milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Lepiej późno niż wcale Poniżej będę starał się (od dziś już na bieżąco) archiwizować wytwory browaru. -- Warka #1: IPA Brew Kit India Pale Ale firmy Better Brew Była to moja pierwsza warka "z puchy" - tak więc szału nie było Warka #2: Noworoczne Pszzzz Na drugi ogień poszły ekstrakty słodowe WES (pszeniczne, chmielone). Piwo - jak to z puchy - przeciętne Edytowane 2 Lutego 2015 przez milist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Warka #3: American India Pale Ale (3 I 2014) Wraz z tą warką zaczęła się prawdziwa przygoda z warzeniem piwa.. nauczony już podstawowych doświadczeń na dwóch puszkach, stwierdziłem, że czas nabyć kociołek i zacząć warzyć z zacieraniem. Oj było warto Receptura pochodzi ze "sklepu z innej beczki" - ale czasy zostały zmodyfikowane. Słody: Pilzneński 3,1 kg Monachijski I 1 kg Monachijski II 0,6 kg Pszeniczny 0,5 kg Bursztynowy 0,3 kg Chmiele: Chinook 25g Centennial 20g Cascade 35g Drożdże: Safale US-05 (torebka) Zacieranie: 120' - 66'C 10' - 76'C Chmielenie: Odbyło się dość nietypowo, gdyż gotowałem w nie zmodyfikowanym jeszcze dla potrzeb browaru "kociołku z Lidla". Tak więc chmielenie odbywało się w temperaturze ok 97'C 105' Chinook 30' Centennial 10' Cascade Fermentacja: Burzliwa: 12 dni Cicha: 7 dni Objętość: ~20 litrów Blg początkowe: 18'blg Blg końcowe: 4,3'blg ABV: 7,1% Piwo wyszło super! Mam jeszcze kilka butelek w piwnicy - wciąż smakuje najlepiej (chyba dlatego, że pierwsze ) Bardzo obawiałem się tego, że podczas gotowania nie udało się osiągnąć wrzenia - jednak jak pokazało doświadczenie - piwo wyszło fajnie nachmielone i nic mu się nie stało do tej pory Edytowane 2 Lutego 2015 przez milist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #4: Ciasteczkowy Potwór (Belgian Pale Ale) - 25 I 2014 Surowce jak i receptura przybyły do browaru z centrum piwowarstwa. Od tej warki pojawiła się w browarze tendencja do nadawania piwom nazwy - z racji na spodziewany efekt (który jak się okazało został osiągnięty) nazwa jest taka a nie inna Słody: Pilzneński 1,5kg Monachijski 1,1kg Wiedeński 1kg Castle Biscuit 0,2kg Castle Aroma 0,1kg Castle Special B 0,1kg Chmiele: Lubelski (40g) Drożdże: Safale S04 - torebka Zacieranie: 30' - 63'C 50' - 73'C ^78'C Chmielenie: 60' Lubelski 20g 10' Lubelski 20g Fermentacja: Burzliwa: 14 dni Cicha: 8 dni Objętość: ~26 litrów Blg początkowe: 13,5'blg Blg końcowe: 3,7'blg ABV: 5% Refermentacja: 130g glukozy Piwo wyszło przyjemnie ciasteczkowe, bardzo fajnie pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #5: Black Frant (Oatmeal Stout) - 8 II 2014 Pierwsze piwo ciemne w browarze, pierwszy raz wykorzystałem gęstwe do fermentacji. Było to również pierwsze piwo uwarzone z synem (miał wtedy niecałe dwa lata) - gdyż Luba gdzieś wybyła Słody: Pilzneński 3kg Monachijski 1kg Barwiący 0,2kg Jęczmień Palony 0,3kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg Chmiele: Marynka 40g Drożdże: Safale s04 (gęstwa po warce #3) Zacieranie: 90' - 69-65'C 30' - 72'C ^78'C Chmielenie: 60' Marynka (40g) Fermentacja: Burzliwa: 8 dni Cicha: 11 dni Objętość: ~23 litry Blg początkowe: 16,5'blg Blg końcowe: 4,5'blg ABV: 6% Refermentacja: 82g glukozy Przyjemnie pijalny stout, moc wyczuwalna dopiero po spożyciu Płatki owsiane dały piwu bardzo fajną pianę, pomimo relatywnie słabego nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #6: FrantUS (American India Pale Ale) - 1 III 2014 Pierwsze piwo w browarze chmielone na zimno, przez co dużo bardziej aromatyczne od warki #3. Słody: Pilzneński 3kg Monachijski 1kg Monachijski II 0,5kg Karmelowy 0,3kg Chmiele: Centennial 50g Citra 30g Drożdże: Safale s04 (3 szarża - po warce #5 Zacieranie: 50' - 65'C 40' - 73'C ^78'C Chmielenie: 90' Centennial (30g) 15' Citra (15g) 10' Citra (15g) Fermentacja: Burzliwa: 7 dni Cicha: 14 dni (20g Citry + 10g Amarillo na cichą) Objętość: ~22,5 litra Blg początkowe: 15,5'blg Blg końcowe: 4'blg ABV: 5,9% Refermentacja: 135g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #7: Hejnał (American Wheat) - 15 III 2014 Ulubione piwo mojej Żony - z bólem serca oddaje każdą jego butelkę w "obce" ręce. Receptura ta (z pewnymi modyfikacjami) zagości w browarze na długie lata Słody: Pszeniczny 3kg Pilzneński 0,5kg Monachijski II 0,5kg Karmelowy 0,2kg Chmiele: Centennial 20g Amarillo 30g Drożdże: Safale s04 (3 szarża - po warce #5 Zacieranie: 50' - 45'C (nie wiem dlaczego zrobiłem przerwę dla hefe weizen'a w american wheat, no tak poprostu wyszło - pszenica jest pszenica ) 15' - 54'C 45' - 65'C 20' - 73'C ^78'C Chmielenie: 60' Centennial (10g) 10' Centennial (10g) + Amarillo (10g) 0' Amarillo (20g) (stygło w kociołku ok 30 min) Fermentacja: Burzliwa: 14 dni Cicha: brak Objętość: ~25 litrów Blg początkowe: 12'blg Blg końcowe: 4'blg ABV: 4,1% Refermentacja: 160g glukozy Bardzo przyjemne, mocno nagazowane wysoce pijalne (nie tylko dla mnie ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #8: Gród Zalas (Grodziskie) - 3 V 2014 Próba podjęcia tematu wędzonego piwa - teraz już przynajmniej wiem, że to nie dla mnie Słody: Pszeniczny (wędzony dębem) 1kg Pszeniczny 2kg Chmiele: Lubelski 50g Drożdże: Safale s33 (torebka) Zacieranie: 40' - 39'C 60' - 53'C 75' - 70'C ^75'C Chmielenie: 80' Lubelski (40g) 20' Lubelski (10g) Fermentacja: Burzliwa: 8 dni Cicha: brak Objętość: ~28 litrów Blg początkowe: 7,7'blg Blg końcowe: 2,8'blg ABV: 2,5% Refermentacja: 165g glukozy W piwie bardzo wyczuwalny zapach drożdży (zarówno 2 tygodnie jak i pół roku po butelkowaniu), wędzony słód bardzo słabo wyczuwalny, wnosi jedynie charakterystyczny posmak na finiszu. Pewnie jeszcze kiedyś podejmę próbę uwarzenia Grodziskiego - ale pewnie w mniejszej, kontrolnej ilości.