Skocz do zawartości

Browar Wesółka


Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas rozpoczęcia prowadzenia zapisków w formie elektronicznej.
Początek warzenie (2009 r) garnek emailowany - 20 l, nastęnie klon speidla (2012 r) własnej budowy- 60 l, a teraz powrót do tradycyjnego warzenia.
Wybicie: 50-100 l.

SPIS TREŚCI

Sezon 2015.

Warka #1 - 19.01.2015 - PILS, 16,5 blg
Warka #2 - 30.01.2015 - PILS czeski, 13,5 blg
Warka #3 - 09.02.2015 - Lager Wiedeński, 15,5 blg
Warka #4 - 14.02.2015 - Porter Bałtycki, 20,5 blg
Warka #5 - 14.02.2015 - Dry Stout, 13,5 blg
Warka #6 - 20.02.2015 - Marcowe, 14,5 blg

                   26.02.2015 - założenie zestawu filtrów do wody kolejno 20,5,1 mikronów + osmoza

Warka #7 - 28.02.2015 - Czech Pils, dekokcja,( 75%osmoza+25 %kranówka) ??? blg

Warka #8 - 20.03.2015 - Pils W ver 1.1 ( 75%osmoza+25 %kranówka), ??? blg

 

Sezon 2015/2016

Warka #9 -   15.11.2015 - Belgian Blonde , 18 blg

Warka #10 - 19.11.2015 - Polskie Ale , ? blg

 

Analiza składu wody:

  • Twardość ogólna - 168 mg CaCO3/l
  • Chlorki Cl - 12,3 mg/l
  • Siarczany SO4 - 58,0 mg/l
  • Dwuwęglany HCO3 -
  • Wapń Ca
  • Magnez Mg
  • Sód Na
  • pH - 7,9
Edytowane przez donio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 - 19.01.2015 - PILS receptura (W.....)
Estymacja z Beersmith:
1,055 SG | 32,9 IBUs | 24,0 EBC


SKŁAD:


- Słód Pilzneński Strzegom - 9 kg

- Słód Pilzneński Bestmalz - 11 kg

- Słód Caramel Pils Bestmalz - 0,5 kg

- Słód zakwaszający - 0,19 kg

- Chmiel Saaz 3,7 % - 250 g

- Chmiel Marynka 10,5 % - 75 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager I zbiór (otrzymane od W.....)

- Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager I zbiór (otrzymane od W.....)


ZACIERANIE:

woda do zasypu - 52 l
52 C - 15'
63 C - 30'
72 C - 20'
78 C - 5'

WYSŁADZANIE: około 70 litrów, temp wody 80 C

GOTOWANIE:
60' - Marynka - 75 g
30' - Saaz - 150 g
10' - Saaz - 100 g


POMIAR po gotowaniu:

Pomiar 16,5 blg, fermentory bez skali, pomiar ilości po zlaniu na cichą

FERMENTACJA:

[19.01.2015] Temperatura zadania drożdży 18 C, drożdże ruszyły po 48 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C
Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell
Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish


[30.01.2015] Pomiar, fermentor nr 1 i 2 – 3,5 blg, nr 3 - 4,5 blg Przelane na cicha
Ziemianka - temp 5 C


ROZLEW: ???

[uwagi]

Opóźniony start drożdży był wynikiem słabego napowietrzenia, fermentory nie mieszane po zadaniu drożdży.
Odzyskano około 10 litrów na startery, blg 5
Zlane na cichą: łącznie 68 litrów

Edytowane przez donio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 - 30.01.2015 - PILS czeski

Estymacja z Beersmith: 1,056 SG | 44,1 IBUs | 7,2 EBC

 

SKŁAD:

- BestMälz Pilsen (4,0 EBC) - 15,24 kg

- BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) - 2,09 kg

- Pilzneński (3,2 EBC) -1,17 kg

- Hallertauer [6,70 %] - 55 g

- Hallertau Magnum [14,00 %] - 50 g

- Saaz [3,10 %] - 70 g

- Tettnager [4,00 %] - 70 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1

- Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager II zbiór po Pils #1

 

ZACIERANIE:

 

woda do zasypu - 50 l

63 C - 25'

72 C - 40'

78 C - 5'

 

WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C

 

GOTOWANIE:

60' - Hallertauer [6,70 %] - 55 g

60' - Hallertau Magnum [14,00 %] - 50 g

10' - Saaz [3,10 %] - 70 g

5' - Tettnager [4,00 %] - 70 g

 

POMIAR po gotowaniu:

 

Wyszło 86 litrów, Pomiar 13,5 blg,

 

FERMENTACJA:

 

[30.01.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, drożdże ruszyły po 24 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C

Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell

Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish

 

[09.02.2015] Pomiar 5 blg

[18.02.2015] Pomiar 3,5 blg, Przelane na cichą

Ziemianka - temp 5 C

ROZLEW: ???

 

[uwagi]

Edytowane przez donio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 - 09.02.2015 – Lager Wiedeński 15,5 Blg

Estymacja z Beersmith: 1,055 SG | 32,9 IBUs | 24 EBC

 

SKŁAD:

- Castle Malting Vienna 7-10 (8,0 EBC) – 10,0 kg

- Castle Malting Vienna 6-8 (7,0 EBC) – 3,0 kg

- BestMälz Pils (4,0 EBC) – 4,0 kg

- BestMälz Caramel Dark (110,0 EBC) – 2,0 kg

- BestMälz Caramel Hell (30,0 EBC) – 1,0 kg -

- Marynka szyszka 8 % - 90 g

- Spalt Select 5 % - 50 g

- Tettnager [4,00 %] - 122 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1

- Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager II zbiór po Pils #1

 

ZACIERANIE:

 

woda do zasypu - 60 l

52 C - 15'

62 C - 40'

72 C - 30'

78 C – 5 '

WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C

 

GOTOWANIE:

60' - Marynka - 90 g

30' - Tettnanger - 80 g

10' – Select Spalt - 50 g

10' - Tettnager - 42 g

 

POMIAR po gotowaniu:

 

Wyszło 86 litrów, Pomiar 15,5 blg,

 

FERMENTACJA:

 

[09.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, drożdże ruszyły po 24 godzinach.

