DGB Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Witam wszystkich, postanowiłem, że moje zmagania z piwowarstwem będę uwieczniał na forum. Aktualnie nie jest to długi temat, ale myślę i mam nadzieję, że szybko się zapełni... Warka 0 - brewkit finlandia premium lager, dołączony do zestawu startowego. "sikacz" Raczej bardzo nie udane coś, w smaku mocno drożdżowe, piana zerowa praktycznie, ale dało się pić. Warka 1: Zasyp: -słód pilzneński 2kg -słód monachijski 3kg -słód karmelowy jasny 0,5kg Chmiele Marynka - 70g Lubelski - 30g cascade - 30g Użyte drożdże US-05 Zacieranie infuzyjne w 65 stopniach, wysładzanie 10l wody. Chmielenie 60' 40g marynki na 60' 30g marynki na 15' 30g lubelskiego na 5' 30g cascade na 3 cichej. Obj brzeczki nastawnej 20l BLG początkowe 15.5st, odfermentowało do 3.5st. 8 dni burzliwej i 9 dni cichej, zabutelkowane z użyciem 135g cukru. Piana dosyć fajnie zdobi szkło Ogólnie z piwa jestem zadowolony, jest to moja pierwsza warka z zacieraniem, a parametry wyszły takie jak lubię wkrótce opisze moje dalsze poczynania, mam nadzieję, że znajdzie się paru odbiorców, czekam również na komentarze co do zasypów i chmielenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Wyczyść klawiaturę Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted February 1, 2015 Author Share Posted February 1, 2015 haha racja, kiedyś muszę się do tego zabrać Od 2 lat tego nie robiłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Od 2 lat tego nie robiłem... dla mnie klawiatura tak jak buty ,świadczą o człowieku jak można dwa lata nie sprzątnąć klawiatury ? sorry może jestem zboczony ale moja nie pamięta kiedy dwa tygodnie nie była sprzątana brewkita za szybko wypiłeś dlatego był jak drożdżówka surowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 dla mnie klawiatura tak jak buty ,świadczą o człowieku jak można dwa lata nie sprzątnąć klawiatury ? sorry może jestem zboczony ale moja nie pamięta kiedy dwa tygodnie nie była sprzątana brewkita za szybko wypiłeś dlatego był jak drożdżówka surowa Może masz i racje, ale jakoś nie moge się do tego zebrać, biorąc pod uwagę, że rzadko używam PC'a i klawiaturka po prostu sobie leży przez większość czasu. Nie jem przed kompem, resztek jedzenia tam nie uświadczy się...a co do brewkita, masz racje, zdecydowanie za szybko, 10 butelek jeszcze stoi, zobaczymy jak to będzie w przyszłości wyglądało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted February 3, 2015 Author Share Posted February 3, 2015 Warka nr 2 Zasyp -słód pilzneński 4kg -słód monachijski 1kg Chmiele Marynka - 40g Lubelski - 25g Użyte drożdże W34\70 Zacieranie 64st - 30min 69st - do negatywnej próby jodowej Chmielenie 60' marynka 25g - 60' marynka 15g - 15' lubelski 25g - 5' Objętość brzeczki nastawnej 24l, 12.5 BLG Fermentacja burzliwa w ok 10-12st, 8 dni, 3.5 BLG po zakończeniu, cicha 2 tygodnie 3 BLG pod koniec. Zabutelkowane z użyciem 150g cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted February 7, 2015 Author Share Posted February 7, 2015 (edited) Warka nr 3, Dunkelwaizen Zasyp -słód pszeniczny 2,5kg -słód monachijski 1,5kg -słód karmelowy jasny 0,25kg -słód karmelowy ciemny 0,1kg Chmiele Lubelski - 25kg Użyte drożdże WB-06 Zacieranie: 44° - 15min Podgrzanie do 63°C, odebranie 1/3 gęstej części i dekokt , 72°C - 10min, zagotowanie i zwrot Ustalenie Temperatury na 72°C, przetrzymane do negatywnej próby. Gotwanie 60' 25g lubelskiego na 60' Drożdże zadane w temperaturze 20°C, fermentacja w zakresie 18-20°C. Objętość brzeczki nastawnej 23l, 12.5 BLG. Zabutelkowane z użyciem 190g cukru Warka nr 4, maibock Zasyp: -słód pilzneński 4kg -słód pszeniczny 1,5kg -słód karmelowy jasny 0,4kg Chmiele: -Perle 60g Użyte drożdże W34/70. Zacieranie: 65°C - 60min Mash out i wysładzanie. Gotowanie - 90min 30g perle w 5' 10g perle w 60' 20g perle w 87' Objętość brzeczki nastawnej - 20L, 17BLG. Piwko właśnie jest na burzliwej, temperatura utrzymywana w zakresie 9-10°C Edited February 7, 2015 by DGB Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 Oficjalne otwarcie warki nr 3 - dunkelwaizena. Piwo uważam za udane smak i aromat na +, wadą będzie niezbyt trwała piana, reszta dla mnie wydaje się być git PS. Nie posiadam profesjonalnego szkła do każdego stylu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted March 26, 2015 Author Share Posted March 26, 2015 Mała aktualizacja, maibock poszedł w butelki we wtorek, wyszło 38 butelek, teraz gazuje się w 10C, po czym trafi do 4st na leżakowanie. Zmiany w browarze, zakupiony taboret gazowy i 6 dodatkowych fermentorów, zwiększamy moce przerobowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 No, ładnie ;-) Niebawem musimy coś kolaboracyjnie uwarzyć, może w kwietniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted March 26, 2015 Author Share Posted March 26, 2015 Innej opcji nie widzę, trzeba A kwiecień jak najbardziej Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted April 4, 2015 Author Share Posted April 4, 2015 Ostatnio odbyło się warzenie dry stouta, nowy sprzęt, nowa warzelnia. Słody ześrutowane dzięki uprzejmości użytkownika panta_rei, wydajność wzrosła na tyle, że wyszło 4l piwa więcej jak planowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Wy robicie dużą warkę, to wykorzystaj całą laktozę, nie ma co dzielić bo będzie za mało ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted April 13, 2015 Author Share Posted April 13, 2015 Pogoda dziś pozwoliła jedynie ugotować co nieco, powstało 28L najzwyklejszego ale, na polskich chmielach. Wczoraj otworzyłem butelkę maibocka w celu sprawdzenia nagazowania, miesiąc w butelkach stoi, po 2 tygodniach w 7-12st gazu było troszkę, prawie nic, po następnych 2 tygodniach już w wyższej temperaturze - jakieś 16st, jest bez zmian, jakieś sugestie co robić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Warka nr 4, maibock Aromat czysty pilsowy, ale bez DMS ;-), trochę biszkoptowy. Pijalne i orzeźwiające, bardzo dużo ciała. Fajne piwo, zważywszy, że nie lubię lagerów ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted May 11, 2015 Author Share Posted May 11, 2015 Fajne piwo, zważywszy, że nie lubię lagerów ;-) Myślę, że refermentujący właśnie stout będzie ciekawszą propozycją Mimo wszystko, fajnie że smakuje komuś Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Heh, uważaj ze Stoutem, mój Whisky Stout nieźle zamiata ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted May 13, 2015 Author Share Posted May 13, 2015 Zapewne bez porównania nawet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now