donio Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Nadszedł czas rozpoczęcia prowadzenia zapisków w formie elektronicznej.Początek warzenie (2009 r) garnek emailowany - 20 l, nastęnie klon speidla (2012 r) własnej budowy- 60 l, a teraz powrót do tradycyjnego warzenia.Wybicie: 50-100 l.SPIS TREŚCISezon 2015.Warka #1 - 19.01.2015 - PILS, 16,5 blgWarka #2 - 30.01.2015 - PILS czeski, 13,5 blgWarka #3 - 09.02.2015 - Lager Wiedeński, 15,5 blgWarka #4 - 14.02.2015 - Porter Bałtycki, 20,5 blgWarka #5 - 14.02.2015 - Dry Stout, 13,5 blgWarka #6 - 20.02.2015 - Marcowe, 14,5 blg 26.02.2015 - założenie zestawu filtrów do wody kolejno 20,5,1 mikronów + osmoza Warka #7 - 28.02.2015 - Czech Pils, dekokcja,( 75%osmoza+25 %kranówka) ??? blg Warka #8 - 20.03.2015 - Pils W ver 1.1 ( 75%osmoza+25 %kranówka), ??? blg Sezon 2015/2016 Warka #9 - 15.11.2015 - Belgian Blonde , 18 blg Warka #10 - 19.11.2015 - Polskie Ale , ? blg Analiza składu wody: Twardość ogólna - 168 mg CaCO3/l Chlorki Cl - 12,3 mg/l Siarczany SO4 - 58,0 mg/l Dwuwęglany HCO3 - Wapń Ca Magnez Mg Sód Na pH - 7,9 Edytowane 19 Listopada 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Warka #1 - 19.01.2015 - PILS receptura (W.....)Estymacja z Beersmith: 1,055 SG | 32,9 IBUs | 24,0 EBCSKŁAD: - Słód Pilzneński Strzegom - 9 kg - Słód Pilzneński Bestmalz - 11 kg - Słód Caramel Pils Bestmalz - 0,5 kg - Słód zakwaszający - 0,19 kg - Chmiel Saaz 3,7 % - 250 g - Chmiel Marynka 10,5 % - 75 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager I zbiór (otrzymane od W.....) - Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager I zbiór (otrzymane od W.....) ZACIERANIE:woda do zasypu - 52 l52 C - 15'63 C - 30'72 C - 20' 78 C - 5' WYSŁADZANIE: około 70 litrów, temp wody 80 CGOTOWANIE:60' - Marynka - 75 g30' - Saaz - 150 g10' - Saaz - 100 gPOMIAR po gotowaniu:Pomiar 16,5 blg, fermentory bez skali, pomiar ilości po zlaniu na cichąFERMENTACJA:[19.01.2015] Temperatura zadania drożdży 18 C, drożdże ruszyły po 48 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 UrquellFermentor nr 3:drożdże 2042 Danish[30.01.2015] Pomiar, fermentor nr 1 i 2 – 3,5 blg, nr 3 - 4,5 blg Przelane na cichaZiemianka - temp 5 CROZLEW: ???[uwagi]Opóźniony start drożdży był wynikiem słabego napowietrzenia, fermentory nie mieszane po zadaniu drożdży.Odzyskano około 10 litrów na startery, blg 5 Zlane na cichą: łącznie 68 litrów Edytowane 18 Marca 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Warka #2 - 30.01.2015 - PILS czeski Estymacja z Beersmith: 1,056 SG | 44,1 IBUs | 7,2 EBC SKŁAD: - BestMälz Pilsen (4,0 EBC) - 15,24 kg - BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) - 2,09 kg - Pilzneński (3,2 EBC) -1,17 kg - Hallertauer [6,70 %] - 55 g - Hallertau Magnum [14,00 %] - 50 g - Saaz [3,10 %] - 70 g - Tettnager [4,00 %] - 70 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1 - Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager II zbiór po Pils #1 ZACIERANIE: woda do zasypu - 50 l 63 C - 25' 72 C - 40' 78 C - 5' WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C GOTOWANIE: 60' - Hallertauer [6,70 %] - 55 g 60' - Hallertau Magnum [14,00 %] - 50 g 10' - Saaz [3,10 %] - 70 g 5' - Tettnager [4,00 %] - 70 g POMIAR po gotowaniu: Wyszło 86 litrów, Pomiar 13,5 blg, FERMENTACJA: [30.01.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, drożdże ruszyły po 24 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish [09.02.2015] Pomiar 5 blg [18.02.2015] Pomiar 3,5 blg, Przelane na cichą Ziemianka - temp 5 C ROZLEW: ??? [uwagi] Edytowane 20 Lutego 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Warka #3 - 09.02.2015 – Lager Wiedeński 15,5 Blg Estymacja z Beersmith: 1,055 SG | 32,9 IBUs | 24 EBC SKŁAD: - Castle Malting Vienna 7-10 (8,0 EBC) – 10,0 kg - Castle Malting Vienna 6-8 (7,0 EBC) – 3,0 kg - BestMälz Pils (4,0 EBC) – 4,0 kg - BestMälz Caramel Dark (110,0 EBC) – 2,0 kg - BestMälz Caramel Hell (30,0 EBC) – 1,0 kg - - Marynka szyszka 8 % - 90 g - Spalt Select 5 % - 50 g - Tettnager [4,00 %] - 122 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1 - Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager II zbiór po Pils #1 ZACIERANIE: woda do zasypu - 60 l 52 C - 15' 62 C - 40' 72 C - 30' 78 C – 5 ' WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C GOTOWANIE: 60' - Marynka - 90 g 30' - Tettnanger - 80 g 10' – Select Spalt - 50 g 10' - Tettnager - 42 g POMIAR po gotowaniu: Wyszło 86 litrów, Pomiar 15,5 blg, FERMENTACJA: [09.