwała, obfita, grubo-pęcherzykowa. Zapach bananowo-ziołowy. Spodziewałem się więcej bananowego smaku ale i tak wyszło dobre piwo. Następnym razem do pszenicznego użyję kangurów i prawdopodobnie zrobię dekokcję i FWH. Edytowane 4 Lutego 2015 przez LewySierpowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się