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #9: MalinLove (Piwo Malinowe) - 11 V 2014 Zamysł był taki, aby uwarzyć normalnego Ale'a, bez żadnej dominującej nuty, następnie dodać soku malinowego do refermentacji (zamiast cukru). Słody: Pale Ale 2kg Pilzneński 2kg Chmiele: Marynka 25g Drożdże: Safale s04 (torebka) Zacieranie: 30' - 63'C 50' - 73'C ^75'C Chmielenie: 60' Marynka (25g) Fermentacja: Burzliwa: 5 dni Cicha: 11 dni Objętość: ~22 litry Blg początkowe: 12'blg Blg końcowe: 3,5'blg ABV: 4,2% Refermentacja: sok malinowy200 ml (152g cukru) Soku malinowego zdecydowanie za mało.. Następnym razem zadam go więcej (planuje dodać pod koniec gotowania około 1 litr - tak jak cukier w triplu). Pomimo słabej wyczuwalności malin - piwo chętnie było spożywane przez płeć piękniejszą w czasie upałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #10: Piątek 13ego (Piwo Wielozbożowe) - 18 V 2014 Słody: Pilzneński 1kg Pszeniczny 1kg Żytni 1kg Owies niesłodowany 1kg Chmiele: Marynka 25g Drożdże: Safale s04 (gęstwa po warce #9) Zacieranie: 20' - 44'C 10' - 53'C 25' - 63'C 60' - 73'C ^78'C Chmielenie: 60' Marynka (15g) 20' Marynka (10g) Fermentacja: Burzliwa: 24 dni Objętość: ~21 litrów Blg początkowe: 12'blg Blg końcowe: 4,3'blg ABV: 4% Refermentacja: glukoza 123g (2,4 V/V) Kolejne z piw (po Grodziskim), które uwarzyłem aby zobaczyć (a w zasadzie bardziej posmakować) "jakie ono będzie". Wyszło bardzo słodowe (wręcz słodkie). Pijalne, choć nie należy do moich ulubionych. Piwo zamknęło sezon 2013/2014 (pierwszy w naszym rodzinnym browarze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #11: Hejnał w Amarillo (American Wheat) - 25 X 2014 Latem 2014 roku miałem przyjemność być w USA (co prawda w tygodniu praca, ale weekendy -> zwiedzanie teksasu ). Tak więc już z końcem lipca wiedziałem, że pierwszym piwem tego sezonu zostanie American Wheat - uwarzone z użyciem jednego chmielu - Amarillo (tak - w Amarillo też byłem - ale poza historycznym fragmentem drogi 66 NIC TAM NIE MA ) Słody: Pszeniczny 3kg Wiedeńśki 1kg Karmelowy 0,2kg Chmiele: Amarillo 75g Drożdże: Safale us05 (torebka) Zacieranie: 50' - 45'C 15' - 54'C 45' - 65'C 20' - 73'C ^78'C Chmielenie: 60' Amarillo (15g) 20' Amarillo (20g) 0' Amarillo (10g) Fermentacja: Burzliwa: 8 dni Cicha: 27 dni (30g Amarillo na cichą) Objętość: ~23 litry Blg początkowe: 12,5'blg Blg końcowe: 2,8'blg ABV: 4,8% Refermentacja: cukier 127g Piwo bardzo orzeźwiające, mocno chmielone, jak na ten styl odrobinę za słabo nagazowane. Zebrało sporo pochwał, zarówno w domowych okolicach jak wśród kolegów w pracy (pomijając jednego fanatyka koncernowych lagerów ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #12: Brownie (Brown Ale) - 3 XI 2014 Słody: Wiedeński 1kg Monachijski 1kg karmelowy 1,1kg Special W® 0,5kg Carawheat 0,5kg Chmiele: Lubelski 50g Drożdże: Safale US05 (gęstwa po warce #11) Zacieranie: 30' - 63'C 50' - 73'C ^78'C Chmielenie: 60' Lubelski (30g) 10' Lubelski (20g) Fermentacja: Burzliwa: 26 dni Cicha: - Objętość: ~24,5 litra Blg początkowe: 11,5'blg Blg końcowe: 4'blg ABV: 3,8% Refermentacja: cukier 126g/24l -> 2,2 V/V Piwo w zamyśle miało być ciemniejszą wersją Ciasteczkowego Potwora (warka #4) - jednak z racji na ilość użytych ciemnych/palonych słodów zdecydowanie bliżej mu do stout'a niż do BPA. Wyszło takie Brown Ale, z wyczuwalną nutą paloności. Myślę, że optimum pijalności uzyska za jakiś miesiąc (choc już teraz jest całkiem dobre ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Warka #13: Hejnał na Cytrze (American Wheat) - 20 XII 2014 Kolejne Piwo w klimacie amerykańskim - tym razem na warsztat trafiła Citra Numer warki zwiastował, iż coś dziwnego może się wydarzyć, ale nie sądziłem, że przygód będzie tak wiele.. Słody: Pszeniczny 2kg Wiedeńśki 2kg Karmelowy 0,25kg Chmiele: Citra 60g Drożdże: Safale us05 (gęstwa po warce #11) Zacieranie: Tu zaczęły się schodki.. po podgrzeniu wody do 65'C zorientowałem się, że nie wkręciłem sraczowęża do filtracji.. Że rękę do wody o tej temperaturze ciężko wsadzić do łokcia i jeszcze przykręcić wężyk do nypla, trzeba było podgrzaną wodę przelać do fermentora, nakręcić wężyk i przelać znów do kociołka.. 65' - 55'C 25' - 72'C ^78'C Chmielenie: ..i tu przygody ciąg dalszy.. Otóż po podgrzeniu brzeczki do 97'C bezpiecznik termiczny w kociołku wyzionął ducha.. O ironio losu - dzień wcześniej czytałem o piwach chmielonych bez gotowania (to znaczy, gotowanych, ale z chmielem wrzuconym dopiero po wyłączeniu źródła ciepła.. Moje nie było gotowane wogóle 30' Citra (20g) wrzucone przy 95'C 25' Citra (20g) wrzucone przy 92'C Całość stygła do ok 83'C zanim została przefiltrowana. Fermentacja: Burzliwa: 15 dni Cicha: 11 dni (20g Citry na cichą) Objętość: ~25 litrów Blg początkowe: 10,5'blg Blg końcowe: 3'blg ABV: 3,7% Butelkowane 17 I 2015 Refermentacja: cukier+glukoza 160g Pomimo złego fatum wiszącego nad tą warką - piwo po tygodniu od butelkowania (no kto by się nie skusił, żeby nie sprawdzić co wyszło) smakowało super. Po dwóch tygodniach jeszcze lepiej! Fajne nagazowanie, obfita piana - jednym słowem porządny American Wheat! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Warka #14: Milk Stout: Próba podejścia do ciemnego piwa od słodkiej strony (jednak omijając karmi szerokim łukiem) Słody: wiedeński 2kg pszeniczny 1kg karmelowy 0,5kg czekoladowy jasny 0,25kg czekoladowy ciemny 0,25kg Chmiele: Citra 20g Amarillo 25g Inne: Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg Laktoza 0,5kg Drożdże: Safale US05 - II pokolenie po warce #12 Zacieranie: 35' - 68'C (słody jasne + płatki) 15' - 72'C 15' - 72'C (słody czekoladowe) ^78'C Chmielenie (65'): 45' Citra 20' Amarillo + Laktoza Fermentacja: Burzliwa: 17 dni Cicha: - Objętość: ~20,5 litra Blg początkowe: 15,5'blg (z laktozą, 13'blg bez) Blg końcowe: 7,5'blg (bez laktozy: 5'blg) ABV: 4% Refermentacja: cukier 120g/20,5l Zabutelkowane 1.02.2015 - jeszcze udaje mi się wytrzymać, aby nie sprawdzić, czy "już się nagazowało" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milist Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Warka #15: Triple, który został Quadrupel'em Słody: pilzneński 5kg wiedeński 0,5kg Chmiele: Magnum 30g Lubelski 10g Inne: Cukier biały 1kg Drożdże: Safbrew S-33 - torebka Zacieranie: 30' - 62'C (wsypane do 65'C) 35' - 72'C ^78'C Chmielenie (65'): 60' Magnum 7' Lubelski + Cukier Fermentacja: Burzliwa: 7 dni Cicha: start 9.02.2015 Objętość: ~20 litrów Blg początkowe: 22,5'blg Blg końcowe: ABV: Refermentacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się