Burzliwa lodówka - temp 11-12 C

Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell

Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish

 

ROZLEW: ???

 

[uwagi]

Edytowane przez donio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #4 - 14.02.2015 – Porter Bałtycki 20,5 Blg

Estymacja z Beersmith: 1,091 SG | 57,8 IBUs | 36,7 EBC

 

SKŁAD:

 

 

- Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) – 12,0 kg

- BestMälz Munich (15,0 EBC) – 5,0 kg

- BestMälz Chocolate Brown (175,0 EBC) – 0,5 kg -

- Pszeniczny 3,9 EBC – 0,5 kg

- Castle Malting Black 1380 EBC – 0,39 kg

-
Castle Malting Chocolate 1020 EBC – 0,2 kg

- Marynka szyszka 8 % - 80 g

- Lubelski szyszka 4 % - 100 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1

 

ZACIERANIE:

 

woda do zasypu - 50 l

63 C - 30'

72 C - 30'

78 C – 5 '

WYSŁADZANIE: około 40 litrów, temp wody 80 C

 

GOTOWANIE:

60' - Marynka - 80 g

10' - Lubelski - 100 g

 

 

POMIAR po gotowaniu:

 

Wyszło 52 litrów, Pomiar 20,5 blg,

 

FERMENTACJA:

 

[14.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, po około 400 ml na fermentor gęstwy średnio gęsta

Burzliwa lodówka - temp 11-12 C, planowana 14 dni ???

Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell

 

ROZLEW: ???

 

[uwagi] Było planowane 22,5 blg, za dużo dolałem wody i zamiast 48 litrów wyszło 52 litry, następnym razem uważać

Edytowane przez donio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 - 14.02.2015 – Dry Sout 13,5 Blg

Warka 20 litrow

 

 

SKŁAD:

- wysłodziny po Porterze,

- ekstrakt WES jasny - 1,7 kg

 

GOTOWANIE:

60' - Marynka - 30 g

30' - Lubelski - 20 g

5' - Lubelski - 20 g

 

POMIAR po gotowaniu:

 

Wyszło 52 litrów, Pomiar 20,5 blg,

 

FERMENTACJA:

 

[14.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, 100 ml gęstwy średnio gęsta

Burzliwa lodówka - temp 11-12 C,

Drożdże Danish Lager, zbiór po Pilsie

 

ROZLEW: ???

 

[uwagi]

Edytowane przez donio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 - 20.02.2015 – Marcowe 14,5 Blg
Estymacja z Beersmith: 1,058 SG | 31,4 IBUs | 25,4 EBC
Warka litrów


SKŁAD:




- Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) – 12,0 kg

- BestMälz Pilsen (4,0 EBC)
- BestMälz Caramel Dark (110,0 EBC) – 3,0 kg
- BestMälz Munich (15,0 EBC) 5,0 kg
- BestMälz Caramel Hell (30,0 EBC) – 1,0 kg
- Carawheat (Weyermann) (115,0 EBC) – 0,16 kg


- Hallertauer [6,00 %] - 115 g

- Hallertau Taurus 12 % - 55 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Lagere Wiedeńskim


ZACIERANIE:

woda do zasypu - 60 l
52 C - 15'
63 C - 20'
73 C - 30'
78 C – 5 '
WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C

GOTOWANIE:
60' - Hallertau Taurus 12 % - 55 g
30' - Hallertauer – 35 g
10' - Hallertauer – 80 g


POMIAR po gotowaniu:

Wyszło litrów, Pomiar blg,

FERMENTACJA:

[21.02.2015] Temperatu

ROZLEW: ???

[uwagi]

Edytowane przez donio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #8 - 20.03.2015 - PILS W ver. 1.1
Estymacja z Beersmith:
1,050 SG | 45,1 IBUs | 7,0 EBC

SKŁAD:

- BestMälz Pilsen (4,0 EBC) - 14,00 kg

- BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) - 1,00 kg

- Słód zakwaszający - 0,2 kg

- Hallertauer [6,00 %] - 352 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager (starter 2 x 3l)

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 50 l
52 C - 15'

63 C - 30'
72 C - 20'
78 C - 5'

WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 79 C

GOTOWANIE:
60' - Hallertauer [6,00 %] - 112 g
30' - Hallertauer [6,00 %] - 120 g
10' - Hallertauer [6,00 %] - 120 g

10' - Mech irlandzki - 20 g

POMIAR po gotowaniu:

Wyszło ?? litrów, Pomiar 12,5 blg,

FERMENTACJA:

[30.01.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, Burzliwa lodówka - temp 11-12 C
Fermentor nr 1,2: drożdże ze startera 2001 Urquell
Fermentor nr 3:drożdże 2001 Urquell gęstwa po Lager Wiedeński


[00.00.2015] Pomiar ?? blg
[00.00.2015] Pomiar ?? blg, Przelane na cichą
ROZLEW: ???

[uwagi]

Edytowane przez donio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.