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, drożdże ruszyły po 24 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish ROZLEW: ??? [uwagi] Edytowane 20 Lutego 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Warka #4 - 14.02.2015 – Porter Bałtycki 20,5 Blg Estymacja z Beersmith: 1,091 SG | 57,8 IBUs | 36,7 EBC SKŁAD: - Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) – 12,0 kg - BestMälz Munich (15,0 EBC) – 5,0 kg - BestMälz Chocolate Brown (175,0 EBC) – 0,5 kg - - Pszeniczny 3,9 EBC – 0,5 kg - Castle Malting Black 1380 EBC – 0,39 kg - Castle Malting Chocolate 1020 EBC – 0,2 kg - Marynka szyszka 8 % - 80 g - Lubelski szyszka 4 % - 100 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1 ZACIERANIE: woda do zasypu - 50 l 63 C - 30' 72 C - 30' 78 C – 5 ' WYSŁADZANIE: około 40 litrów, temp wody 80 C GOTOWANIE: 60' - Marynka - 80 g 10' - Lubelski - 100 g POMIAR po gotowaniu: Wyszło 52 litrów, Pomiar 20,5 blg, FERMENTACJA: [14.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, po około 400 ml na fermentor gęstwy średnio gęsta Burzliwa lodówka - temp 11-12 C, planowana 14 dni ??? Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell ROZLEW: ??? [uwagi] Było planowane 22,5 blg, za dużo dolałem wody i zamiast 48 litrów wyszło 52 litry, następnym razem uważać Edytowane 20 Lutego 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Warka #5 - 14.02.2015 – Dry Sout 13,5 Blg Warka 20 litrow SKŁAD: - wysłodziny po Porterze, - ekstrakt WES jasny - 1,7 kg GOTOWANIE: 60' - Marynka - 30 g 30' - Lubelski - 20 g 5' - Lubelski - 20 g POMIAR po gotowaniu: Wyszło 52 litrów, Pomiar 20,5 blg, FERMENTACJA: [14.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, 100 ml gęstwy średnio gęsta Burzliwa lodówka - temp 11-12 C, Drożdże Danish Lager, zbiór po Pilsie ROZLEW: ??? [uwagi] Edytowane 20 Lutego 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Warka #6 - 20.02.2015 – Marcowe 14,5 BlgEstymacja z Beersmith: 1,058 SG | 31,4 IBUs | 25,4 EBCWarka litrówSKŁAD: - Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) – 12,0 kg - BestMälz Pilsen (4,0 EBC)- BestMälz Caramel Dark (110,0 EBC) – 3,0 kg- BestMälz Munich (15,0 EBC) 5,0 kg- BestMälz Caramel Hell (30,0 EBC) – 1,0 kg- Carawheat (Weyermann) (115,0 EBC) – 0,16 kg - Hallertauer [6,00 %] - 115 g - Hallertau Taurus 12 % - 55 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Lagere Wiedeńskim ZACIERANIE:woda do zasypu - 60 l52 C - 15' 63 C - 20' 73 C - 30' 78 C – 5 'WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 CGOTOWANIE:60' - Hallertau Taurus 12 % - 55 g30' - Hallertauer – 35 g10' - Hallertauer – 80 gPOMIAR po gotowaniu:Wyszło litrów, Pomiar blg,FERMENTACJA:[21.02.2015] TemperatuROZLEW: ???[uwagi] Edytowane 20 Marca 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Warka #7 - 28.02.2015 - Chech PILS (L .....)Estymacja z Beersmith: 1,047 SG | 48,4 IBUs | 5,0 EBC cdn . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Warka #8 - 20.03.2015 - PILS W ver. 1.1Estymacja z Beersmith: 1,050 SG | 45,1 IBUs | 7,0 EBCSKŁAD: - BestMälz Pilsen (4,0 EBC) - 14,00 kg - BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) - 1,00 kg - Słód zakwaszający - 0,2 kg - Hallertauer [6,00 %] - 352 g - Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager (starter 2 x 3l) ZACIERANIE:woda do zasypu - 50 l52 C - 15' 63 C - 30'72 C - 20' 78 C - 5' WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 79 CGOTOWANIE:60' - Hallertauer [6,00 %] - 112 g30' - Hallertauer [6,00 %] - 120 g10' - Hallertauer [6,00 %] - 120 g10' - Mech irlandzki - 20 gPOMIAR po gotowaniu:Wyszło ?? litrów, Pomiar 12,5 blg,FERMENTACJA:[30.01.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, Burzliwa lodówka - temp 11-12 C Fermentor nr 1,2: drożdże ze startera 2001 UrquellFermentor nr 3:drożdże 2001 Urquell gęstwa po Lager Wiedeński[00.00.2015] Pomiar ?? blg [00.00.2015] Pomiar ?? blg, Przelane na cichąROZLEW: ???[uwagi] Edytowane 20 Marca 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Warka #9 - 15.11.2015 - Belgian Blonde , 18 blg Edytowane 19 Listopada 2015 przez donio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Warka #10 - 19.11.2015 - Polskie Ale , ? blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się