Jump to content

Keg 50 jako fermentator, leżak

rosomak

Recommended Posts

Witam.

Chce zrobić podobny układ jak bywa w browarach rzemieślniczych, czyli fermentator i leżaki - na początek jeden.

Fermentator i leżak chcę zrobić tak samo z kega 50l, w spód wspawać nypel by trochę wystawał pond dno by drożdże osadzały się poniżej. Wspawać może mi teść, myślałem by zrobić to od zewnątrz ale wtedy będzie jakaś szczelina między nyplem a ściankami kega, więc nie wiem czy tam nie będą się zbierały syfy, a spawanie od środka też obawiam się że zostaną zarysowania nawet jak by to wyszlifował.

Druga sprawa to wycięcie kega od góry, nie mam pomysłu jak to zrobić by było okrągłe Tak by potem pokrywa ładnie przylegała.

Macie jakieś doświadczenia w tej materii, jakieś przemyślni itd?

Spawaj od zewnątrz z podparciem od środka, wtedy przy przetopie będzie wszystko OK, mówimy o TIGu oczywiście.

Do wycinania musisz sobie zrobić "cyrkiel" z fleksa ;-) i będzie równo. Tu masz na filmie świetny patent.

Spawaj od zewnątrz z podparciem od środka, wtedy przy przetopie będzie wszystko OK, mówimy o TIGu oczywiście.

Do wycinania musisz sobie zrobić "cyrkiel" z fleksa ;-) i będzie równo. Tu masz na filmie świetny patent.

wygooglowałem niezrozumiałe zwroty;) i ze spawaniem raczej zwrócę się do kogoś innego bo teść ma tylko migomat. To podparcie od wewnątrz, to po prostu złapać w kilku miejscach ?

Nową pokrywę od góry zrobię z pleksi albo z rurką albo z zaworem ciśnieniowym . Jako uszczelkę przykleję gumę na około dziury,

Edited by rosomak